Planuję ogród nieśmiało

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Planuję ogród nieśmiało

Post »

Tesiu, Celinko ;:196

Zrobiło się cieplutko i od razu wszystko zaczyna rozkwitać :)

Moje róże rosną jak na drożdżach i nagle na rabacie różanej zrobiło się ciasno. Dziesiątki pąków na jednym krzaku, a krzaków prawie sto :) Jak mówiłam, zamieszkam w swoim ogrodzie, tylko niech nie pada tak zdradliwie jak wczoraj.

Obrazek

Obrazek

Niedawno wsadziłam kany do gruntu - posadziłam je w doniczkach - koszyczkach juz w marcu i wyrosły prawie na metr wysokie. Teraz w gruncie się aklimatyzują, ale coś im to niemrawo idzie. Mam nadzieję, że sie przeproszą i zaczną ładnie kwitnąć.

Obrazek

Pierwszy w tym roku zjawiskowo zakwitł powojnik Solidarność - piękne karminowe kwiaty .

Obrazek

Obrazek

Jan Paweł II nie pozostaje mu dłużny i też zaczyna kwitnąć. Widzę, że to bardzo ekspansywny powojnik - zarósł już połowę przeznaczonej dla niego pergoli.

Obrazek

Obrazek

Z róż pierwsza rozchyliła pąki Louis Oudier. Ależ zapach - cudny :) Muszę zrobić z jej płatków np cukier różany, bo nie moge pozwolić jej zapachowi zniknąć wraz z przekwitnięciem kwiatów.

Obrazek

Róża porcelanka, czyż nie? :)

Obrazek

Obrazek

Jak drugi zakwitł Alchymist jednym kwiatkiem - pozostałych trzydzieści jeszcze twardo zaciśnięta.

Obrazek

Obrazek

A jako trzeci Souvenir du Docteur Jamain - i znowu zapach tak urzekający, że aż w głowie się kręci.

Obrazek

Jakaż jest różnica między zapachem tych starych historycznych róż, które pachną prawdziwą różą, a nowoczesnymi różami, których zapach często zahacza o wanilię, malinę czy truskawkę....

Obrazek
Gdybym mogła sfotografować zapach i wkleić tutaj, to na pewno bym to zrobiła :)

Obrazek

Alexander Mc Kenzie bardzo dynamicznie rośnie w tym roku. Zapowiada się na gęstą i piękną różę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobnie zachowują się Rosarium Uetersen i Chopin, jedna z Aspirynek się zbuntowała i postanowiła być różą krzaczastą, a nie wielokwiatową - i teraz ma pędy na metr długie.... A wszystkie wiosną ścięłam tak króciutko, że aż bałam się, że przesadziłam. Tu już zdjęć nie mam....

Nie mogę się doczekać kwitnienia Red Leonardo da Vinci - wypuściły liczne pąki i spodziewam się całych czerwonych krzaków :)

Obrazek

Żeby tylko żadna choroba się nie napatoczyła, żeby przez całe lato były piękne...

Poza różami czarują sezonowe kwiaty. Przekwitły bzy i wiosenne cebule, a teraz zaczynają wychylać się goździki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zimie rozsiały się ubiorki gorzkie i chabry, więc ich nie wyrzucałam, tylko porozsadzałam po wolnych rabatach.

Nie miałam w tym roku czasu na sianie przeróżnych jednorocznych kwiatów i pikowanie ich. I tak sporo roboty miałam z begoniami i pomidorkami koktajlowymi. Begonie i koktajlówki już wsadzone na swoje stałe miejsca i czekają na łaskawość słońca :)

Obrazek

Teraz tylko trzymać kciuki, żeby było ciepło i ładnie - i żadnych gradów :)

Siewki aksamitek i nagietków, które w ilości niemożliwej powyłaziły między różami, poprzesadzałam gdzie się dało.

Studnia już przystrojona kwiatami, najbardziej mi pasują do niej pelargonie :)

Obrazek

Wszystko już przygotowane na sezon letni, można siedzieć z kawusią w ręku i podziwiać kolory, które będą czarować w ogrodzie. Zapowiada się cudownie :)
Tylko żeby czas na tę kawusię był i nie znikał ;:306
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję różyczek, rzeczywiście pąki mają cudowne ;:215 Martwiłaś się czy dasz radę z maleństwem, a tu się okazuje, że matka Polka wszystko potrafi. Jesteś wielka ;:196 Tylko pozazdrościć :roll:
Małgoś
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudnie wygląda Solidarność. JPII podobno potrafi do 4m dorosnąć więc wiesz..szykuj mu drogę ucieczki :lol: ach, szkoda, że nie da się przesłać różanego zapachu :roll: u siebie wybierałam odmiany głównie patrząc na intensywność "pachnienia"
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Celinko piękne,duże masz już krzaki,a pamiętam jak je co niedawno sadziłaś ;:333
Powojnikom tez dobrze u Ciebie,a studnia jak marzenie ;:108

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Celinko, masz tyle pięknych kwitnień że napatrzeć się nie mogę ;:180 ;:138 A studnią jestem po prostu zachwycona ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Studnie masz zarąbistą normalnie zakochałam się :) róże dają już popis ale Solidarność mnie wbiła w monitor cudny clematis :)
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa i za odwiedziny.
Lato zbliża się wielkimi krokami i wszystko się buja w zieleni i kolorach stu :) Róże zakwitły - już dziesiątki kwiatów czaruje swoim urokiem :)

