Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Na moje oko to brak potasu,mogą być też przesuszone
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedź 

Witam serdecznie.
Dziękuję za porady dotyczące podlewanie borówek wodą ze skiszonym chlebkiem. Wykorzystałam je i...moje borówki odżyły.
Dziękuję za porady dotyczące podlewanie borówek wodą ze skiszonym chlebkiem. Wykorzystałam je i...moje borówki odżyły.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Było też o kwasku cytrynowym ,i o kwaszonce ze skoszonej trawy,i o kwaszonce z liści rabarbaru,użyj szukajki.
Niestety nie wiem na której stronie znalazłam informacje o tej metodzie zakwaszania ziemi pod borówka. Ja zrobilam tak: do dużego wiaderka nalalam wody, rozdrobnilam chlebek i odczekalam kilka dni, w tym czasie moich chlebkiem raczyla sie sujka, po kilku dniach w innym wiaderku rozcienczylam 1:1 z woda i podlalam pod borówki uwazajac na liście. Borowkom ten zabieg sie ewidentnie podoba, bo nawypuszczaly cala masę nowych przyrostow, a były straszie mizerne.
Mam pytanie: czy da się zidentyfikować odmianę borówki? Mam 4 NN i jedna z nich w ogole nie kwitnie
mimo, że rośnie w towarzystwie 2 innych. Natomiast czwarta rosnie w towarzystwie jagody kamczackiej i chyba to towarzystwo jej odpowiada, bo obficie owocuje.
Mam pytanie: czy da się zidentyfikować odmianę borówki? Mam 4 NN i jedna z nich w ogole nie kwitnie
mimo, że rośnie w towarzystwie 2 innych. Natomiast czwarta rosnie w towarzystwie jagody kamczackiej i chyba to towarzystwo jej odpowiada, bo obficie owocuje.
ile tego chleba na wiadro wody??
Niestety nie wiem dokladnie. Ja daję wszystkie resztki. Raz miałam prawie pół chleba, drugim razem mialam cwiartke i 2 bulki.
A ja dzisiaj zrobiłem test na 2 krzakach podlewajac wodą zakwaszena kwasem siarkowym do pH 3.5-4.
Co do fotki Tenci to u nas w ogrodach widziałem sporo borówek o podobnym obsuszeniu liści.
Sam mój sąsiad ma takie prawie wszystkie krzaki. Biorąc pod uwagę ostatnia pogodę myślę ze to może być poparzenie/przesuszenie słoneczne. U mnie na wszystkich krzakach pojawiło się może tylko kilka takich listków. Moje zabiegi to oczywiście w upałach podlewanie z małym dodatkiem siarczanu amonu, małym podsypaniem Yara Mila Complex, raz opryskałem signum na szara pleśń.
Sam mój sąsiad ma takie prawie wszystkie krzaki. Biorąc pod uwagę ostatnia pogodę myślę ze to może być poparzenie/przesuszenie słoneczne. U mnie na wszystkich krzakach pojawiło się może tylko kilka takich listków. Moje zabiegi to oczywiście w upałach podlewanie z małym dodatkiem siarczanu amonu, małym podsypaniem Yara Mila Complex, raz opryskałem signum na szara pleśń.
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Ja mam ogromne krzaczory ,a borówki jak na lekarstwo. Co może być tego przyczyną. Krzewy dostałam i jak były mniejsze to miały dużo więcej owocków. Pozdrawiam.
Borówka owocuje na pędach jednorocznych, czy jest odpowiednio przycinana?
Czy powinno się przycinać nowe przyrosty po osiągnięciu konkretnej długości ??
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Witam, nie przycinałam borówki jedynie w pierwszym roku. Potem doczytałam się, że jej nie należy przycinać przez parę lat, aż się rozkrzewi. Jak należy ją przyciąć na zimę? 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Borówki się nie przycina,tylko wycina te części starych pędów,które owocowały dwukrotnie.Wtedy krzew wypuści nowe przyrosty,na których zaowocuje w nasępnym sezonie.