Mój mały zielony zakątek :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
geomantik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój mały zielony zakątek :)

Post »

Witam,
masz piękne rośliny i bardzo fajne oczko wodne, wszelkie zbiorniki i zbiorniczki wodne, są ważnym elementem w ekologicznym i zrównoważonym ogrodnictwie, więc bardzo zachęcam do utrzymania go w zdrowiu, naprawdę warto. Masz na działce jakieś żabki, ropuszki, jaszczurki? Powodzenia życzę i pozdrawiam.
P.S. Można wiedzieć, gdzie kupiłaś tą wierzbę?
Daniel
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

orzechovvy fanstyczne rośliny, jaka różnorodność ;:oj awokado bombowe
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Działeczkowe roślinki bardzo ładne... Oczko - fajnie wkomponowane w otoczenie ;:108
Ma podobna wierzby - tylko nieco starsze. Trzeba im "fryzurki" przycinać dwa razy w sezonie.
Ja kształtuję formę "grzybka".
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

justus27 :wit dziękuję za rady, przeczytałam kilka wątków na temat tej wierzby, pierwsze cięcie korygujące po kwitnieniu, następnie można nawet co miesiąc robić cięcia estetyczne aż do końca lipca.

nikka83 dziękuję bardzo :) trzymam te rośliny, które mi się podobają, a im to odpowiada. :) Awokado niedługo dostanie doniczkę z ziemią. :)

geomantik Uparłam się i mam oczko, sama kopałam, wykładałam folią, znosiłam rośliny, wszelkie kamyki, kamienie. ryby karmię pokarmem kupnym kilka razy w tygodniu, a tak to zjadają żyjątka, glony, komary i inne larwy w wodzie. A jeśli chodzi o gady i płazy, to są żaby, ropuszki, wszelakie jaszczurki są. W zimie ptaki systematycznie dokarmiane są ziarnem, zakładają u nas gniazda, i karmią młode wszelkim robactwem. Także symbioza jest.:) A wierzba kupiona w PNOS OŻarów na Zemborzyckiej 110, autobusem nr 17, 19, 25 oraz 50 można dojechać, przystanek Budowlana. :)

Kelpie lilia jeszcze nie rozkwitła. Wredna każe czekać na siebie. Ale za to kwiaty są aż do jesieni. :)
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

:wit Echinopsis multiplex zakwitł, co roku niezawodny :tan :)

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Piękne oczko wierzba jest super,też ją mam. Bezproblemowa jest zupełnie.
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

O jaki kwiat- to mnie nieustannie u nich zadziwia(u kaktusów)- wielkość rośliny i kwiatu- cudny jest ;:108 ale tam jeszcze agawy widzę- też jedne z moich ulubienic ;:224 co do lili to robi po prostu efektowne wejście i ćwiczy nam cierpliwość ;:173 ale jak już rozkwitnie- to da nam po oczach :wink:
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

:wit Balkon się rozrasta, a w szczególności z pomidorków niezłe krzaczki rosną już kwitną, Ketmia też podrosła no i oczywiście Pelargonie i Żeniszek w skrzyni. :) :tan :tan

Obrazek
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Hej, całkiem sympatycznie u Ciebie! Najpiękniejszy jest oczywiście kwiat echinopsisa, ja wciąż marzę o jakimś kaktusowym kwiecie, ale żaden z moich "okazów" nie chce mnie nim zaszczycić. :lol: Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Ja na jesieni wynoszę agawy i kaktusy do suszarni, okna rozszczelnione, nieraz uchylone, muszą mieć kolo 10-15*C, jasne stanowisko i podlewanie zerowe aż do wiosny, czasami można troszeczkę podlać, wtedy z braku wody one się kurczą i marszczą, ale za to na wiosnę ładnie rosną i kwitną :)
x-mm-x

Post »

Moje w tym roku pierwszy raz zimowały, teraz są na balkonie, ale nadal żaden nie kwitnie. :roll: No ale jeszcze dwa miesiące lata zostały, więc może jeszcze się doczekam. :wink: Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

U mnie Echinopsis to staruszek i z roku na rok kwitnie, ale po kilku zimowaniach biały kaktus mi pączki wypuścił. Także cierpliwości. :)
x-mm-x

Post »

Po kilku zimowaniach? ;:202 O nie, nie dożyję tego pewnie. ;:145
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Jak kolorowo u Ciebie na balonie ;:108 zachwyciły mnie tym razem pomidorki :wink: jedno kwiaty nas uczą doskonale- cierpliwości ;:180
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

mmax Spokojnie. Kwiaty, które sprowadzamy ze sklepów, kwiaciarni muszą się przyzwyczaić do naszych nowych warunków w domu. Jednym to zajmuje dni, innym lata. Mój biały kaktus Notocactus Scopa przyniosłam go ze sklepu kwitnącego, zakwitł po kilku zimowaniach. Bo musiał przystosować się do moich warunków. Echinopsis multiplex wypuszcza pierwsze kwiaty na wiosnę, a później w ciągu lata. Także spokojnie, co ma wisieć nie utonie. Zakwitnie prędzej czy później. :) Pokaż swoje kujaki. :)

kelpie już z niecierpliwością na nie czekam aż będą owoce, a gdy się pojawią i zaczną dojrzewać wtedy je zjem :D

Weekend na działce był deszczowy, pochmurny, trochę słoneczny. Lilia przekwitła, ale już kolejny pąk wyszedł a wypatrzyłam jeszcze dwa pod wodą.

http://images61.fotosik.pl/1102/7b9124ce1e750cb2.jpg
Za duża fotka, zamieniłam na link./Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”