Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
- 
				Alyaa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Jak nic się im nie stanie i dojrzeją to tak. Bo z tego co się orientuję, to w sprzedaży są tylko te wysokie rodzynki. Rób zdjęcia z datą, sama zobaczysz, że rosną ;)

Fajne masz już owocki:) wszystkie rodzynki masz w gruncie?

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam ostatecznie dwa rodzynki, oba w gruncie i jakoś mi malutkie się wydają  Niby jakieś kwiaty mają, ale takie małe, że mi nawet żal je ruszać
 Niby jakieś kwiaty mają, ale takie małe, że mi nawet żal je ruszać 

Ja większość posadziłam w kiepskim miejscu w ogrodzie a tak na próbę dwa zostawiłam w szklarni w doniczkach( prezentowane wyżej) prze tydzień upału szok jak bardzo urosły rozkrzewiły się i nawet jakieś pąki się pojawiają aż żałuję że nie mam więcej miejsca w szklarni bo te na zew biedoty straszne. Wiem już, że lubią dużo ciepła i dużo wody:).

jondi,Moje rodzynki rosną w gruncie,ale przez około miesiąc trzymałem je w tunelu foliowym-w sumie chyba im to na dobre wyszło- a teraz są na świeżym powietrzu.

- gaura
- 500p 
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
A u mnie jak u Błażeja, dwa rodzynki w gruncie, oba niewielkie, kwiatki drobne, choć aż jeden owoc już się zawiązał. Mogłyby już zacząć rosnąć  

Pozdrawiam, Kasia

- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- 
				wyrzynacz
- 50p 
- Od: 28 kwie 2012, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich. Od dwóch lat też hoduje rodzynki. zeszłego roku miałem kupione w firmie legutko. Kiedyś pisał ktoś że mają oni w sprzedaży odmianę wysoką która u nas nie bardzo się udaje, ale to chyba nie prawda. Moje były niskie rozkrzewione i dosyć szybko zaczęły owocować. Miałem kilka na zewnątrz i jeden zostawiony w folii, co prawda w dosyć zaciemnionym miejscu ale jednak. Te na dworze co prawda nie chorowały ale były mniejsze, owoce również były drobniejsze i mniej słodkie. W foli natomiast były około dwa razy większe owoce i raczej smaczniejsze. Nie wiem jak u innych ale mi moje akurat średnio smakowały ponieważ miały dla mnie trochę taki trawiasty posmak. Kiedyś w Niemczech jadłem w jednym miejscu rodzynki i te były naprawdę super. Smakowały jak skrzyżowanie kiwi z pomarańczą, naprawdę fajny smak. Kupowałem potem kilka razy w sklepie ale już nie udało mi się znaleźć podobnie smacznych. W tym roku natomiast posiałem resztę nasion z poprzedniego roku i jak zauważyłem wzeszło ich naprawdę niewiele, co może sugerować że nasiona rodzynka szybko tracą możliwości do zakiełkowania. W ramach testu posiałem też kilka nasion wydłubanych z tych ze sklepu. Te wzeszły prawie wszystkie:). Jest to na pewno inna odmiana, ta z tych wysokich. Jedne i drugie rosną bardzo ładnie. Ale tym razem nauczony doświadczeniem znalazłem im miejsce w folii. Z tego co zauważyłem na tych niskich to nawet jeden krzak w folii daje naprawdę dużo owoców. Na życzenie mogę wstawić zdjęcia albo wstawić linki do zdjęć z moimi krzakami. Nadmieniam że niskie krzaczki mają już naprawdę ładne owoce, ale również i duże zaczęły mi kwitnąć chociaż kwiatów jest wyraźnie mniej. Pozdrawiam.

Oczywiscie daj zdjęcia!a czy liście na obu rodzajach są te same? Ja mam miechunkę peruwiańską czyli physalis i są to właśnie takie jak kupowane w sklepie i są bardzo smaczne to teoria bo mi nawet jeszcze nie kwitną  . Te posadzone na zew są ciągle małe a te w szklarni wysokie. I z zamieszczanych tu zdjęć moje mają zupełnie inne liście niż rodzynki brazylijskie.
. Te posadzone na zew są ciągle małe a te w szklarni wysokie. I z zamieszczanych tu zdjęć moje mają zupełnie inne liście niż rodzynki brazylijskie.

. Te posadzone na zew są ciągle małe a te w szklarni wysokie. I z zamieszczanych tu zdjęć moje mają zupełnie inne liście niż rodzynki brazylijskie.
. Te posadzone na zew są ciągle małe a te w szklarni wysokie. I z zamieszczanych tu zdjęć moje mają zupełnie inne liście niż rodzynki brazylijskie.- 
				wyrzynacz
- 50p 
Jak najbardziej się to zgadza. Liście są inne. Te ze sklepowych mają liście matowe z włoskami a od Legutko (niskie) są gładkie. Jak przyjdę z pracy to wstawię kilka zdjęć. Są jakie są bo to żona robi mi zdjęcia ponieważ nie ma mnie w domu i mi wysyła wszystko:) Pozdrawiam.

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja w tym roku wysiałam nasiona które kupiłam w FOREXPOL w 2009. Byłam zaskoczona, że prawie w 100% wykiełkowały. Moje są w gruncie niskie, liście są z meszkiem w kolorze nazwała bym to łamanej zieleni z niebieskim ( w każdym bądź razie nie czysto zielone).

- Marcoo16
- 1000p 
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Moje rodzyneczki ładnie kwitną, zawiązują owoce, tylko krzaczki są strasznie "przyziemne". I to dosłownie..   

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]

Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- 
				wyrzynacz
- 50p 
Witam wstawiam zdjęcia rodzynka ze sklepu i niskiego z Legutko. Proszę o informację czy link działa. Pozdrawiam.
https://plus.google.com/u/0/10309865307 ... CXyZEwAxKK
https://plus.google.com/103098653070692 ... CXyZEwAxKK

https://plus.google.com/u/0/10309865307 ... CXyZEwAxKK
https://plus.google.com/103098653070692 ... CXyZEwAxKK
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Działa  Dziś wstawie fote mojego rodzynka. Drugiego zarosła dynia i ciężko będzie go fotnąć
 Dziś wstawie fote mojego rodzynka. Drugiego zarosła dynia i ciężko będzie go fotnąć  Mam nadzieję że spróbuje w tym sezonie chociaż jak smakuje
 Mam nadzieję że spróbuje w tym sezonie chociaż jak smakuje 

Dziś wstawie fote mojego rodzynka. Drugiego zarosła dynia i ciężko będzie go fotnąć
 Dziś wstawie fote mojego rodzynka. Drugiego zarosła dynia i ciężko będzie go fotnąć  Mam nadzieję że spróbuje w tym sezonie chociaż jak smakuje
 Mam nadzieję że spróbuje w tym sezonie chociaż jak smakuje