Skręcone liście lilaka
Skręcone liście lilaka
Dostałam mały patyczek Bzu (nawet nie wiem jakiej odmiany).Wyrósł pięknie, mimo iż nie zakwitł w tym roku z przyjemnością na niego patrzylam. Jednak od dluższego czasu jego liście zaczeły się zwijać. Dlaczego tak się dzieje moi drodzy,pomóżcie
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Zwijanie liści do dołu i srebrzysty połysk na liściach lilaka wywołuje Tetraspinus lentus-roztocz Zwalczamy wiosną w okresie pękania pąków preparatem roztoczobójczym
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
wspominając o 2,4 D miałem na myśli że zawiało Chwastoxem
OKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji): NIE DOTYCZY.
OKRES PREWENCJI DLA LUDZI, PSZCZÓŁ (okres zapobiegający zatruciu): NIE DOTYCZY.
Każda chemia w dużych ilościach zaszkodzi
w czasach gdy nic nie można było kupić stosowałem w firmie Pielik(tego nie brakowało) do ukorzeniania sadzonek
OKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji): NIE DOTYCZY.
OKRES PREWENCJI DLA LUDZI, PSZCZÓŁ (okres zapobiegający zatruciu): NIE DOTYCZY.
Każda chemia w dużych ilościach zaszkodzi
w czasach gdy nic nie można było kupić stosowałem w firmie Pielik(tego nie brakowało) do ukorzeniania sadzonek
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Te żółte wypukłe odbarwienia to objawy żerowania szpecieliMariaTeresa pisze:"Tetraspinus lentus - rostocz z rodziny szpecielowatych (Eriophyidae) występujący na lilaku pospolitym i jego odmianach.karinka pisze:witam
Ale ja nigdy nie używałam takich substancji . Sadzonkę -mały patyczek dostalam 2 lata temu od teściów
Szpeciele żerują po obu stronach liści powodując srebrzenie skórki i zawijanie się brzegów liści do dołu ."
str.132 z 'Ochrona ozdobnych krzewów liściastych"
Autorzy: prof.dr hab. Gabriel Łabanowski
prof.dr hab. Leszek Orlikowski
dr Grażyna Soika
dr Adam Wojdyła

szpeciele ssp. na bzie lilaku

na bzach lilakach występują również
Vasates sybiliae- odbarwiają liscie
Aceria löwi-zniekształcenia pąków
na podstawie DIGNOSTYKI SZKODNIKÓW ROŚLIN I ICH WROGÓW NATURALNYCH (SGGW 1994)
- MariaTeresa
To ja też coś dorzucę..pogotowie ogrodnicze pisze: na bzach lilakach występują również
Vasates sybiliae- odbarwiają liscie
Aceria löwi-zniekształcenia pąków
na podstawie DIGNOSTYKI SZKODNIKÓW ROŚLIN I ICH WROGÓW NATURALNYCH (SGGW 1994)
Pordzewiacz lilakowy-Aculops sp.nov. wykryty po raz pierwszy w Polsce w 1998r,
(z książki autorstwa prof. dr hab. G.Łabanowskiego jw. w moim poście, rok wyd.2000)
przebywa w grupach na dolnej str. liści, liście brązowieją.
."..Drugą grupę stanowią szpeciele o beżowym i słomkowym zabarwieniu ciała, kształtu wrzecionowatego, o długości 0,14–0,18 mm. Żerują one głównie na dolnej stronie liści i powodują ich rdzawienie, matowienie, srebrzenie lub łódkowatość. Do tej grupy należą pordzewiacze występujące na ..."
cytat z http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=551
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- 50p
- Od: 28 cze 2007, o 15:47
Pogotowie ogrodnicze może miec racje co do uszkodzeń na skutek nieopatrznego zniesienia herbicydu. Nie bardzo bowiem to zwijanie lisci wyglada na uszkodzenie przez szkodniki.
Ale mam pytanie do autora watku. Czy liście w dotyku nie są wiotkie lub zwiędnięte? Wydaje mi się że na fotce widac zasychanie brzegów liści. Przyczyna może więc byc zwiazana z pobieraniem wody a więc w rachube wchodzi zasolenie (bywa ze w skarajnych przypadkach jest aż biały krystaliczny nalot na lisciach - choc przyznam, że na bzie nie widziałam takich objawów), mogą też byc uszkodzone korzenie przez owady lub grzyby.
Ale mam pytanie do autora watku. Czy liście w dotyku nie są wiotkie lub zwiędnięte? Wydaje mi się że na fotce widac zasychanie brzegów liści. Przyczyna może więc byc zwiazana z pobieraniem wody a więc w rachube wchodzi zasolenie (bywa ze w skarajnych przypadkach jest aż biały krystaliczny nalot na lisciach - choc przyznam, że na bzie nie widziałam takich objawów), mogą też byc uszkodzone korzenie przez owady lub grzyby.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Lilak rośnie przy murku ogrodzeniowym wys.ok 120 cm ,nie ma żadnego daszku.Herbicydy wykluczam na 99,9%. Sama nie stosuje,obok działki niezamieszkane od drogi zasłania lilaka wspomniany murek. Co do liści "macałam" je ostatnimi czasy dość często więc utkwiło mi iż są raczej twarde, sztywne "aż kruche",chciałoby się powiedzieć. Właśnie przed chwilą pobiegłam sprawdzic czy zaszły jakieś zmiany i owszem. Górne ,duże liście pozostaly sztywne natomiast dolne stały się miękkie a małe zupełnie przywiędły.
Chciałam zmierzyć pH ale gdzies zapodział mi się phmetr
Zgóry dziękuje za zaangażowanie
Chciałam zmierzyć pH ale gdzies zapodział mi się phmetr

Zgóry dziękuje za zaangażowanie

- MariaTeresa
Takie pH nie jest problemem dla lilaka, dobrze rośnie nawet przy murach/murkach z wapienia
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Re: "Poskręcany" Bez
Ja mam to samo, co prawda pryskałam je Ascypem, ale daaawno temu.
Byłam wczoraj na cmentarzu, gdzie rośnie stary bez. Wyglądał okropnie - cały brązowy, liście pozwijane. To musi być jakaś choroba
Czy ktoś sobie z tym poradził?
Byłam wczoraj na cmentarzu, gdzie rośnie stary bez. Wyglądał okropnie - cały brązowy, liście pozwijane. To musi być jakaś choroba