Czy cos im dolega czy to jednak, tak jak pisze kanclerz, tylko poparzenie?
Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
-
LightAtDawn
- 100p

- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Czy ktoś może jeszcze rzucić okiem na zdjęcia moich pomidorów?
z góry dziękuję
regulamin
To nie jest choroba.
Myślę, że nie pogorszy
.. HT też polecam szczególnie przeciw szarej pleśni i szczególnie kwiatów.
TAK może pogorszyć, więcej informacji jest (powinno być*) w wspomnianej karcie charakterystyki, ostatnio sprawdzałem switch WG (ma 2 sybstancje) i jak widać różne trwałości::Pyxis pisze:A ja mam pytanko techniczne.
Przyszlo mi do glowy, zeby z calej zawartosci opakowania przygotowac stezony roztwor i go rozcienczac odmierzajac odpowiednia ilosc ml cieczy, ale to chyba nie jest dobry pomysl (przygotowana ciecz moze tracic swoje wlasciwosci?).
* np w amistar się tego nie doszukałem, było coś typu "nie dotyczy" czy jakoś takkarta charakterystyki pisze: Trwałość i zdolność do rozkładu:
Cyprodynil nie jest trwały w wodzie
Okres połowicznego rozpadu: 10 dni
Fludioksonil jest stabilny w wodzie
Okres połowicznego rozpadu: 450-700 dni
Cyprodynil nie jest trwały w glebie
Okres połowicznego rozpadu: 0,1-2 dni
Fludioksonil nie jest trwały w glebie
Okres połowicznego rozpadu:14 dni
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
- Pyxis
- 200p

- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Nigdy nie mamy pewnosci, ze w danym sezonie zuzyjemy cala zawartosc opakowania danego srodka. IMHO najlepiej go przechowywac w takiej formie, jak zrobil to producent, bo pewnie nie bez powodu.
Znajac ciezar nasypowy sprawa jest w zasadzie rozwiazana, chociaz najprecyzyjniejsza bedzie raczej opcja z elektroniczna waga jubilerska. W komplecie jeszcze zakupic woreczki strunowe i mamy wielce prawdopodobny glosny lomot do drzwi o 6:00, bo to standardowe wyposazenie kadego "dealera".
Znajac ciezar nasypowy sprawa jest w zasadzie rozwiazana, chociaz najprecyzyjniejsza bedzie raczej opcja z elektroniczna waga jubilerska. W komplecie jeszcze zakupic woreczki strunowe i mamy wielce prawdopodobny glosny lomot do drzwi o 6:00, bo to standardowe wyposazenie kadego "dealera".
Ja z odmierzaniem podchodzę z małym dystansem, powód jest prosty...
Często środki mają 2 rejestracje dla użytkowników profesjonalnych i amatorskich, na podstawie tego widać że dawki amatorskie w przeliczeniu na powierzchnię 1ha są identyczne jak profesjonalne. Jak w wypadku użytkowników profesjonalnych to jest określona ilość wody jaka idzie na hektar i tam można powiedzieć, że każdy metr kwadratowy dostaje po równo wody i środka, niezależnie czy w danym miejscu jest roślina czy jej nie ma, a jak się pryska na działce to każdy wie, raz że pryska się tylko tam gdzie są rośliny, to wystarczy chwilkę dłużej potrzymać kropidło w 1 miejscu i już mamy podwójną dawkę środka !
Biorąc to pod uwagę każda dawka jaka jest na etykiecie będzie dawką za dużą, chyba że mowa o stężeniu procentowym dla np pomidorów szklarniowych czy ogórków.
Bardzo dobra jest miarka na bazie stożka, szeroki wsyp i zwężony spód pozwalający odmierzać małe ilości.
jak miarka ze strzykawki to tylko i wyłącznie ta najmniejsza 2 ml.
Często środki mają 2 rejestracje dla użytkowników profesjonalnych i amatorskich, na podstawie tego widać że dawki amatorskie w przeliczeniu na powierzchnię 1ha są identyczne jak profesjonalne. Jak w wypadku użytkowników profesjonalnych to jest określona ilość wody jaka idzie na hektar i tam można powiedzieć, że każdy metr kwadratowy dostaje po równo wody i środka, niezależnie czy w danym miejscu jest roślina czy jej nie ma, a jak się pryska na działce to każdy wie, raz że pryska się tylko tam gdzie są rośliny, to wystarczy chwilkę dłużej potrzymać kropidło w 1 miejscu i już mamy podwójną dawkę środka !
Biorąc to pod uwagę każda dawka jaka jest na etykiecie będzie dawką za dużą, chyba że mowa o stężeniu procentowym dla np pomidorów szklarniowych czy ogórków.
Bardzo dobra jest miarka na bazie stożka, szeroki wsyp i zwężony spód pozwalający odmierzać małe ilości.
jak miarka ze strzykawki to tylko i wyłącznie ta najmniejsza 2 ml.
Chwieją się w polu maki purpurowe
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny, dlaczego niektóre krzaki wyglądają jak mdlejące, liście mają flakowate. Wody dostają tyle, żeby nie było błota, ale mają wilgoć w nogach. Jesienią zrobiłam nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym. W tym sezonie raz podlałam gnojówką z tego samego obornika. Może tu był błąd? Te flakowate nie mają dużej masy liściowej, kwitną, zawiązują owoce. Czego im brakuje?

