Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Byłam na targach i żadnej piwonii drzewiastej nie kupiłam ;:223 Plan był, tylko kiedy wpadłam na stoiska z bylinami, kasa w magiczny sposób znikła ;:306 A potem widziałam taką piwonię na żywo i nie mogę odżałować swojego gapiostwa.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sabinko super wycieczka.Ja od poniedziałku tez zaczynam walkę z chwastami po obfitych deszczach mam co robić.Czy zakupiłaś jakieś sadzonki?
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Przyznam szczerze, że o tym miejscu nie słyszałam, więc znowu czegoś dowiedziałam się, a i czas miło spędziłam ;:196
Widziałam w tym roku w sprzedaży sadzonki gunery, ale gdy przeczytałam, ile jest roboty z zabezpieczeniem jej na zimę...odechciało mi się :?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Sabinko Twój mąż to prawdziwy skarb,że zabiera Cię w taki miejsca ;:108 Piękne widoki ;:138 Dobrze,że trafiła się Wam pogoda.Ja w takim miejscu chyba dostałabym zawrotów głowy od kolorów i zapachów ;:173
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Szkoda, że tak daleko ode mnie te Bolestraszyce :? Cudnie tam jest ;:oj
Ale narobiłaś mi ochoty tymi pięknymi zdjęciami, żeby odwiedzić Przelewice :D tam też pięknie :tan
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Sabinko :wit
extra relacja z wycieczki! Wysokie czosnki rewelacyjne! Gunnera olbrzymia, robi wrażenie ale tylko do wielkich parków ;:oj
Irysy jak w ogrodzie Moneta, zawsze mam za mało miejsca żeby zrobić sobie taką rabatkę... może kiedyś, jak kupię hektar pola :lol:
pozdrawiam ;:7
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Ta alejka azaliowa...coś niesamowitego ;:oj
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Przeogromnie mnie cieszy, że mili goście odwiedzają mnie nawet jak nierozgarnięta gospodyni zaniedbuje wątek ;:131 . Miałam "wykopki", pieczenie torcików na dzień matki i masę innych obowiązków. Czasami tak to już jest, że tysiąc spraw na głowie i nawet jeśli znajdę czas na forum to wolę popatrzeć na wasze cudne ogrody zamiast ślęczeć przy wstawianiu własnych zdjęć. Przecież wszędzie tyle się dzieje, tyle nowinek zakwita.. irysy, róże, liliowce, azalie, rododendrony..no czasami łapię się na tym, że zatrzymuję się przed jakimś zdjęciem i po prostu się gapię takie cuda ;:oj
U mnie w słońcu, a mówiąc bardziej kolokwialnie na patelni, miałam walkę o przetrwanie. Od 10 dni zero deszczu. Wszędzie naokoło padało, a Krosno dziwnym trafem nie zasłużyło na chociażby kropelkę wody. Wyobraźcie sobie co się działo na wyniesionej rabacie, gdzie od samego rana do 18-19 godziny smaży słoneczko ;:202 Podlewałam i podlewałam, a rośliny podnosiły się przez noc tylko po to żeby około 11 zwieszać główki :roll: Wczoraj mieliśmy upragnione podlewanie odgórne, niestety takiej intensywności, że z przerażeniem obserwowałam jak obijało mi ukochane piwonie ;:222 na pocieszenie dodam, że zaczynają się otwierać różane pączki :tan
Alu, sprawdziłam, to faktycznie gunnera i faktycznie jest OLBRZYMIA
Renatko, miałam kiedyś sporo czosnków takich maleńkich, nijak się one miały do reszty kwiecisków i tak jakoś same wyginęły w gęstwinie. Muszę dopaść te duże. Czy czosnki ozdobne sadzi się wiosną czy na jesień??
Aneczko, mamy taką niepisaną umowę, że jeszcze przynajmniej dwa razy w sezonie tam pojedziemy. Jesienią mają festiwal dereni, a w lecie są organizowane koncerty smyczkowe w plenerze i pikniki ;:108
IwonkoPM, nie zdajesz sobie sprawy jak się zawiodłam na piwoniach. U znajomej drzewiaste dopiero rozpoczynały kwitnienie, więc byłam pewna że jedziemy w idealnym terminie, a tu okazuje się, że kilkadziesiąt km, a klimat jakiś cieplejszy ;:145
Beatko, tych alejek jest więcej. Azalie to zdecydowany punkt ciężkości tego ogrodu. niestety nic stamtąd nie przywiozłam. wiem ciężko uwierzyć, ale jak na taki ogromny obiekt mają mikroskopijną szkółkę głównie z drzewkami i krzewami..miałam w intencji chociaż jedną piwonkę upolować, jakieś pnącze, a tu nic ;:185
Ewuś majowa, znam te magiczne sposoby ;:306 Z jednej strony cieszę się, że u mnie ciężko już cokolwiek opchnąć, z drugiej aż mnie skręca jak przechodzę koło ogrodniczych ;:224 Szwagierka podkupiła mi w tym roku piwonie drzewiaste w liczbie sztuk 3. Póki co ciężko startują..może mają jakieś specyficzne wymagania co do gleby, albo miejsca? Posadziła je w pełnym słońcu..
Jonatanko, u mnie nawet bez deszczu a chwasty rosły jak na drożdżach ;:306 odbębniłam plewieniem, ale po wczorajszej nawałnicy pewnie długo nie pozostanie czyściutko. Tak jak już wspominałam, jedyne co przywiozłam to masa zdjęć i dobry nastrój :D .
Iwonko/heliofitka, no właśnie jak dowiedziałam się nazwy tego cuda to wujek google opowiedział mi wszystko..Przedumałam chęci na możliwości i zrezygnowałam. Wolę oglądać u kogoś ;:224
Ann_30, mój mąż to uważny słuchacz. Wiedział, że chciałam tam jechać na festiwal magnolii. Jakoś tak się wszystko poskładało, że nie udał się wypad. W ramach pocieszenia pojechaliśmy w ramach rocznicowego prezentu :lol: Jeśli chodzi o kolory i nieszczęsne zapachy, yo masz rację zawrót głowy.. i nosa przez następne 2-3 dni. Tyle pyłków to ja się ostatnio nawdychałam przy trzepaniu dywanów :;230 :;230
Ewciu/jolifleur, napisałaś mi o tych Przelewicach, więc ja buch sprawdzić to cudo, patrzę a tam oferta szkółki, a w ofercie krzewuszka za 5 zyli ;:oj toż to jak za darmo..
Ewuś/gloriadei, witaj u mnie. Pole irysowe zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Już od kilku lat zachwycam się różnymi odmianami, a przez forum to już zupełnie straciłam głowę.. W tym roku na słonecznej rabacie wygrały róże, może z drugiej strony ogrodu wywalczę iryskom trochę miejsca

