Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Tak mniej wiecej wyglada moj balagan feeee.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super bałagan ;:oj zazdroszczę ;:138
Mój bałagan ledwo od ziemi odrósł i ma może po 4 listki
Pozdrawiam,
Kasia
jondi
500p
500p

Post »

Kasiu droga ja ten bałagan pokazuję dlatego, że wszystko kwitło i to na tyle... Było żółto jest zielono bez żadnych efektów :(:(:(
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Jondi może spróbuj ręcznie zapylać?
Pozdrawiam,
Kasia
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Kupiłam sobie melon miodowy w markecie. Wybrałam nasiona i opłukałam, część poszła na próbę kiełkowania. Czy jest może jakiś sposób na pozyskiwanie "pełnych" nasion? One mi przypominają te z ogórka, gdzie jak wybrałam samodzielnie to z jednego kiełkowały 100% a z drugiego 0.
jondi
500p
500p

Post »

Po co płukałaś? Nie jestem ekspertem ale kiedyś ogrodnik mi tłumaczył że jak najmniej ingerować w nasiona nie myć absolutnie nie dotykać np nożem i póki nie wyschną za dużo nie dotykać. Było to lata świetlne temu i może to nieprawda, ale ja zawsze wszelkie mokre nasiona sru na szmatę i niech schną a dopiero jak są suche macam ile potrzebuję:). Ja wszelkie nasiona dyniowato-ogórkowe po prostu oglądam uciskam czy są grube i pełne co po wyschnięciu lepiej widać, ale czy są w takim kupnym, długo transportowanym owocu wystarczająco dojrzałe??? Ja tak machnęłam się z cukinią, pestki wykiełkowały krzaki urosły cudownie kwitły tylko że.... Matką pestek była hybryda co za późno wyśledziłam dlatego z dozą nieśmiałości podchodzę do takich nasion. Spróbuj wykiełkować co szkodzi.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja płuczę, bo sok mi przeszkadza. Zresztą rodzice też tak robili zbierając nasiona z warzyw mokrych.
Niestety wiem, że mogę trafić na hybrydę, ale co tam - zobaczymy za rok. Łatwiej samej wybrać nasiona i spróbować, bo w sklepach mało odmian nasion jest. A w tym roku jeśli wykiełkują to poćwiczę na przyszły rok z uprawą, bo w tej ciężko mi poszło.
jondi
500p
500p

Post »

Kasiu oglądałam dzisiaj mój bałagan pod kątem mojego zapylania i...nic z tego nie potrafię się nawet dostać do kwiatów znikomych bo tak byle jak i gęsto mam posadzone s do tego mam wymieszane z ogorkami i sama nie wiem co gdzie jest:) taka zdolna ze mnie ogrodniczka:) beznadzieja...
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sok zawiera przecież substancje zapobiegające kiełkowaniu, żeby nasiona nie ruszyły ze wzrostem już znajdując się w owocu, dlatego staranne wypłukanie nasion z resztek soku i miąższu jest niezbędne przed dalszą "obróbką" :roll:
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie dlatego moi rodzice nasiona zawsze płukali. Ja też tak robię automatycznie. Kilka nasionek dałam na waciki by sprawdzić czy wykiełkują ;)
jondi
500p
500p

Post »

A moi nie płukali:):) i przenigdy nie bylo problemu z kiełkowaniem. Pierwszy raz w tym roku znajomy mi mówił, że on nie pobiera swoich nasion bo za dużo z tym pracy trzeba płukać, suszyć... Nie wiedziałam o coooo mu chodzi?pomna swojej praktyki:) i tu dowiaduję się tego samego. Ja dwa tyg temu otworzyłam pomidorka i wybrałam nasionka j.w. i 5 od razu mokre zasiałam za 3 dni wykiełkowały więc...
A zmieniając leciutko temat. Alayaa zainspirowałaś mnie- mam dostęp do rożnistych melonów jako owoców w sklepie i tylko raz pobrałam nasiona ( nie wiem czy udane), bo zastanawiam się czy warto jeśli to są różne eksportowe i niewiadomej hodowli- jak myślicie mogą być dobre płodne takie nasiona? Bo kupić ileś rodzajów to naprawdę mam problem. Choć z drugiej strony może to lepiej patrząc na moje wyniki tegoroczne:).
zbig11
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lut 2014, o 13:57

Post »

Mam problem z melonami , wysadzone ok dwóch tygodni temu zaczęły ładnie rosnąć ale po ostatnich deszczach zaczęły więdnąć i na liściach mają brązowe plamy . Opryskałem miedzianem ale myślę że nic już z nich nie będzie . Napiszcie proszę czy jest jeszcze sens wysiać następne czy dać sobie spokój
Pozdrawiam Zbyszek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Uprawa w gruncie z tak późnego siewu się nie uda, może w szklarni tak choć wątpię.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Niestety moje melony i arbuzy posadzone do gruntu zmarniały - po wyrwaniu stwierdziłam ,że nasada korzenia wygląda tak jak na zdjęciu - to chyba zgorzel .Niestety zabrakło mi Previcuru i po wysadzeniu nie podlałam sadzonek tym preparatem a akurat trafiło na okres chłodów i deszczy.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52

Post »

jondi pisze:Kasiu oglądałam dzisiaj mój bałagan pod kątem mojego zapylania i...nic z tego nie potrafię się nawet dostać do kwiatów znikomych bo tak byle jak i gęsto mam posadzone s do tego mam wymieszane z ogorkami i sama nie wiem co gdzie jest:) taka zdolna ze mnie ogrodniczka:) beznadzieja...
Daj im spokój niech odpoczną od Ciebie ;:7 podrosną w górę i same sobie dadzą radę z zawiązywaniem owoców !!!! Chyba potrzebujesz wiadra zimnej wody :D ,zobacz moje są takie w tym roku Obrazek Obrazeki nie będę nic kombinowała no i zobaczymy jak sobie poradzą bo liczę na owoce które bardzo lubię ;:7
echmea
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”