Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- Violunia
- 200p

- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Ja też chcę potwierdzić pozytywne działanie preparatów OW z HB i Ht na truskawkach i poziomkach. Nigdy tylu zdrowych owoców i w takiej ilości nie miałam a liście piękne, duże bez dziurek i plam, Zastanawia mnie bo w ubiegłym roku miałam dużo takich zielonych metalicznych robaków na truskawkach i liście były podziurawione a teraz znalazłam jedną sztukę
czyżby preparaty działały odstraszająco na nie? Mszyce z kolei na różach takie pomarańczowe nie bardzo dają sie ukatrupić ale daję radę i palcami miażdże 
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy do HT można użyć tymianek i oregano z własnej działki (ususzone w ubiegłym roku ) ?
Czy ma znaczenie odmiana (mam 4 odmiany oregano) ?
Pozdrawiam
Czy ma znaczenie odmiana (mam 4 odmiany oregano) ?
Pozdrawiam
forumowicz - tak na wszelki wypadek jeszcze się dopytam. Wiadomo, że HT i OW nie mają karencji. Czy w związku z tym dzieciaki mogą śmiało podjadać owoce z krzaków bez płukania?
-
Monika79

- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Wczoraj wsadziłam pomidory w grunt.Od spodu spryskałam miedzianem.Ile odczekać,zebym mogła zacząć pryskanie OW?
mar_ch pisze:forumowicz - tak na wszelki wypadek jeszcze się dopytam. Wiadomo, że HT i OW nie mają karencji. Czy w związku z tym dzieciaki mogą śmiało podjadać owoce z krzaków bez płukania?
Każde owoce powinny być płukane przed jedzeniem niezależnie czy pryskane, czy nie. Nie tylko ze względów toksykologicznych ,ale i sanitarnych.
Zioła pałaszujemy z różnymi potrawami nie zastanawiając się czy przeżyjemy do jutra . I żyjemy. Do wykonania HT bierzemy 40 g ziół na 1500 g wody . Rozcieńczenie jest więc jak 1 : 37. Następnie do sporządzenia cieczy do oprysku rozcieńczamy jak 1:20. Łącznie więc rozcieńczenie jest jak 1 : 740 . Jeśli to odniesiemy do ilości wyjściowej ziół , to w 1 ml cieczy do oprysku mamy równowartość tego, co znajduje się w 0,054 g ziół. W torebce przyprawy jest 10 g. Zaręczam, że więcej zjadają bywalcy pizzerii na jednym posiedzeniu.
A octan wapnia ?. Proszę bardzo
http://www.food-info.net/pl/e/e263.htm
Chciałam wam donieść, że pryskam moje 3 małe jabłonki OW. Mam jeszcze 2 stare jabłonie w ogrodzie, które są za duże do pryskania. W ubiegłych 2 latach, na wszystkich jabłonkach był parch. W tym roku na małych jak na razie żadnych objawów na liściach i owocach. Na starych niestety już plamy. Będę dalej obserwować co się dzieje.
Pryskam też pomidory, ogórki i papryki. Jak na razie rosną i kwitną
Pryskam też pomidory, ogórki i papryki. Jak na razie rosną i kwitną
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- lunaria
- 50p

