Ok, wyraziłam się nieściśle - Miedzian po prostu nie jest skuteczny w ochronie przeciw zarazie, może poradzić sobie natomiast z łagodniejszymi chorobami odgrzybowymi. Mizuba nie narażasz mi się, naprawdę, wszelką krytykę przyjmuję ze spokojem
Przestałam sadzić pomidory:):) a potem zaczęłam sadzić do donic i do wiader na tarasie i wszedzie gdzie się da:) czyli jak najdalej od ziemniaków), a w tym roku mam szklarnię na pomidory i a propos zarazy nie robię na razie nic. Ale nie wiem czy będę miała pomidory to nic pewnego bo kwitną i nie nawiązują owoców...
Pisałem już o tym wcześniej. Proszę spróbować pryskać grona kwiatowe HT. Wedle wszelkich danych preparat ten powinien być skuteczny przeciw szarej pleśni.
Pooglądałam całe krzaki i są czysciutkie zrobiłam zdj ale niestety nie potrafię ich załączać. Na pierwszym gronie na 5-6 kwiatów trzy są w rozkwicie a dwa są zwiędłe lub w ogole opadły. Ale żadnego śladu pleśni( poszukałam na necie przykłady zeby wiedzieć czego szukać).
Pomidoro proszę wskaż mi gdzie mam poczytać o HT bo wyszukiwarka mnie ignoruje, Ludwik pisał że przyczyną może też być temp a u mnie nocą temp są 8-10 plus wilgoć nocna....
Przyczyn jest wiele , ale prawda jest taka, że szara wyjątkowo łatwo infekuje kwiat w momencie kiedy usychają płatki kwiatowe. Ten grzyb bardzo lubi martwe tkanki roślinne. Trzeba dokładnie obejrzeć takie opadnięte kwiaty . Najczęściej widać na końcach działek korony brązowe plamy a koniec słupka jest brązowy albo nawet czarny. Dobrze jest mieć też w zanadrzu Betokson , ale tak jak mówię decydujący jest wygląd wszystkich elementów opadającego kwiatu. Postaram się znaleźć jakieś foto kwiatu i zaznaczę Ci na co masz zwrócić uwagę.
Jutro rano idę studiować dokładnie wg Twych zdjęć DZIĘKI. Czytam teraz obszerny wątek pomidory w pigułce i widzę że to nie tylko mój problem . Jutro też chcę zrobić HT choć nie mam szans na oregano ( spróbuje obskubac malutką żywą roślinkę ale tylkokilka g tego będzie, nie mógłby być majeranek:)?...)