Plamy na liściach
- anetka12
- 100p
- Od: 4 kwie 2013, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: phalaenopsis problem z liśćmi
Najmłodszy wygląda na zdrowego ale myślę ze to jednak nie słońce, tam pada rozproszone innym storczykom stojącym obok niego nic nie jest. Na razie go odizolowalam na wszelki wypadek
of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W takim razie, raczej to nie wirus. Gdyby to był jakiś, to pewnie storczyk miał by się gorzej.
Słoneczko go trochę poparzyło. Może w porę nie zauważyłaś, mógł mieć sucho w podłożu. A do tego doszło suche powietrze i działanie słońca. Efekt, jak widać.
Słoneczko go trochę poparzyło. Może w porę nie zauważyłaś, mógł mieć sucho w podłożu. A do tego doszło suche powietrze i działanie słońca. Efekt, jak widać.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

- anetka12
- 100p
Dziękuje za pomoc
mam nadzieję że masz rację z tym słońcem 

moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Cześć wszystkim
Dwa storczyki mojej teściowej mają takie same zmiany na liściach
Poparzenie jednak odpada, bo stoją one na oknie północno-wschodnim i poranne słońce pada na nie maksymalnie 2 godziny...
Ja w jej przypadku obstawiam jednak korzenie- kobitka wbrew mojemu jęczniu posadziła swoje storczyki prosto w szkło...
Anetko, piszesz, że korzenie dopiero zaczynają się odbudowywać- w jakim stanie są obecnie? Może jeszcze są niedostatecznie wydolne, żeby "wykarmić" całą roślinę?

Dwa storczyki mojej teściowej mają takie same zmiany na liściach

Ja w jej przypadku obstawiam jednak korzenie- kobitka wbrew mojemu jęczniu posadziła swoje storczyki prosto w szkło...
Anetko, piszesz, że korzenie dopiero zaczynają się odbudowywać- w jakim stanie są obecnie? Może jeszcze są niedostatecznie wydolne, żeby "wykarmić" całą roślinę?

- anetka12
- 100p
Witaj Kahim
Mi też się wydaje, że to jednak nie poparzenie. Te zdjęcia nie oddają rzeczywistego koloru liści, naprawdę wyglądają one tragicznie, ale na razie nic się nie pogarsza, więc niech sobie stoi.
Mówisz korzenie, coś w tym może być. Niby kiedyś miał gorsze i nic mu nie było, ale to bardzo stara roślina, do tego osłabiona. Ma kilka ładnych korzeni, więc reanimacja nie wchodzi w grę. Coś mu u mnie nie spasowało. No zdarza się, najwyżej pójdzie na straty.

Mi też się wydaje, że to jednak nie poparzenie. Te zdjęcia nie oddają rzeczywistego koloru liści, naprawdę wyglądają one tragicznie, ale na razie nic się nie pogarsza, więc niech sobie stoi.
Mówisz korzenie, coś w tym może być. Niby kiedyś miał gorsze i nic mu nie było, ale to bardzo stara roślina, do tego osłabiona. Ma kilka ładnych korzeni, więc reanimacja nie wchodzi w grę. Coś mu u mnie nie spasowało. No zdarza się, najwyżej pójdzie na straty.
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
- Emila707
- 500p
Na zdjęciach nie widać w jakim stanie są korzenie w doniczce. Może zrób im zdjęcie. Ewentualnie, może roślina wymaga przesadzenia skoro piszesz że jest aż taka stara? 

Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

- anetka12
- 100p
Roślinka była przesadzana i odmładzana;). Nie od dziś zajmuję się storczykami, korzenie są zdrowe, niestety jest ich mało.
Do tej pory spotykałam się tylko ze szkodnikami, nigdy z takimi zmianami, ale na razie nic wielkiego się nie dzieje, więc nie będę go dopieszczać na siłę. Niech sobie stoi
Do tej pory spotykałam się tylko ze szkodnikami, nigdy z takimi zmianami, ale na razie nic wielkiego się nie dzieje, więc nie będę go dopieszczać na siłę. Niech sobie stoi

moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Dziwna plama
Jako że ostatnio spędzam dużo czasu przy biurku, miałam okazję przyjrzeć się phalaenopsisowi zakupionemu kiedyś na wyprzedaży. Co sądzicie o tej plamie przy jednym z dolnych liści?

System korzeniowy jest zdrowy, puszcza nowe, wypuszcza też liść. Ta plama to taki miękki obszar - dotknęłam paznokciem i zostało wgłębienie
Co to jest?

System korzeniowy jest zdrowy, puszcza nowe, wypuszcza też liść. Ta plama to taki miękki obszar - dotknęłam paznokciem i zostało wgłębienie