- Od: 5 sie 2013, o 12:41
Ponieważ wreszcie udało mi się upolować kredę (bez gipsu - bo taka też mam), podaję rodzaj octu i kredy, użytej przeze mnie do sporządzenia OW.
Ocet winny 6% z Białego Wina (Producent PONTI - Włochy) - zakupiony w Selgros; 500 ml za 7 zł (drogo ale już znalazłam tańszy),
Kreda malarska z firmy Z.P.H. PROFAR Sp. Z o.o.; Staniowice 28a; 28 - 305 Sobków (kolor kawy z mlekiem); cena 3,44 za 2 kg.
OW robiłam wczoraj, reakcja kredy z octem była umiarkowanie burzliwa, zapach przyjemny lekko kwaśny. Dziś sprawdzałam - odkręciłam butlę z OW i po lekkim poruszeniu płynu, wydziela się gaz.
Jak przestanie u mnie lać i roślinki obeschną, idę pryskać ogóry i pomidory i co tam się jeszcze da
W przygotowaniu HB.
Ocet winny 6% z Białego Wina (Producent PONTI - Włochy) - zakupiony w Selgros; 500 ml za 7 zł (drogo ale już znalazłam tańszy),
Kreda malarska z firmy Z.P.H. PROFAR Sp. Z o.o.; Staniowice 28a; 28 - 305 Sobków (kolor kawy z mlekiem); cena 3,44 za 2 kg.
OW robiłam wczoraj, reakcja kredy z octem była umiarkowanie burzliwa, zapach przyjemny lekko kwaśny. Dziś sprawdzałam - odkręciłam butlę z OW i po lekkim poruszeniu płynu, wydziela się gaz.
Jak przestanie u mnie lać i roślinki obeschną, idę pryskać ogóry i pomidory i co tam się jeszcze da
W przygotowaniu HB.
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- legina
- 1000p

- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko 79 odczekaj 5-7 dni i pryskaj.Odpowiedź masz na PW.
- Rzepka

Witam ,dziś zrobiłam OW (ocet fermentacyjny winno /jabłkowy firmy Jamar i kreda malarska Dragon ,reakcja nastąpiła)
Przygotowałam też roztwory HB (w lodówce ) i HT (temperatura pokojowa)
Chciałabym wiedzieć czy te preparaty mają być szczelnie zamknięte na etapie przygotowania ,przeczytałem cały wątek ,ale to mi umknęło
Rozumiem też , że do każdego oprysku OW mam dodać HB (0,2l na 1 l OW)
Będę pryskać pomidory , ogórki i dwie gałęzie chorej nektaryny
Pozdrawiam
Przygotowałam też roztwory HB (w lodówce ) i HT (temperatura pokojowa)
Chciałabym wiedzieć czy te preparaty mają być szczelnie zamknięte na etapie przygotowania ,przeczytałem cały wątek ,ale to mi umknęło
Rozumiem też , że do każdego oprysku OW mam dodać HB (0,2l na 1 l OW)
Będę pryskać pomidory , ogórki i dwie gałęzie chorej nektaryny
Pozdrawiam
Jak sobie wyobrażasz przygotowanie OW w szczelnie zamkniętym naczyniu?.Rzepka pisze:Chciałabym wiedzieć czy te preparaty mają być szczelnie zamknięte na etapie przygotowania
Nie jest to obligatoryjne.Rzepka pisze:Rozumiem też , że do każdego oprysku OW mam dodać HB (0,2l na 1 l OW)
- Rzepka

Pytanie dotyczyło HT i HB ,czy mam dokręcić butelki do oporu ,czy też zostawić trochę luzu?
Nie znam się na tym ,to są moje pierwsze opryski ,nie chciałabym tego zepsuć
Pozdrawiam
Nie znam się na tym ,to są moje pierwsze opryski ,nie chciałabym tego zepsuć
Pozdrawiam
Na etapie przechowywania butelki z preparatami powinny być zakręcone . Choćby dlatego, że butelka z płynem zawsze może się przewrócić.
Jeśli zacznę OW od teraz nie jest za późno? Za późno odkrylam FO i mimo,że ciągle czytam i czytam to jestem strasznie opóźniona w rozwoju(ogrodniczym)
jutro HT bo gotowe i jadę szukać kredy...
jondi - wydaje mi się, że w tej sytuacji nie dasz rady już zacząć od "wcześniej"
więc masz do wyboru nie pryskać wcale lub zacząć od teraz. Dla mnie sprawa jest prosta pryskamy OW HB HT 
Czy dobrze rozumię że w opryskiwaczu mieszkam OW z HB? Czy każdy oprysk osobno?