Cały czas w pracy i nie ma kiedy zdjęcia zrobić :/
Czosnek zimowy cz.3
Re: Czosnek zimowy cz.3
Czy ten kwiatostan wygląda jakby rósł okrągły liść jak szczypior cebuli - rurka i kawałek przed czubkiem ma zgrubienie? Jeśli tak to znalazłem kwiatostany 
-
roma333
- 100p

- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak to zawiazajacy sie kwiatostan.
Roma
Roma
-
vanyavala
- 500p

- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Mnie też strasznie korci by sprawdzić ale od dłuższego czasu nic nie wykopałem.
W kwietniu bodajże sprawdzałem i mój czosnek wyglądał jak por hah także mam nadzieje że się sporo pozmieniało. Dowiem się za kilka tygodni:)
W kwietniu bodajże sprawdzałem i mój czosnek wyglądał jak por hah także mam nadzieje że się sporo pozmieniało. Dowiem się za kilka tygodni:)
Wczoraj wykopałem kilkanaście czosnków, wyglądają już na zupełnie gotowe do zbiorów. To by znaczyło że czosnek jest wcześniej niż w ubiegłym roku. Zbiór zbyt późny może dać rozsypujące się ząbki.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdybyś nie ścinał i poczekał jakiś czas, wtedy stwierdzenie "na końcu pędu" nabrałoby większego sensu. 
Pozdrawiam, Jacek
- Violunia
- 200p

- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś mi zżera mój pierwszy raz posadzony czosnek, niczym nie zaprawiony ani nie pryskany. Czy to śmietka czy zniszczyk czy jakaś inna wgryzka
Chciałabym sie dowiedzieć jak uniknąć tego w przyszłym sezonie, czym pryskać i kiedy? Jest wielkości paru mm i ma twardawą otoczkę. Wykopałam jeden czosnek i między ząbkami tez był

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
U nas to samo , ten sam szkodnik. Mam mospilan owadobojczy popryskac?
Witam.Oto mój sposób na stwierdzenie czy czosnek dobrze wiąże główki.Na pewno stosowany przez wielu,ale przypomnieć nie zawadzi.Pękajaca ziemia,szerokośc i długośc pęknięć bez wykopywania czosnku pozwala na stopień wzrostu główek.Co roku sadzę w innym miejscu ale jeszcze się nie pomyliłam bez względu na stopien wilgotności ziemi.
[
URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f78 ... aa265.html]
[/URL]
Kto chce niech wierzy,kto nie chce nie musi. Joanna
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f78 ... aa265.html]
[/URL]Kto chce niech wierzy,kto nie chce nie musi. Joanna
-
vanyavala
- 500p

- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Ja myśle ze to nie zawsze musi sie sprawdzać. Każdy z nas ma inna ziemie ale sprawdze czy u mnie pęka:)
- Violunia
- 200p

- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Podpowie nam ktoś co to za robak na naszych czosnkach? Magda chyba na Mospilan raczej już za póżno ale co w przyszłym sezonie i kiedy stosować??
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Według mnie to śmietka cebulanka .Violunia pisze:Podpowie nam ktoś co to za robak na naszych czosnkach?
- legina
- 1000p

- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Violunia przypuszczam,że jest to kokon wgryzki szczypiorki.Śmietka cebulanka składa jaja w ziemi w pobliżu roślin lub w łuskach cebuli.Na drugim zdj.widoczne są "okienka",wygryzienia.Na czosnku i porze nieregularnie są podziurawione młode wewnętrzne liście w dolnej części.
Na środki chemiczne jest już trochę późno.Zaryzykowałbym oprysk HT,z powtórką po 7 dniach.
Na środki chemiczne jest już trochę późno.Zaryzykowałbym oprysk HT,z powtórką po 7 dniach.
- Xavierka
- 500p

- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Też mam takie kokony w cebuli i czosnku.Usuwam je ręcznie przed konsumcją tych warzyw.
Chociaż one są to nie widzę, żeby robiły większe szkody moim warzywom. Cebula i czosnek rosną bez zarzutu.
Chociaż one są to nie widzę, żeby robiły większe szkody moim warzywom. Cebula i czosnek rosną bez zarzutu.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.