Moje pierwsze kroki w ogrodzie :)
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje pierwsze kroki w ogrodzie :)
Staram się zawsze zobaczyć dobrą stronę.... I powiem, że chyba dobrze, że teraz już sąsiad dał znak niezgody na taras, bo zakupiony materiał na pewno wykorzystacie w jeszcze lepszy sposób. A co by było gdyby cicho siedział, wy dokańczacie taras - a on swoim prawem nakazuje wam go usunąć, bo stanął nieprzepisowo? Jestem pewna, że oboje z mężem znajdziecie doskonałe rozwiązanie i za jakiś czas będziecie się z tego smiać i dziękować sąsiadowi, że tak zadecydował, bo kawkę w ogrodzie możecie pić w spokoju a nie w ciągłej walce sąsiedzkiej... Trzymam kciuki za dobre rozwiązania sprawy!
-
- 50p
- Od: 21 mar 2014, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Nie napiszę nic nowego odnośnie pogody - bez zmian ulewnie
Rytuałem już jest codzienny obchód po ogrodzie , dziś zauważyłam kolejne kwitnące rododendrony i zapowiada się , że wszystkie będą..... jasno różowe
Oby tak było , planuję ogród w barwach różu i fioletu , co myślicie o takim zestawie ? Już się nie mogę doczekac koloru tawułki , ciekawośc mnie zżera
Piwonia też już ma pąki-kolor ? Mój wątek powinien się nazywac Tajemniczy ogród 

Nie napiszę nic nowego odnośnie pogody - bez zmian ulewnie

Fajnie tyle roślin na start u mnie nic nie było
Fiolet to mój ulubiony kolor, różowy też nawet lubię, ja bym dodała do tego też biały. Mam trzy rh w tych kolorach i u mnie akurat najwięcej będzie takich kolorków.

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
[quote="Biedroneczka29"].....
Nie bardzo wiem co to jest , zostawic czy tępic ?

czy to także są piwonie ?

A tu kawałek mojego ogrodu , tę częśc mam w planach doprowadzic do ładu w przyszłym roku

Na 1 fotce to liliowce.Prawdopodobnie rdzawe.chętnie się rozrastają.
Na drugiej prawdopodobnie tawółki.Pięknie kwitną.
Piękne te skalne murki.Zazdroszczę.Ale będzie cudnie wyglądało,jak doprowadzisz je do porządku
Na 4 stronie Twojego wątku jest zdjęcie samych liści.Pytasz ,czy to chwasty.Mam nadzieję,że wszystkiego nie usunęłaś???
Te liście takie wcinane,to okropny chwast.Trudno się go pozbyć.Ale w głębi zdj.jest kilka roślinek,które mają na pędach owalne listki naprzeciwko siebie.Takie ''chlubki''.Na moje oko to floksy ,takie wysokie.Pieknie kwitną w różnych odcieniach różowego najczęściej.W kępie pięknie wyglądają.Mam kilka kolorów.
Nie bardzo wiem co to jest , zostawic czy tępic ?

czy to także są piwonie ?

A tu kawałek mojego ogrodu , tę częśc mam w planach doprowadzic do ładu w przyszłym roku

Na 1 fotce to liliowce.Prawdopodobnie rdzawe.chętnie się rozrastają.
Na drugiej prawdopodobnie tawółki.Pięknie kwitną.
Piękne te skalne murki.Zazdroszczę.Ale będzie cudnie wyglądało,jak doprowadzisz je do porządku

Na 4 stronie Twojego wątku jest zdjęcie samych liści.Pytasz ,czy to chwasty.Mam nadzieję,że wszystkiego nie usunęłaś???
Te liście takie wcinane,to okropny chwast.Trudno się go pozbyć.Ale w głębi zdj.jest kilka roślinek,które mają na pędach owalne listki naprzeciwko siebie.Takie ''chlubki''.Na moje oko to floksy ,takie wysokie.Pieknie kwitną w różnych odcieniach różowego najczęściej.W kępie pięknie wyglądają.Mam kilka kolorów.
-
- 50p
Witaj Jolu , dziękuję za porady
Nie wyrwałam nic , wszystko jest na swoim miejscu
Wszyscy sąsiedzi z którymi rozmawialiśmy mówią jednogłośnie , że poprzednia właścicielka miała zawsze piękny kolorowy ogród. Po tych wszystkich opiniach postanowiłam nic nie ruszac , przeczekac. Ostatnio się okazało , że mój M wykopał (nie wiedząc) krzaki jagód gigantów
Dzieci z osiedla przybiegały na szaberek , sąsiadki córka to widziała i płakała krzycząc , moje jagody,
Hmmm..... częśc mojej działki jest podmokła , a mam w planach ją obsadzic po długości ogrodzenia , a w środku trawnik. Z tyłu coś wyższego z przodu niższe , znacie rośliny , które będą się nadawały na takie warunki ?

