Mam pytanie o mój trawnik który był założony ok 3-4 sezonów temu.
Wczesniej żadnych zabiegów wetykulacji i bez nawożenia.
Teraz niestety wygląda niezbyt ładnie tzn dużo mchu żadka trawa(małoz drowych źdźbel bardziej jakies polne mieszanki i grube trawy)dużo kończyny i mleczów.
Proszę o pomoc co robić czy jest jakiś ratunek?Jeśli tak to proszę wytłumaczyć co robić?
Trawnik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawnik
Ja przeprowadziłabym areację i wertykulację.
Następnie zasiliła nawozem do trawników.
Jeżeli pojawiałyby się nadal chwasty
to zastosowałabym jakąś "truciznę".
Następnie zasiliła nawozem do trawników.
Jeżeli pojawiałyby się nadal chwasty
to zastosowałabym jakąś "truciznę".
Problem mam podobny do Przemola (w zasadzie taki sam).
W jakich odstępach czasu to wszystko robić i w jakiej kolejności (werykulacja, grabienie i co dalej - potrzebuję jeszcze wyplenić chwasty, dosiać trawę i nawozić to wszystko)?
Obecnie jestem w trakcie wertykulacji i grabienia "filcu" (dosłownie - właśnie przylazłem odpocząć).
Proszę o jasne (jak krowie na miedzy) wskazówki, bo ogrodnik ze mnie początkujący a działki mam 30 arów.
P.S.
Witam Wszystkich.
Chociaż forum przeglądam od trzech lat, to dopiero teraz odważyłem się napisać swojego pierwszego posta .
W jakich odstępach czasu to wszystko robić i w jakiej kolejności (werykulacja, grabienie i co dalej - potrzebuję jeszcze wyplenić chwasty, dosiać trawę i nawozić to wszystko)?
Obecnie jestem w trakcie wertykulacji i grabienia "filcu" (dosłownie - właśnie przylazłem odpocząć).
Proszę o jasne (jak krowie na miedzy) wskazówki, bo ogrodnik ze mnie początkujący a działki mam 30 arów.
P.S.
Witam Wszystkich.
Chociaż forum przeglądam od trzech lat, to dopiero teraz odważyłem się napisać swojego pierwszego posta .
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Oprysk na koniczynę i inne chwasty Biofiksem lub Staranne.
Mech nawóz do trawników gotowy najlepiej i firmy na A bo ma dużo Fe po 5-7 dni lub szybciej z mchu nic nie będzie zczernieje i wyschnie wtedy wygrabić i spalić.
Mech pojawia się przy dużym nawożeniu azotem, obfitym podlewaniu i zacienieniu trawnika.
Wygrabienie filcu wskazane + mozliwa dosiewka nowych nasion nie wiem jak jest.
Nawozy NPK lub na kopa Salmag.
Mech nawóz do trawników gotowy najlepiej i firmy na A bo ma dużo Fe po 5-7 dni lub szybciej z mchu nic nie będzie zczernieje i wyschnie wtedy wygrabić i spalić.
Mech pojawia się przy dużym nawożeniu azotem, obfitym podlewaniu i zacienieniu trawnika.
Wygrabienie filcu wskazane + mozliwa dosiewka nowych nasion nie wiem jak jest.
Nawozy NPK lub na kopa Salmag.