Wszystko o pomidorach cz. 8
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Taki Signum:
"Termin stosowania: Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się
pierwszych objawów choroby. Środek stosować w odstępie co 7-10 dni, przemiennie z
fungicydami o odmiennym mechanizmie działania. Maksymalnie wykonać 1-2 zabiegi
środkiem Signum 33 WG w sezonie."
- czyli pryskać teraz zapobiegawczo, a później ewentualnie "z chwilą pojawienia się
pierwszych objawów choroby". Pytam bo znajomy, który dłużej uprawia pomidory pod folią, właśnie opryskał Signum.
"Termin stosowania: Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się
pierwszych objawów choroby. Środek stosować w odstępie co 7-10 dni, przemiennie z
fungicydami o odmiennym mechanizmie działania. Maksymalnie wykonać 1-2 zabiegi
środkiem Signum 33 WG w sezonie."
- czyli pryskać teraz zapobiegawczo, a później ewentualnie "z chwilą pojawienia się
pierwszych objawów choroby". Pytam bo znajomy, który dłużej uprawia pomidory pod folią, właśnie opryskał Signum.
Ilona.
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
No to Bingo ! Poszukalam i znalazłam:( wg Twoich pomidoro zdjęć słupek kwiatka czarny i gdy dotknęłam w miejscu kolanka kwiatek został mi w dłoni.
Do ilka_ka
Słowo "lub" oznacza wybór albo tak albo tak.
Opcja I: opryskasz teraz (bez względu na zagrożenie zapobiegawczo)
Opcja II : pierwszy oprysk zrobisz dopiero gdy pojawią się objawy.
Ja w ten sposób to rozumiem.
Słowo "lub" oznacza wybór albo tak albo tak.
Opcja I: opryskasz teraz (bez względu na zagrożenie zapobiegawczo)
Opcja II : pierwszy oprysk zrobisz dopiero gdy pojawią się objawy.
Ja w ten sposób to rozumiem.
Pozdrawiam Asia
Wedlug zasad logiki slowo lub(alternatywa) oznacza wybor mozliwosci 1, mozliwosci 2 oraz mozliwosci 1 i 2. Natomiast slowo albo(alternatywa wykluczajaca) oznacza wybor tylko 1 z danych mozliwosci. 

- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj "lustrowalem" moj warzywnik. Na pomidorkach najmlodsze listki sa wyrazniej jasniejsze (sa jasnozielone) od reszty. Co jest tego przyczyna? Chlody i opady ostatnich 2-3 dni?
U mnie kolejna zimna noc znowu aż 4 na plusie , nie ma szansy by pomidorom zapewnić wietrzenie, foliak zamknięty na cztery spusty
. W dzień niewiele więcej bo 9-10 stopni , pomimo tak niskiej temperatury drzwi z obu stron otwarte . W upały podlewałam 2 razy dziennie teraz raz na 3 dni i to po troszku . Pora zaopatrzyć się w coś mocnego by bez uszczerbku na psychice przeżyć kolejny tydzień 

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
...mod.jokaer.
Pod wpływem przeczytanych materiałów jakie znalazłem w sieci. Podobno olejek tymiankowy działa bardziej na zarodniki grzybów, a oregano na grzybnię, stąd ta zmiana koncepcji.
Jeśli nie ma oregano , to lepsza nalewka z samego tymianku niż nic.
Pod wpływem przeczytanych materiałów jakie znalazłem w sieci. Podobno olejek tymiankowy działa bardziej na zarodniki grzybów, a oregano na grzybnię, stąd ta zmiana koncepcji.
Jeśli nie ma oregano , to lepsza nalewka z samego tymianku niż nic.
Maceruje się nalewka tymiankowo-oreganowa :)ale powiedz mi pomidoro co ile mam opryskiwać? I czy wszystko co mam w szklarni? Krzaki pomidorów są ok ale widzę że ogórki mają liście uszkodzone plesnia fuj.
Ja również zapytam o HT
Czy zamiast kupnych ziół suszonych można dać świeże i w jakiej ilości bo wiadome ze świeze są mocniejsze.
Czy zamiast kupnych ziół suszonych można dać świeże i w jakiej ilości bo wiadome ze świeze są mocniejsze.
Proponuję oprysk rozpocząć od OW a nie HT. Trzeba przyjąć jakąś taktykę. Pod folią wystarczy oprysk co 10 dni przemiennie OW/HTjondi pisze:powiedz mi pomidoro co ile mam opryskiwać? I czy wszystko co mam w szklarni? Krzaki pomidorów są ok ale widzę że ogórki mają liście uszkodzone plesnia fuj.
Daj zdjęcie tych ogórków, bo wyobraźnia nie starcza.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaraza na Lubelszczyźnie
oby pogoda pozwoliła na pierwsze opryski w najbliższym tygodniu...

Pyxis- jasne centrum wzrostu pomidora oznacza, że do stożka wzrostu nie dociera, na czas, wystarczająca ilość magnezu. Magnez jest niezbędny do syntezy zielonego barwnika - chlorofilu. Jest wiele możliwych przyczyn tego zjawiska.
Najczęstszą przyczyną jest szybki wzrost roślin.
Możliwe postępowania:
a - poczekać. Magnez zostanie pobrany z gleby i dostarczony. Listki się same zazielenią,
b - interweniować. Opryskać 2 procentowym siarczanem magnezu (20g na litr) plus mikroelementy z płynnego nawozu ogrodniczego przeznaczonego do nawożenia dolistnego.
Alternatywnie, siarczan magnezu (20g na litr) z dodatkiem mocznika również w ilości 20g na litr.
Najczęstszą przyczyną jest szybki wzrost roślin.
Możliwe postępowania:
a - poczekać. Magnez zostanie pobrany z gleby i dostarczony. Listki się same zazielenią,
b - interweniować. Opryskać 2 procentowym siarczanem magnezu (20g na litr) plus mikroelementy z płynnego nawozu ogrodniczego przeznaczonego do nawożenia dolistnego.
Alternatywnie, siarczan magnezu (20g na litr) z dodatkiem mocznika również w ilości 20g na litr.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mizuba nie sądzisz, że może to być też spowodowane niedoborem azotu?
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O czym ta rozmowa bo tu już prawdę powiedziawszy można zgłupieć. Przy niedobrze magnezu zółkną liscie stare, centkuja na żółto. Żółte lub jasno zielone przyrosty na czubku, lub zołknace od środka, są wynikiem zbyt intensywnego podlewania przy niskich temperaturach, braku żelaza.
Odsyłam do zagadnienia choc watpię zeby miało takie wymiary
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3090794
Odsyłam do zagadnienia choc watpię zeby miało takie wymiary
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3090794
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Żelaza w naszych glebach jest dosyć. Jeśli go brakuje pomidorom, to gdzieś popełniliśmy błąd.