Jeśli ktoś ma wątpliwości i swoje pomidory, sam się może przekonać co prawda ,a co nie. Pomidory gruntowe powinny być ogłowione na przełomie lipca i sierpnia. Kwiaty, które po tym terminie ukażą się na krzakach nadają się ewentualnie do fotografowaniaPyxis pisze:Z tym oglawianiem to czytalem rozne "opinie"
Wszystko o pomidorach cz. 8
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
- Pyxis
- 200p

- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdaje sobie sprawe, ze z poznych kwiatow owocow nie bedzie. Autor spisywal je na straty, ale zyskiem rzekomo mialo byc niehamowanie wzrostu rosliny i szybsze dojrzewanie gron nizszych. Sam tego nie sprawdzalem. 
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Lunaria pyta
Tak.piszesz, że to pomidor przerobowy ? mam rozumieć, że nadaje się na przetwory w stylu: przecier, ketchup, lub suszone w oleju?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Pyxis
- 200p

Zdaje sobie sprawe, ze z poznych kwiatow owocow nie bedzie. Autor spisywal je na straty, ale zyskiem rzekomo mialo byc niehamowanie wzrostu rosliny i szybsze dojrzewanie gron nizszych. Sam tego nie sprawdzalem.
Ja to czytalem w wersji papierowej (tak, tak, byly kiedys czasy bez neta
-
Alyaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Może chodziło o to, że po ogłowieniu (tak samo jak przy zerwaniu zbyt dużej ilości liści) pomidor musi trochę "odchorować", a potem normalnie dalej "żyje".
Moi rodzice całe życie uprawiali pomidory i nigdy nie ogławiali. Ja chcę w tym roku spróbować, tylko nie wiem dokładnie jak to zrobić. Domyślam się, że na każdym pędzie zostawiam za ostatnim gronem kilka liści i tnę. U mnie to może być konieczne, bo pogoda spowolniła sadzonki
Dopiero pierwsze pomidory w gruncie mają pączki
Jest lepiej niż w zeszłym roku, ale za rok będzie jeszcze lepiej.
Moi rodzice całe życie uprawiali pomidory i nigdy nie ogławiali. Ja chcę w tym roku spróbować, tylko nie wiem dokładnie jak to zrobić. Domyślam się, że na każdym pędzie zostawiam za ostatnim gronem kilka liści i tnę. U mnie to może być konieczne, bo pogoda spowolniła sadzonki
Ogławia się usuwając stożek wzrostu na szczycie pędu , więc jaka to utrata masy zielonej ?.Alyaa pisze:przy zerwaniu zbyt dużej ilości liści) pomidor musi trochę "odchorować",
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Pisałam, że ogławiać będę pierwszy raz i nie wiem ile tego "ciachnąć".
- Pyxis
- 200p

Z tego co pamietam, to zostawiasz 3 liscie nad ostatnim gronem ktore pozostawiasz na roslinie.
- Marta50
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 12 paź 2013, o 00:04
Ja akurat ogławiam miesiąc póżniej i mam problemy z wilkami ,rosną jak szalone....co robić???? Ogławianie pobudza roślinę do wypuszczania wilków na całej długości krzaka......
Pozdrawiam Marta
Trzeba je konsekwentnie usuwać.
- Pyxis
- 200p

Wspomniana publikacja to ksiazka "POMIDORY W GRUNCIE" ktorej autorka jest dr Bronislawa Cholewinska. Wydanie poprawione i uzupelnione przez prof dr Mariana Litynskiego.Pyxis pisze:Czytalem kilka ladnych lat temu, wiec jak odswieze neurony szperajac w biblioteczce to postaram sie podac dokladne zrodlo.
PWRiL 1970.
Witam serdecznie . 20 maja posadziłem w gruncie 10 szt. pomidorka i od razu opryskalem miedzianem, ale teraz pogoda jaka jest widać (leje kilka dni). Mam pytanie , czy zapobiegawczo powinienem opryskac pomidory np. Ridomilem ? Dziękuję za podpowiedzi .
Jeżeli przez pół godziny po oprysku nie będzie padać to cały ridomil się "przyjmnie".
Wg producentów - pierwsze opryski środkami systemicznymi , potem kontaktowymi w razie wystąpienia ZZ.
Wg producentów - pierwsze opryski środkami systemicznymi , potem kontaktowymi w razie wystąpienia ZZ.
Nie zaszkodzi najpierw coś poczytać o problemie
http://www.bayercropscience.pl/att/2/ar ... finito.pdf
http://www.bayercropscience.pl/att/2/ar ... finito.pdf
- Rzepka

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Witam,czy w uprawie balkonowej pomidory są w takim samym stopniu narażone na ZZ jak w uprawie polowej?
Zamierzałam chronić je tylko OW i HT
Pozdrawiam
Zamierzałam chronić je tylko OW i HT
Pozdrawiam