Są odmiany Iris sibirica o kwiatch wielkości dłoni, dodatkowo charakteryzują się horyzontalnym układem płatków w kwiecie. W tym atku prezentowałem odmiany z mojej kolekcji http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 64&start=0piku pisze:Skoro jest ich aż tyle to masz rację, a ja myślałam, że jest ich zaledwie kilka odmian, ale wielkokwiatowych jeszcze nie widziałam
Irysy nie kwitną?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie widać z prostej przyczyny nie ma skali odniesienia. Przy robieniu zdjęć bardziej chodziło mi o ukazanie szczegółów kwiatu i różnic między odmianami. Małe kwiaty ma: ‘Dudlik’, ‘Nana’, ‘Mrs Rowe’; ogromne: ‘Ruffled Velvet’, ‘Jamaican Velvet’, ‘Sultan’s Ruby’, 'Dawn Waltz' i wiele innych.piku pisze:Oglądałam, bardzo dokładnie ale na zdjęciach nie widać, że kwiaty są takie wielkie :o Ja mam cztery rodzaje i wszystkie są malutkie
Dziś wyjełam moje iryski z ziemi i oniemiałam, korzonki były długie na 20-30cm. Cała donica wypełniona była tą siatką korzeni. Korzonki były mleczno-kremowe, grube i zdrowe. Gdy je wkładałam do ziemi ubiegłego roku to były 4 sztuki kłączy takie na 10cm. każda a teraz te zanikły i mam z 10 mniejszych. Mam nadzieje że to normalne zjawisko i niczego nie sknociłam
. nie wiem czy dobrze zrobiłam ale przesadziłam je do większej donicy(przyciełam korzonki i liście
)

Jakie to szczęście móc Kochać i być Kochanym.
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dlaczego moje irysy nie kwitną?
Czy jest inny powód nie kwitnięcia irysów ???????????? Obejrzałam dzisiaj swoje kępy , jednakowo wsadzone . a jedne kwitną drugie już trzeci rok i nic . Dać sobie z tą kępą spokój i wykopać ? 

- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja na swoje od chwili przesadzenia czekałam trzy lata. Cierpliwości zakwitną.
Pozdrawiam Dana 

- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich mam pytanie przekwitły mi już niskie irysy i zostały brzydkie liście czy mogę je obciąć czy raczej zostawić do uschnięcia?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Re: Irysy nie kwitną?
Obciąć albo wyciąć te zeschłe/ chore i zostawić zielone. Do 15 sierpnia możesz je odżywić.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.