- demeter
- 100p

- Od: 19 cze 2009, o 20:36
Słaby system korzeniowy spowodowany złym podlewaniem ewentualnie chorobami odglebowymi.Nalezy rozbudować system korzeniowy aby radził sobie w czasie upałów.
A jak konkretnie to zrobić? Mam florovit do warzyw, do pelargonii, odżywkę Substrala, octan wapnia z HB. Większość krzaków ma się dobrze, wszystkie podlewane jednakowo.
- kanclerz
- 500p

- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Podsyp ziemi pod krzaka z 15 cm ,pomidorki puszczą korzenie przybyszowe, odrobinę fosforu i bę
dzie oki
-- 8 cze 2014, o 20:41 --
Ja osobiście nic bym nie robił, normalne pomidory ,jedzą co mu dali, jak zjedzą ,liście pójdą do góry
-- 8 cze 2014, o 20:41 --
Ja osobiście nic bym nie robił, normalne pomidory ,jedzą co mu dali, jak zjedzą ,liście pójdą do góry
Czyli te mizerne nie przejadły tego, co dostały? Chyba podsypię ziemią tak jak radzisz, ale fosfor w jakiej postaci?
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mirka2 a jakie to są odmiany pomidorów bo niektóre po prostu tak rosną jakby miały za chwilę przestać
np Kalman .
- kanclerz
- 500p

- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Nic nie kombinuj ,masz ładne zdrowe pomidory 
-- 8 cze 2014, o 21:08 --
A z tych odmian to najbardziej
bycze rogi tak mają
-- 8 cze 2014, o 21:08 --
A z tych odmian to najbardziej
-
krzysztof_ad
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 6 cze 2014, o 15:37
Witam,
Do, Kropek
Pozdrawiam.
Do, Kropek
link http://e-nawozy.com/p/30/276/do-pomidor ... ynaWvw_wcB do nawozu, który użyłem, nie sypałem go dużo, zrobiłem tak, że przed posadzeniem w doniczki zmieszałem ziemie z tym nawozem, zatem co zrobić?Krzysztof_ad - te pomidory to mi wyglądają na przeżarte . Czym Ty to nawoziłeś ?
Pomidory to Maskotkakrzysztof_ad
wg mnie Twoje pomidory są OK, jeśli chodzi o wygląd liści, stawiam że to cecha odmianowa. Czy to FAWORYT ?
a co zrobić aby ich nie było, co jest powodem, że sie pojawiły ?ale te jasno zielone miejsca miejsca to już NIE są OK
Pozdrawiam.
Chudziak - tak ten najbardziej oklapnięty to KALMAN, więc jeśli to jego uroda, niech sobie tak rośnie.chudziak pisze:mirka2 a jakie to są odmiany pomidorów bo niektóre po prostu tak rosną jakby miały za chwilę przestaćnp Kalman .
Pozastałych kilka sprawdzę po nazwie i wstawię zdjęcia. Dziękuję za pomoc