Re: Dziwna plama
Za pierwszym razem uznałam, że to naturalne przebarwienie w storczyku. Jak w liściu powyżej, tylko że na tym akurat jest tego więcej.
Przyjrzałam się lepiej i widzę uschnięte dwa liście? Czy to drugie pod nowym korzonkiem to kawałek pierwszego?
Obstawiałabym ewentualnie, że ten liść delikatnie podsycha. Ew, może być ciut naderwany w tym miejscu stąd też mogło by być przebarwienie -podsuszenie. Inna opcja: po podlaniu go, została kropelka wody + słoneczko i mamy małe poparzenie. Hmmm, coś w tym też może być.
System korzeniowy zdrowy - po lewej stronie widzę podschniętego korzonka, taki był zakupiony w wyprzedaży?
Roślinka żyję i chce przetrwać. Liść rośnie cały czas, czy wstrzymał się?
Korzonki wyłapują wilgoć z powietrza. Może ma troszkę za suche powietrze/ za sucho? Mimo wszystko ja rano zrobiłabym mu kąpiel wodną. Potem wsadziła go do osłonki w którym byłaby warstwa keramzytu -po dostaniu się wody, będzie parowanko
) I korzonki będą miały się lepiej.
Odstawiłabym go dalej od okna lub przestawiła na to, na którym jest mniej słonka. Podlewanie dostosowujemy do pory roku, warunków...
Poranne słońce teraz daje nieźle popalić!
Przyjrzałam się lepiej i widzę uschnięte dwa liście? Czy to drugie pod nowym korzonkiem to kawałek pierwszego?
Obstawiałabym ewentualnie, że ten liść delikatnie podsycha. Ew, może być ciut naderwany w tym miejscu stąd też mogło by być przebarwienie -podsuszenie. Inna opcja: po podlaniu go, została kropelka wody + słoneczko i mamy małe poparzenie. Hmmm, coś w tym też może być.
System korzeniowy zdrowy - po lewej stronie widzę podschniętego korzonka, taki był zakupiony w wyprzedaży?
Roślinka żyję i chce przetrwać. Liść rośnie cały czas, czy wstrzymał się?
Korzonki wyłapują wilgoć z powietrza. Może ma troszkę za suche powietrze/ za sucho? Mimo wszystko ja rano zrobiłabym mu kąpiel wodną. Potem wsadziła go do osłonki w którym byłaby warstwa keramzytu -po dostaniu się wody, będzie parowanko

Odstawiłabym go dalej od okna lub przestawiła na to, na którym jest mniej słonka. Podlewanie dostosowujemy do pory roku, warunków...

Poranne słońce teraz daje nieźle popalić!
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
- Emila707
- 500p
Rzeczywiście może to być od słońca. Przy moczeniu go, uważaj by nie zalać wodą tej plamy. Wydaje mi się, ale może pod nią wypuścić młodego korzenia.
Jest widoczne takie wybrzuszenie.
A najlepiej to go obserwuj. Może będzie ją zasuszał. W najgorszym razie może to być po prostu zgnilizna, ale mam nadzieję że się nie potwierdzi, to co piszę w tym momencie.
Więc obserwuj, czy mu się ona nie powiększa..

A najlepiej to go obserwuj. Może będzie ją zasuszał. W najgorszym razie może to być po prostu zgnilizna, ale mam nadzieję że się nie potwierdzi, to co piszę w tym momencie.

Więc obserwuj, czy mu się ona nie powiększa..
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

-
- 1000p
Dziękuję Wam za odpowiedź 
Te liście i korzonek były już uschnięte, jak go kupowałam, plama na razie się nie powiększa
Liść jest zdrowy, storczyk stoi na kamieniach oblewanych wodą od czasu do czasu, ładnie mu paruje i podwyższa wilgotność 
Faktycznie, może to być od Słońca, biurko mam od strony południowej
Będę go obserwować 

Te liście i korzonek były już uschnięte, jak go kupowałam, plama na razie się nie powiększa

Faktycznie, może to być od Słońca, biurko mam od strony południowej

Proszę 
Należy pamiętać, że słońce wraz z porami roku inaczej operuje. Np u mnie teraz na oknie południowym nie ma promyków słońca -bo balkon zasłania. A jeszcze miesiąc temu świeciło bezlitośnie. Czasem po prostu trzeba być w domu o odpowiedniej porze, by to zauważyć
Jak liście były już wcześniej uschnięte, to niestety 'coś' w sobie jeszcze mógł mieć. Ja bym uznała, że mógł być bardziej podatny na słoneczko i przesuszenie i taki tego efekt.
Wydaje mi się, że będzie dobrze! Widać, że roślinka żyje:)

Należy pamiętać, że słońce wraz z porami roku inaczej operuje. Np u mnie teraz na oknie południowym nie ma promyków słońca -bo balkon zasłania. A jeszcze miesiąc temu świeciło bezlitośnie. Czasem po prostu trzeba być w domu o odpowiedniej porze, by to zauważyć

Jak liście były już wcześniej uschnięte, to niestety 'coś' w sobie jeszcze mógł mieć. Ja bym uznała, że mógł być bardziej podatny na słoneczko i przesuszenie i taki tego efekt.
Wydaje mi się, że będzie dobrze! Widać, że roślinka żyje:)
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
-
- 1000p
Trafiłam wtedy na storczyki w dobrej kondycji 

- PanRoslinka
- 100p
- Od: 18 wrz 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Plamy na liściach
Ok ,ponawiam temat. Jak napisałem, obciąłem wszystkie plamiaste liście, został tylko jeden ale i on po jakimś czasie zżółkł i poszedł pod nóż. Została zatem tylko bulwa leżąca cały czas na tacce z keramzytem, i oto co się z niej wylęgło - młoda roślinka. Tylko że cały czas bulwa nie jest łąskawa wypuścić choćby jednego korzonka. Co ja mam dalej z tym robić?

Plama na storczyku
Witam, 9 miesięcy temu kupiłam storczyka z przeceny. W tej chwili ma dużo korzonków, 6 listków i wypuszcza pęd kwiatowy. Niestety, zauważyłam niepokojące objawy. Na jednym z liści pojawiła się sucha plama, tak jakby w tym miejscu zanikła tkanka. Myślę że przyczyną może być poparzenie słoneczne, ale nie jestem pewna:

Zauważyłam także, że korzenie mojego storczyka robią się w pewnym momencie suche, zwężają się i pewnie doprowadzi to do obłamania korzenia.

Co jest przyczyną pojawienia się plamy na liściu i zwężenia korzeni?

Zauważyłam także, że korzenie mojego storczyka robią się w pewnym momencie suche, zwężają się i pewnie doprowadzi to do obłamania korzenia.

Co jest przyczyną pojawienia się plamy na liściu i zwężenia korzeni?