Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Post »

Old Port
Obrazek Obrazek

Queen of Sweden
Obrazek Obrazek

Princess Aleksandra of Kent
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
ogrodniczka01
1000p
1000p
Od: 18 lip 2009, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Monika ;:7
Pięknie tu u Ciebie w ogrodzie ;:108 wszystko tak gustownie rozplanowane ;:138
Róże cudne ;:63
Pozdrawiam i Zapraszam-Asia Ogród
Moje wątki
Sprzedam
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Monifd pisze:Czy posiadasz duży zapas kory i kamyków? Czy też ciągle je dokupujesz? ;:224
Opisz troszkę roślinki - nie rozpoznaję drzewek.

Niestety obecnie ciągle dokupuję. Na początku jak podjęliśmy decyzję, że zamiast kory na rabatach będą kamyki zamówiliśmy większą ilość. O ile dobrze pamiętam za pierwszym razem zakupiliśmy około 15 ton. Trochę zostało ale po niedługim czasie zaczęłam systematyczne uszczuplanie trawnika i kamyki zostały wykorzystane. Później kilkakrotnie jeszcze dokupywałam po kilka ton ale jest to trochę kłopotliwe ponieważ mam problem z transportem.
Właśnie dziś marudziłam mężowi że potrzebuję jeszcze 2 tony ( mam nadzieję, że starczy).

Problemy z kamykami z powodowały, że zaczęłam na niektórych rabatach stosować korę, a kamykami wykładać tylko obrzeża.
Na wiosnę M przywiózł mi przyczepkę kory którą w ciągu jednego dnia wykorzystałam. Następnie kupiłam w Biedronce chyba ze 40 szt 20l worków. Też się rozeszły nawet nie wiem kiedy. A na obecna rabatę jeździłam dziś po korę dwukrotnie.

Na pierwszym zdjęciu jest wiąz Jacqueline Hillier, świerk, (niestety nie znam odmiany) róża Princess Aleksandra of Kent (3szt). Na drugim jasno różowe kwiaty to 3szt Queen of Sweden. Na trzecim rosplenica, klon japoński Orange Dream, po prawej cyprysik , po lewej róż Aphrodite. Na czwartym sosny i leszczyna.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Asiu dziękuję

Zdjęcia z porannego spaceru
Obrazek Obrazek

I jeszcze nowa rabata ujęcie z tarasu. Ewidentnie czegoś jej brakuje. Myślałam o kolumnowych bordowych berberysach ale będą się zlewały z korą. Chyba że posadziłbym wokół nich zielone zwiewne trawki to może wyeksponowałyby kolor.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monisiu, widzę że prace nad rabatką bardzo zaawansowane.Bardzo ładnie to wszystko wygląda.No i jak sama mówiłaś lepiej niech będzie teraz trochę luźniej.Rośliny będą miały komfort a to wpłynie na rozwój i zdrowie. ;:215
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Alu tylko to trochę dziwnie wygląda z lewej strony małe roślinki z prawej duże już kilkuletnie. Ale niestety tak musi zostać.
Mam nadzieję że 2-3 lata i nie będzie się rzucało tak w oczy.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Monia, ładne zmiany u Ciebie ;:63 Rabaty wyglądają elegancko i jak się rozrosną, to będzie co podziwiać. Róże kwitną u Ciebie już na całego ;:oj
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika,
Dosadziłabym na nowej rabacie nieco wyższe trawy - na tle ściany domu, fajnie by to wyglądało. Aktualnie jestem zakochana w uniolach..... prosa są zbyt powolne wiosną, miskanty w większości łysieją od środka... Trudny wybór. A myślałaś może o posadzeniu kolumnowej kruszyny - tej od Szmita?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Monia, dużo roślin kupiłaś ;:oj Uwielbiam takie zakupy ! Mi też na poprawę chumoru najlepiej robi wizyta w szkółce lub spacer na targ 8-) I do tego jeszcze dużo kasy w portfelu :;230
Ty chyba każdą rabatę przerabiasz ;:224 Podziwiam! Ja na dzień dzisiajszy dużych zmian u siebie nie przewiduję, przesadziłam tylko catalpę z centralnego miejsca na rabacie, bo jest wrażliwa na mróz i późno odbija. Na jej miejsce posadziłam, jeszcze małego, cyprysa płaczącego o odcieniu niebieskawym. Przynajmniej jest ozdobą cały rok :D
Princess Aleksandra of Kent piękna, czekam na jej pierwsze kwiaty u siebie :tan
Dziękuję za poranny spacer po twoim ogrodzie ;:196
Uściski.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Roxy skąpana deszczem wygląda po prostu bajecznie ;:226 Moja cala w pąkach i z niecierpliwością czekam na pierwszy kwiat. ;:173
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Nowe rabaty świetne, wcale nie za pusto. Urośnie migiem. Ja lubię taki ład i porządek.
Klonik Orange Dream wielki i trzymam mocno kciuki.
Mój eksperyment z klonem orange Dream w domu, nie wypalił. Zachorował i nie wiem czy uda mi się uratować. Dobrze że malutki, to kasy nie szkoda. Wytrzymał tylko miesiąc ;:131
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Cześć Moniczko.... podziwiam wszystko co robisz w ogrodzie.... i efekty tych prac ;:168 ;:215
Czy Ty kiedyś nie miałaś tylko różowych róż :;230 pomyśl o Lavender Ice i Nelsonie Mantfort, to kolejne po Chippendale
róże, które przyciągają swoim kolorem uwagę. W Twoim ogrodzie te kolory świetnie się zaprezentują. :D
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moniko uwielbiam ten czas kiedy w całym ogrodzie rozkwitają róże. Cieszę się, że miałam to szczęście trafić na kilka osób, które zaraziły mnie pasją do róż. Ty też masz w tym swój wkład. Chyba zaczęło się wszystko od Twojej Mary Rose. Jak ją zobaczyłam wiedziałam, że muszę ją mieć. Traf taki że była w szkółce i tak się zaczęło. Najpierw jedna róża, dwie, dwadzieścia i nawet nie zauważyłam kiedy przekroczyłam setkę. Była to bardzo dobra decyzja. Mimo, że są to bardzo wymagające rośliny nigdy nie żałowałam, że się na nie zdecydowałam.

