Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje Haworthia i in. cz. II - bebos
Jak zawsze przyjemnie tu zajrzeć. Ciekawe rośliny, ładne zdjęcia, no i opisy
.

- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wielka i piękna kolekcja
.
Za każdym razem z miłą chęcią tu zaglądam
.

Za każdym razem z miłą chęcią tu zaglądam

-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Przepiękne sukulenty pokazujesz,trudno wybrać tego naj
Ale ten jest boski

Co też natura potrafi stworzyć.

Ale ten jest boski

Co też natura potrafi stworzyć.
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
U Ciebie zawsze tak pięknie, elegancko, równiutko. Podziwiam Cię i nie mogę się przestać zachwycać Twoimi roślinami 

- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fascynujące w tych roślinach jest to, że z jednej strony nie rosną za szybko, ale z drugiej - potrafią niemal w mgnieniu oka wypuścić spory (w stosunku do nich) kwiatostan
Twoją kolekcją naprawdę ciężko się nie zachwycać...

Twoją kolekcją naprawdę ciężko się nie zachwycać...
Jestem często ale siedzę cicho bo nie wiem co napisać aby pochwalić Twój pokaz roślin

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Wspaniałe, piękne i zadbane rośliny 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Dziękuję, że tu zaglądacie
Krótki przerywnik między haworcjami....
Graptopetalum bellum - niemiłosiernie długo wykluwały się kwiaty - grubo ponad miesiąc...trzy pąki jeszcze nie gotowe, ale wyjeżdżam na dwa dni...mam nadzieję, że poczekają na mnie i zobaczę wszystkie cztery w pełni rozkwitu - nie wiem jak są trwałe - to pierwsze kwitnienie u mnie

Aeonium simsii - tylko ono zakwitło z trzech różnych, rosnących w jednej doniczce...ale przynajmniej zobaczyłam jakie są kwiaty w tym rodzaju...

Aichryson laxum - kwiaty bardzo podobne do poprzednich - nic dziwnego, to ta sama rodzina...drobne różnice jednak widzę, co innego to Graptopetalum - też Crassulacea, ale jednak bardziej konkretne kwitnienie - choć narys kwiatu taki sam!

...no i moi mniej egzotyczni, balkonowi ulubieńcy

Krótki przerywnik między haworcjami....
Graptopetalum bellum - niemiłosiernie długo wykluwały się kwiaty - grubo ponad miesiąc...trzy pąki jeszcze nie gotowe, ale wyjeżdżam na dwa dni...mam nadzieję, że poczekają na mnie i zobaczę wszystkie cztery w pełni rozkwitu - nie wiem jak są trwałe - to pierwsze kwitnienie u mnie

Aeonium simsii - tylko ono zakwitło z trzech różnych, rosnących w jednej doniczce...ale przynajmniej zobaczyłam jakie są kwiaty w tym rodzaju...

Aichryson laxum - kwiaty bardzo podobne do poprzednich - nic dziwnego, to ta sama rodzina...drobne różnice jednak widzę, co innego to Graptopetalum - też Crassulacea, ale jednak bardziej konkretne kwitnienie - choć narys kwiatu taki sam!

...no i moi mniej egzotyczni, balkonowi ulubieńcy

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Rojniki też lubię, mam trochę ich na sklniaku 
ale to chyba konwergencje do niektórych haworsji albo odwrotnie

ale to chyba konwergencje do niektórych haworsji albo odwrotnie

Pozdrawiam Krzysiek
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Graptopetalum bellum pięknie kwitnie i dość długo utrzymują się kwiaty.
Oczywiście jamniorek jest bezkonkurencyjny
Oczywiście jamniorek jest bezkonkurencyjny

Beatko, oniemiałam z wrażenia
, pokazujesz same cuda, a ja w tym roku nie byłam nawet na kiermaszu kwiatowym w Szczecinie
tak bardzo na niego czekałam, ale u Ciebie mogę pooglądać rewelacyjne roślinki i tak doskonale i rzeczowo opisane 

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Marzenko - kiermasz jeszcze we wrześniu i musisz na nim być, nie ma innej opcji
Beatko- Graptopetalum bellum zakwitło przepięknie, u mnie nadal niemiłosiernie długo kluje się i kluje. Co się z drugiej strony dziwić - taka pogoda, że raz 15 stopni, raz prawie 30 - człowiek głupieje, to i roślinie ciężko się zdecydować. Mam nadzieję, że poczekał kwiat na Ciebie

