Kosaciec wspaniały
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kosaciec wspaniały
Witam niedawno przyniosłem z łąk to cudeńko,miał kawałek kłącza oderwanego i po tygodni zaczęły schnąć liście ale nie wszystkie czy coś z niego będzie 

Re: Kosaciec wspaniały
Po co zabierasz z łąk dzikie rośliny? Skąd wiesz, jaki to dokładnie gatunek kosaćca? Bo przypominam, że trzy z czterech dziko rosnących gatunków kosaćca są chronione w Polsce i na granicy wyginięcia. Mało to odmian hodowlanych? Nie rozumiem trochę. 

- bartosz les
Ten kosaciec był ponad 20 lat temu wyrzucony przez starszą panią,mówiła mi gdzie jest wyrzucony i dlatego postanowiłem go wykopać
http://kwietnik.com.pl/userdata/gfx/3cd ... deee77.jpg
i to jest ta dokładnie odmiana , a z tego co wiem to ta pani przyniosła go z łąk
,, Skąd wiesz, jaki to dokładnie gatunek kosaćca?' wiem z starej już jak świat książki o roślinach i z internetu
Po co zabierasz z łąk dzikie rośliny?- zbieram takie wyrzucone przez ludzi rośliny bo po prostu mi ich szkoda ,niedawno przyniosłem piwonie i kosaćca syberyjskiego
http://kwietnik.com.pl/userdata/gfx/3cd ... deee77.jpg
i to jest ta dokładnie odmiana , a z tego co wiem to ta pani przyniosła go z łąk
,, Skąd wiesz, jaki to dokładnie gatunek kosaćca?' wiem z starej już jak świat książki o roślinach i z internetu
Po co zabierasz z łąk dzikie rośliny?- zbieram takie wyrzucone przez ludzi rośliny bo po prostu mi ich szkoda ,niedawno przyniosłem piwonie i kosaćca syberyjskiego
Ok, to trochę zmienia postać rzeczy, że była to jakaś wyrzucona roślina, bo kosaćce dziko rosnące są już rzadkością w Polsce:) Dzikich roślin lepiej nie brać do domu, gdyby każdy człowiek chciał sobie zabrać po kawałku, to naprawdę nic z nich nie zostanie, tak jak się dzieje z dziko rosnącymi w Polsce storczykami: rozniesione wszystko w trzy diabły. Pozdrawiam. 

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Najważniejsze, że się wyjaśniło.
- bartosz les
Mój sąmsiad przyniósł obuwika z rezerwatu całą dużą kępe 
O kosaćcach sam wiem że są chronione i tylko je podziwiam na łąkach

O kosaćcach sam wiem że są chronione i tylko je podziwiam na łąkach

A też dziś widziałam kosaćce na łące, takie szafirowe.
Chociaż pewnie to byli uciekinierzy z ogródków, ale już raczej zdziczały, takie bardzo drobne były. A przynoszenia obuwika z rezerwatu już nawet nie skomentuję, barbarzyństwo po prostu.

Bartoszu z tej fotki wnioskuję / nie wiem czy dobrze/ ale popatrz na iris Spuria
u mnie jeszcze nie kwitną niestety ale kłosy są.

- bartosz les
Fox nie zgodę się z tobą to jest kosaciec wspaniały [iris ochroleuca] inaczej też nazywany irysem żółtawym 

No możesz się nie zgadzać
podałem Ci tylko grupę do jakiej należy [iris ochroleuca] czyli irys orientalny 

- bartosz les