kilka zdjęć, tym razem z mojego ogrodu
tak wygląda cześć mojej "łopatologii", teraz trzeba wybrać drugie tyle żeby wysypać tam kliniec i później ułożyć kamień czy cóś..docelowo warstwa wierzchnia ma być własnie na takim poziomie

Obrazek

Alchymist zasłużył sobie na kilka zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Augusta Luise

Obrazek

Cornelia

Obrazek

Mme Louise Leveque

Obrazek

Monika, która wcale nie musi być Moniką..coraz bardziej zastanawiam się czy to nie Flora Danica..

Obrazek

niezmordowane rugosy krzaczosy

Obrazek

i róża, którą jak ktoś ładnie powiedział, kupuje się dla pączków :) Cristata

Obrazek

fioletowa obwódka, zachwyciłą już wszystkich

Obrazek

Obrazek

Prezydent zdecydował zakwitnąć. Ogromna wersja, która ma już 3 lata..

Obrazek

i jej maleńka wersja sadzona w tym roku

Obrazek

naparstnice ;:167

Obrazek

kolejne spóźnione orliki

Obrazek

piwonki

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Czosnki zasadniczo sadzi się jesienią, ale ja sadziłam i wczesną wiosną.
W Twoim ogródku sporo więcej kwitnących piękności, a i wytęsknione łubiny zobaczyłam w tle za naparstnicami (już się u Marylki skarżyłam, że nie mogę się dochowa ani jednego...).
Róże piękne (u mnie dopiero teraz sadzone, więc kwiatków szybko się nie doczekam), ale Alchymist powaliła mnie na kolana. To miłość od pierwszego wejrzenia.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Reniu, ty u mnie a ja u ciebie :;230 To się nazywa synchronizacja ;:306
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Witaj ;:196
Cudowne zdjęcia, aż bije od nich optymizm i żar kolorów, piękne ;:138
Przyznam się, że zaległości mam ogromne i jakoś ominął mnie etap prac przy łopacie...kawał solidnej roboty wykonaliście ;:180
Wycieczka ;:333 jak ja lubię spacerować po takich miejscach, podglądać, kodować i delektować się pięknem zielonej pasji.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Sabinko Alchymist jest na liście moich wymarzonych różyc ;:oj Coś czuję ,że wraz z początkiem sezonu różanego to ja będę w twoim ogrodzie mocno chorować :D
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To żeś się nakopała niesamowicie ;:224
Ciekawa jestem efektu końcowego ;:215
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Piękne róże i ten zakręcony pączuszek śliczny - w tym roku dostałam 3 róże kupione w markecie i ciekawa jestem co wyrośnie ;:306 marketowe zakupy to zazwyczaj niespodzianka :;230 A prace wykopaliskowe robią wrażenie. Co tam posadzisz?
A w Przelewicach też można się zakochać. Zanim przeczytałam Twoje komentarze obejrzałam tylko zdjęcia i myślałam, że to właśnie w Przelewicach byłaś :;230 Też jest staw, z chińską kładką i aleja z irysami ... Szkółka tam fajna, bo tania, mieli nawet bambusa w śmiesznej cenie, tylko dla mnie już sadzonek zabrakło 2 lata temu. Może czas się tam znowu wybrać ?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Staram się nadgonić zaległości, ale tak średnio mi idzie ;:219 Sporo czasu nie mogłam korzystać z laptopa, a smartfon...no cóż zbyt wygodny to raczej nie jest... ;:224
Też miałam skojarzenie z wykopaliskami... :;230 Zapowiada się ciekawie! ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”