Bób cz.2
-
wojtekman
- 200p

- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
Mój bób bizon ma na łodydze przeważnie po 10-12 stronków, a rewelacyjny Figaro
ma po 15 na łodydze
Zauważyłem, że dolne kwiatostany mają po 1 albo 2 strączki, nie wiem dlaczego, bo pryskałem przed kwitnieniem odżywkami, ale potem jak kwitł było zimno i może tak dlatego... Za to piętra kwiatostanowe połozone wyżej mają po 3-4 strączki na jednym piętrze. Typuje, że sprawcą tego była wyższa temperatura. Pozdrawiam 
uu mnie podobnie. ale na bobie pojawiły się takie małe żuczki, miał może z was ktoś takie robaki? jjedzą liście. ww zeszłym roku miałem ich całą plagę.
wojtekman, czy zaobserwowałeś może u siebie, że Figaro bardzo słabo zawiązał strączki na dolnych "gronach"?
wwszystkie na dolnych piętrach zawiązują mało, czasem w ogóle, 1, max 2 strąki. nie wiem od czego to zależy, chyba musi tak być. ww opisach odmian podają ile na lodydze jest strąków i to się raczej pokrywa.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie na bobie mszyca. Co byście radzili spośród tych preparatów:
- Mospilan
- Calypso
- Karate
Dodam że bób kwitnie i myślę że jeszcze tak szybko nie przekwitnie.
- Mospilan
- Calypso
- Karate
Dodam że bób kwitnie i myślę że jeszcze tak szybko nie przekwitnie.
Pozdrawiam Paweł
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Pepsi + kilka kropel Ludwika i opryski codziennie.
A jak znajdziesz to zaproś biedronki.
A jak znajdziesz to zaproś biedronki.
- Siekier
- 200p

- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Ja stosowałem w zeszłym roku karate. Efekty były bardzo dobre
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
Darek 1 raz
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 25 mar 2014, o 09:15
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
Moderator-jokaer.
Witam. Na mojej plantacji niektóre z krzaczków wyglądają niepokojąco. Listki mają jasno zielone i są takie trochę pozwijane do środka, myślę że to jakiś grzyb zaatakował. Nie wiecie co to może być i może podpowiecie czym pryskać bób od grzyba?
Moderator-jokaer.
Witam. Na mojej plantacji niektóre z krzaczków wyglądają niepokojąco. Listki mają jasno zielone i są takie trochę pozwijane do środka, myślę że to jakiś grzyb zaatakował. Nie wiecie co to może być i może podpowiecie czym pryskać bób od grzyba?
Na mszyce praktykowałem ostatnio Karate Zeon przed deszczem. Tak od 2 do kilku godzin, trudno to dokładnie wykalkulować, ale u mnie się sprawdziło. Środek zabija szkodnika, deszcz zmywa ofiary i pozostałości oprysku.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- pawelp1320

- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ale czy nie zaszkodzi pszczołom i trzmielom ( oczywiście wykonanie oprysku po ich oblocie tj. wieczorem)?
Pozdrawiam Paweł
Jak to wszystko wypłucze woda, to nie powinno być tragedii. Jednak jakieś pozostałości w pyłku zostaną. Przy dużej ilości bobu i bliskości pasieki to może być pewien problem.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
karol48335
- 10p - Początkujący

- Od: 19 maja 2014, o 21:16
Karate albo decis mospilan już nie jest taki dobry jak kiedyś i pryskać jak nie będzie już pszczół
karol48335
Zdania zaczynamy z wielkiej litery, a bób pojawił się juz w sprzedaży, 30/40zł/kg.
@karol48335 Warszawa podobno,o innych giełdach nie słyszałem. Dziś się zorientuje czy jest w Poznaniu. Myśle, ze za tydzień pierwszy zbiór będzie u mnie.