Dla Ciebie White Mailland i Księżna Zośka
Obrazek Obrazek

Justynko dziękuję za rady. Też uważam, że brakuje tam jeszcze traw, ale jeszcze nie wiem jakich. Myślę że jak zobaczę coś konkretnego w szkółce zaraz mi się pojawi jakaś koncepcja. Do kruszyny jakoś się jeszcze nie przekonałam.
Do pewnych roślin potrzebuję dorosnąć.

Mariateresia i Giardina

Obrazek Obrazek

Reniu prawdę mówiąc to masz rację bez mała każdą rabatę przerabiam ;:223 . Zostały mi jeszcze 4 do zakończenia i na dwóch muszę zrobić kosmetykę bo byliny i krzewy wyrwały się z pod kontroli i zrobił się mało elegancki nieład.
Zamierzam to skończyć w tym roku a za rok kupuję leżak i odpoczywam ;:224 (sama w to jeszcze nie wierzę ale trzeba mieć jakieś postanowienia :;230 .)
Princess Alexsandrę posadziłam trochę niefortunnie na słonecznym stanowisku i w upalne dni omdlewają jej kwiaty.
Mam nadzieję, że może w następnym roku gdy urośnie i bardziej się ukorzeni będzie lepiej znosiła upały.

Baronessa moja ulubiona. Dopiero się rozkręca ale za kila dni będzie zachwycać.

Obrazek Obrazek

Aniu u mnie Roxy obydwie całe w kwiatach

Obrazek Obrazek

Jolu ja też myślę, że szybko urosną. Obawiam się że jednak niektóre iglaki i tak trochę za blisko siebie posadziłam.
Trudno. Będę się tym martwiła za kilka lat.
Orange Drem zamierzam na zimę bardzo dobrze okryć. Zobaczymy jak przetrzyma polskie mrozy. Jeśli chodzi o przetrzymywanie roślin w domu mam również kiepskie doświadczenie. Próbowałam przechować w piwnicy u babci bordową rosplenicę. Niestety nie przeżyła.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Maju nie wydawało Ci się Większość moich róż jest w różnych odcieniach różu, mam kilka białych,kremowych i 3 łososiowe Chippendale
Uwielbiam tę różę, ona była na mojej liście must have. W późniejszej fazie kwitnienia robi się różowa ;:224

Chippendale
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Ach jak jak lubię te zdjęcia... Nie na raz, nie na dwa ale wracam do nich i odpoczywam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”