POMOCY co to jest???

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jerrysia26
50p
50p
Od: 2 kwie 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

POMOCY co to jest???

Post »

Witam wszystkich forumowiczow.

Mam pilne pytanie. Od paru dni zauwazylam ze w moim nowiym warzywniku cos niedobrego sie dzieje. Dzis rano na malinach i jerzynach znalazlam takie latajace swinstwo. Skacze to jak konik polny i lata jak muszka (zdjecia ponizej). Na poczatku myslalam ze to maczlik szklarniowy. Ale sprawdzilam na necie i nie jest to podobne do maczlika. Mieszkam w NY wiec moze to tutejsza odmiana. Nie wiem juz...Kochani jeśli wiecie co to jest plis o info.Prosze rowniez o lacinska nazwe to sprawdze jak jest po angielsku. No i jak to zwalczac?

Poza tym prosze podpowiedzcie mi co zjada moje pomidorce? W ogole nie rosna, sa jakby skarlowaciale... a liscie sa poobgryzane i dziurawe. To samo z ziemniakami - lisce to istne sito.

A na ogorkach zauwazylam mnostow malutkich czerwono-czrnych mroweczek. Jak sie ich pozbyc?
Czy mozna sie tego pozbyc w jakis malo inwazyjny(chemiczny) sposob? Uzywalalm tutejszego "neem oil" ale nie pomoglo...

aha w ziemi mam pedraki. Spora czesc wybralalm ale nie wszystko. no ich chyba mam tez nicienie? (tak to sie chyba nazywalo)

Pozdrawiam i pilnie czekam na info. Musze dzialac natychmiast inaczej do weekendu nie zostanie nic. A nie chce serwowoac temu robactwu "free lunch"

Pozdrawiam
Magda

PS. Gieniu mozy ty mi cos poradzisz z tutejszej chemii? Podjade do Home Depot i cos kupie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: POMOCY co to jest???

Post »

Zielony szkodnik to skoczek liściowy. O zwalczaniu:
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 50907.html

Jeśli chodzi o dziury to są dwie opcje: opuchlak lub ogrodnica niszczylistka.
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 50511.html
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 51101.html

Natomiast pomidory to zwykłe poparzenia słoneczne świeżo wysadzonej rozsady. Nie było hartowania :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
jerrysia26
50p
50p

Post »

Dzięki wielkie za odpowiedz.

Pytanie tylko jak to zwalaczac??? Wg. artykulu tylko chemicznie. Ale ja je mam na malinach wiec jak zastosowac chemie na krzewach owocowych? Co bedzie najlepsze no i bezpieczne dla malych dzieci?

dziekuje
Magda
Slaw
50p
50p
Od: 28 lis 2013, o 13:18
Kontakt:

Post »

Na trzecim zdjęciu od końca ( chyba laurowiśnia) te dziurki nie zostały wyjedzone tylko zaschnięta tkanka się wykruszyła jest to choroba grzybowa. Na brzoskwiniach jest dziurkowatość drzew pestkowych , wiec może i na laurowiśni występować, w końcu to też pestkowe.
Jeśli chodzi o tego pomidorka to jak dla mnie to jakaś choroba fizjologiczna- przenawożenie , zasolenie, lub brak składników pok. ewentualnie odczyn gleby.
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
Awatar użytkownika
jerrysia26
50p
50p

Post »

Salw bardzo ci dziekuje za odpowiedz. Dobry jestes... po listku poznac krzew. Jestem pelna uznania. Mam tylko angielska nazwe i od dluzszego czasu zastanawialam sie co to jest. Krzewy laurowisni mam 2. Sa potezne i bardzo zniszczone. Poprzedni wlascicel domu nie dbal o ogrod ani troche - stad teraz tyle roboty mamy przy tym. OK prosze powiedz czym to zwalaczac? (jeśli wiedz jaki bylby odpowiedznik amerykanski, bylabym ci bardzo wdzieczna). Oprocz grzyba to jeszcze krzewy sa zjedzone przez jakies robale - gasienice chyba.

Co do pomidorcow to wszystko moze byc. Prawda jest ze ich nie hartowalam tylko od razu do gleby. Niektore z moich pomidorow sa ok. Wyrosly i maja sie dobrze a czesc takie "zdechlaki". Co do skladu gleby to nie wiem. Zamowilam z lokalnego sklepu ogr. ziemie kompostowa. OK to nie zawracam wiecej glowy. Pozdrawoima i czekam na info.

Magda
Slaw
50p
50p
Od: 28 lis 2013, o 13:18
Kontakt:

Post »

jeśli laurowiśnia ma porażone kilka liści to usuń je , roślinie to nie zaszkodzi a to najszybszy sposób na pozbycie sie patogenu.Jeżeli pod rośliną leżą opadnięte liście to też je wysprzątaj, taka higiena zawsze ogranicza rozwój chorób grzybowych. Do zwalczania dziurkowatości zaleca sie topsin, jeśli znajdziesz w USA to ok , jeśli nie to szukaj po substancji aktywnej czyli coś co zawiera tiofanat metylowy.
Odnośnie pomidorka to faktycznie może to być szok po wysadzeniu bez hartowania. Pewnie odchoruje i następne listki już będą zdrowe.
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
Awatar użytkownika
jerrysia26
50p
50p

Post »

Slaw moja laurowiśnia jest cała porażona. Musiała bym usunąć cały krzew. OK będę ją ratowała... i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dzięki za info.
M
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”