Codziennie chodzę na ogród z moim maluszkiem i jak się da, to pstrykam fotki. No i teraz wstawiam - sprawozdanie z ostatniego tygodnia :)

Souvenir du Docteur Jamain dojrzał i zmienił kolor z bordowego na niemal fioletowy. Na zdjęciu jest totalnie fioletowy, ale w rzeczywistości ma odcień bardziej bordowy. Pachnie tak, że trudno przejść obok niego obojętnie :0

Obrazek

Alexander Mc Kenzie odkrył swoje uroki

Obrazek

Alchymist - piękna!!! Wreszcie się doczekałam jej kwitnienia :)

Obrazek

No i Louis Odier :) Też pachnie powalająco :) I jaka piękna :)

Obrazek

Rosarium Uetersen:

Obrazek

Red Leonardo da Vinci :)

Obrazek

Pąk Chopina :)

Obrazek

i Piano:

Obrazek

I Aspirin Rose

Obrazek

Montana:

Obrazek

Rumba:

Obrazek

Powojnik Solidarność nadal czaruje:

Obrazek

Jan Paweł również :)

Obrazek

Na jednym z jego kwiatów znalazłam pięknego gościa: kruszczyca złotawka lub kwietnica różówka - chyba nie da się ich odróżnić. Wyglądał jak broszka na wielkim kwiecie Jana Pawła :) Chyba lubi pyłek kwiatowy :)

Obrazek

A to inne czary ogrodu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zauważyłam wczoraj zgraje szkodników na różach i już musiałam je potraktować opryskiem. Ale przedtem zebrałam kwiaty Louis Odier oraz Souvenir du Docetur Jamain :)

Obrazek

Postanowiłam zachować trochę ich zapachu, który jest przecież tak bardzo urzekający :)

I zrobiłam cukier różany wg przepisu Miłki :)

Obrazek

Dwa gatunki róż i cukier w dwóch kolorach: każdą z róż utarłam osobno. Nie posiadam ręcznego moździerza, więc sięgnęłam po blender. Zajęło mi to z kwadrans może :) No i potem suszenie cukru w piekarniku w temp. 50' - bo przecież pogoda kapryśna.

Obrazek

Już wypróbowany do herbaty - super :)

Postawiłam na stole w jadalni, żeby cieszył oko i czarował zapachem i dzisiaj wskutek odwiedzin rodzinki rozdałam całą resztę oprócz tych dwóch filiżanek.

Obrazek

Dzisiaj zauważyłam kolejne nowe kwiaty, ale już nie miałam jak pstrykać zdjęć :) Jak będę mieć możliwość to wstawię fotkę z Bieneweide Rot :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Celinko pięknie Ci kwitną róże ;:63
Cukier różany mniam,ale smakowicie wygląda ;:333
Dr,jamain i u mnie kwitnie i czaruje ;:167 Alchymist wow ale on ma kolorek ;:108
Super,że napisałaś mimo braku czasu ;:108

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Aniu na zdjęciu ten owad to nie przypadkiem Ogrodnica niszczylistka, plaga tego jest mi zjadł kilka róż z płatków ogołocił , clematisami też nie gardzi tępie gada Mospilanem lub innym na szkodniki.
zerknij :
http://www.stopa.cso.pl/galeria/chrzaszcze2/html/25.htm
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Różanie :) pięknie szkoda że tego różanego cukru nie można liznąć przez monitor :;230 a może i dobrze bo bym go zjadła ja słodkości uwielbiam pod każda postacią :;230
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Aniu, dziękuję :) z czasem jest krucho, ale przy dobrej organizacji wiele rzeczy się da zrobić. Nawet na forum raz na czas jakiś wpaść - bez rewelacji, wiadomo, ale da się.

Edytko, na pewno nie jest to niszczylistka - tego gada również znam i walczę z nim zawzięcie. Znalazłam go kiedyś w róży - siedział i żarł, tylko dupsko było mu widać. Ponadto grasuje na malinach, jeżynach, zżera liście leszczyny, jabłoni..... Na gada działa Decis w dużym stężeniu. Parę dni temu zlałam nim róże, więc potem widziałam zwłoki pod różami. Wczoraj M popryskał Decisem resztę ogrodu. Niszczylistka jest mniejsza - ma może 1 cm długości.
Natomiast ten chrząszcz na Janie Pawle jest ogromny - ma pewnie ze trzy cm, ponadto, jak widać na zdjęciach, nie żre kwiatu, tylko raczy się nektarem.

Celinko, to tak jak ja :) Ja również uwielbiam słodkości - tylko potem jestem coraz szersza ;:306
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

uffff to dobrze ja gada wczoraj dorwałam na malinach ;:148
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Piękne masz powojniki. U mnie wciąż się nie udają.
Poluję na tangucki, podobno jest nie do zdarcia.
Pozdrawiam
Będę częściej zaglądać
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

edi13 pisze:uffff to dobrze ja gada wczoraj dorwałam na malinach ;:148
teraz zdaje się, jest okres żerowania i kopulacji niszczylistki. trzeba więc dziadostwo tępić, zeby w przyszłym roku było go mniej....
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

O tak u mnie niszczylistka też jest.
Wczoraj zlokalizowałam na malinach i niektórych krzewach.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”