Hmmm..... częśc mojej działki jest podmokła , a mam w planach ją obsadzic po długości ogrodzenia , a w środku trawnik. Z tyłu coś wyższego z przodu niższe , znacie rośliny , które będą się nadawały na takie warunki ?
- Beaby
Całkowicie podpsisuję się pod pod wpowiedzią Szostani: biały kolorek do tego koniecznie. A potem jak się za jakiś czas znudzi zawsze można dołączyć resztę, np żółty, czerwony, niebieski.
-
- 50p
Biały przemyślę , ale inne kolory to już raczej nie , nie lubię takich mieszanek
Lubię jak jest skromnie i przejrzyście
Jak pogoda w Pl ? U mnie jak zwykle.... pochmurno
Zasięgnęłam informacji i roślin w donicach do NO nie można przewozic
, jedynie cebulki
, chyba będzie trzeba zrobic przemyt 

To na czas podróży włóż rośliny w reklamówkę a doniczki zostaw w PL U nas pogoda wybitnie słoneczna upały wręcz, nie lubię takie pogody czekam na pochmurniejsze dni
Ja to właśnie lubię jak jest kolorowo mam oczywiście swoje ulubione kolorki, ale jak jest taki miszmasz kolorystyczny to mi się bardzo podoba.
Najwięcej kwiatów jest w kolorach różu i fioletu.

Ja to właśnie lubię jak jest kolorowo mam oczywiście swoje ulubione kolorki, ale jak jest taki miszmasz kolorystyczny to mi się bardzo podoba.
Najwięcej kwiatów jest w kolorach różu i fioletu.
-
- 50p
Witajcie po krótkiej przerwie , wpadam z rana z kawuszką
;)
Dziś piękny słoneczny dzień , zabrałam się za koszenie trawnika , ale paliwo się skończyło
, chęci były wielkie
Świetnie , że taka pogoda zawitała , mamy tutaj wolne do poniedziałku więc będzie można polenic się w ogrodzie
Z nowych obserwacji w ogrodzie wypatrzyłam , że moje 2 największe rodośki będą w pięknym intensywnym fioletowym
Tawułki nadal takie jak były - bez kwiatów , piwonie mają sporo pąków i już
nóżkami kiedy zakwitną , a lilie podżerają mi wstrętne olbrzymie ślimaki
A w domu prace wrą , kominek usunięty za moment usuniemy ścianę robi się fana duża przestrzeń
Życzę pięknej słonecznej środy

Dziś piękny słoneczny dzień , zabrałam się za koszenie trawnika , ale paliwo się skończyło

Z nowych obserwacji w ogrodzie wypatrzyłam , że moje 2 największe rodośki będą w pięknym intensywnym fioletowym

A w domu prace wrą , kominek usunięty za moment usuniemy ścianę robi się fana duża przestrzeń

Życzę pięknej słonecznej środy

- Beaby
Czyli znowu duuuużo do przodu! Wytrwałości życzę, wiem jak jest w takich momentach bo mam to samo w domu
Wrzuć zdjęcia rododendronów, niech cieszą i nas

Wrzuć zdjęcia rododendronów, niech cieszą i nas

-
- 50p
Na zdjęcia rodosów musimy jeszcze troszkę zaczekac , dopiero zaczynają pękac pąki. Jak tylko zakwitną to zdjęcia będą , jak tu się nie pochwalic takimi cudami
Ratujcie i powiedzcie jak wytępic mrówki ?

Ratujcie i powiedzcie jak wytępic mrówki ?
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słyszałam że w miejscu gdzie są mrówki trzeba posypac mąkę kukurydzianą, najedzą się i giną, a i jeszcze liście pomidora strasznie uciekają od tego zapachu.
-
- 50p
Mąka kukurydziana poszła w ruch , moja młodsza pociecha miałam świetną zabawę. Jutro będziemy obserwowały efekty
Dziękuję patusia336

-
- 50p
Witam
U Nas duże zmiany , nie ciekawie , a nawet bardzo zle. Mój M miał wypadek przy remoncie , wszystkie prace wstrzymane wstępnie na ok 4 miesiące przy dobrej myśli
Teraz nie w głowie nam remonty , może pogrzebiemy lekko w ogrodzie. A wracając do roślinek to tak , wstrętne ślimaki zżerają mi lilie , tylko na paru wywiązały się pąki , to samo z irysami , tylko jeden kwiat przeżył
Tawułki zaczynają wypuszczac łodygi z pąkami , piwonie też w pąkach , kiedy to wszystko zacznie kwitąc , jak wyjadę na urlop ?
Rododendrony kwitną przepięknie , jutro wstawię kilka fotek.Po usunięciu starych wysuszonych kwiatów , pąków i liści zaczęły pięknie odbijac , dziś zrobiłam gnojówkę z pokrzywy to je jeszcze wzmocnię. Na krzakach porzeczki od zatrzęsienia owoców , będzie z czego piec ciacha
A , i moja sałata pięknie wyrosła , smakuje rewelacyjnie
, tylko rzodkiewka coś nie bardzo 
Zapomniałam wspomniec o mrówkach , mąka kukurydziana nie pomogła , ale proszek do pieczenia dał radę
Polecam

U Nas duże zmiany , nie ciekawie , a nawet bardzo zle. Mój M miał wypadek przy remoncie , wszystkie prace wstrzymane wstępnie na ok 4 miesiące przy dobrej myśli

Zapomniałam wspomniec o mrówkach , mąka kukurydziana nie pomogła , ale proszek do pieczenia dał radę

- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Strasznie mi przykro z powodu Twojego M,zycze zeby szybko doszedl do zdrowia.Slimaki w tym roku to prawdziwa plaga