Beatko- Graptopetalum bellum zakwitło przepięknie, u mnie nadal niemiłosiernie długo kluje się i kluje. Co się z drugiej strony dziwić - taka pogoda, że raz 15 stopni, raz prawie 30 - człowiek głupieje, to i roślinie ciężko się zdecydować. Mam nadzieję, że poczekał kwiat na Ciebie

- hanka101
- Od: 31 mar 2013, o 09:20

Piękne kwiaty

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Krzysiek - żeby haworcje rosły tak bezproblemowo jak rojniki, to dopiero byłoby coś! Zima była tak łagodna, że żaden rojnik nie wypadł mi z misy na balkonie!
Grażyna - faktycznie, Graptopetalum kwitnie już kilkanaście dni, już mi się opatrzyło (róż zbyt dla mnie agresywny), ale oczywiście cieszę się z kwiatków!
Marzena, Żaneta - to może jednak we wrześniu się spotkamy na kiermaszu...byłoby super!
Hania - dziękuję!...a strażnik to co najwyżej majtnie ogonem i coś przewróci, bo wszędzie wtyka swój nos i zadek
Grażyna46 - witaj w "moich progach" - każde Twoje odwiedziny sprawią mi radość, podobnie jak odwiedziny Innych!
Nasyciłam się w tym roku nowościami...a nawet chwilowo czuję ogólne przesycenie, ale prawie nie ma dnia, żebym do swoich roślinek nie zaglądała...dziś nawinęły się pod rękę "kolumienki":
Haworthia glauca var. jacobseniana, Miller Station - jeszcze nie pokazywany, ale już od jakiegoś czasu zadomowiony u mnie podarunek od Forumowego Kolegi - fajna miniaturka, bardzo drobne listki!

Dwie inne Haworthia glauca o typowych proporcjach, tyle że młodziaki - ta z guzkami bywa wyróżniana jako var. herrei

Haworthia coarctata var. tenuis, Whitestone - też jeszcze nie pokazywana, przybyła razem z innymi podarkami z tego samego źródła co H. glauca var. jacobseniana, też minaturka

Dwie inne Haworthia coarctata

Haworthia reinwardtii f. kaffidriftensis - jedna z najstarszych u mnie

Haworthia reinwardtii var. brevicula - starszy okaz niż ostatnio zakupiony, stanowiskowy
Grupka H. coarctata i H. reinwardtii

...trochę kolorków, cóż że różowości

Grażyna - faktycznie, Graptopetalum kwitnie już kilkanaście dni, już mi się opatrzyło (róż zbyt dla mnie agresywny), ale oczywiście cieszę się z kwiatków!
Marzena, Żaneta - to może jednak we wrześniu się spotkamy na kiermaszu...byłoby super!
Hania - dziękuję!...a strażnik to co najwyżej majtnie ogonem i coś przewróci, bo wszędzie wtyka swój nos i zadek
Grażyna46 - witaj w "moich progach" - każde Twoje odwiedziny sprawią mi radość, podobnie jak odwiedziny Innych!
Nasyciłam się w tym roku nowościami...a nawet chwilowo czuję ogólne przesycenie, ale prawie nie ma dnia, żebym do swoich roślinek nie zaglądała...dziś nawinęły się pod rękę "kolumienki":
Haworthia glauca var. jacobseniana, Miller Station - jeszcze nie pokazywany, ale już od jakiegoś czasu zadomowiony u mnie podarunek od Forumowego Kolegi - fajna miniaturka, bardzo drobne listki!

Dwie inne Haworthia glauca o typowych proporcjach, tyle że młodziaki - ta z guzkami bywa wyróżniana jako var. herrei

Haworthia coarctata var. tenuis, Whitestone - też jeszcze nie pokazywana, przybyła razem z innymi podarkami z tego samego źródła co H. glauca var. jacobseniana, też minaturka

Dwie inne Haworthia coarctata

Haworthia reinwardtii f. kaffidriftensis - jedna z najstarszych u mnie

Haworthia reinwardtii var. brevicula - starszy okaz niż ostatnio zakupiony, stanowiskowy

Grupka H. coarctata i H. reinwardtii

...trochę kolorków, cóż że różowości