Moje pierwsze kroki w ogrodzie :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje pierwsze kroki w ogrodzie :)

Post »

Staram się zawsze zobaczyć dobrą stronę.... I powiem, że chyba dobrze, że teraz już sąsiad dał znak niezgody na taras, bo zakupiony materiał na pewno wykorzystacie w jeszcze lepszy sposób. A co by było gdyby cicho siedział, wy dokańczacie taras - a on swoim prawem nakazuje wam go usunąć, bo stanął nieprzepisowo? Jestem pewna, że oboje z mężem znajdziecie doskonałe rozwiązanie i za jakiś czas będziecie się z tego smiać i dziękować sąsiadowi, że tak zadecydował, bo kawkę w ogrodzie możecie pić w spokoju a nie w ciągłej walce sąsiedzkiej... Trzymam kciuki za dobre rozwiązania sprawy!
Biedroneczka29
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie ;:196

Nie napiszę nic nowego odnośnie pogody - bez zmian ulewnie ;:222 Rytuałem już jest codzienny obchód po ogrodzie , dziś zauważyłam kolejne kwitnące rododendrony i zapowiada się , że wszystkie będą..... jasno różowe ;:138 Oby tak było , planuję ogród w barwach różu i fioletu , co myślicie o takim zestawie ? Już się nie mogę doczekac koloru tawułki , ciekawośc mnie zżera ;:65 Piwonia też już ma pąki-kolor ? Mój wątek powinien się nazywac Tajemniczy ogród :;230
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Fajnie tyle roślin na start u mnie nic nie było :( Fiolet to mój ulubiony kolor, różowy też nawet lubię, ja bym dodała do tego też biały. Mam trzy rh w tych kolorach i u mnie akurat najwięcej będzie takich kolorków.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

[quote="Biedroneczka29"].....
Nie bardzo wiem co to jest , zostawic czy tępic ?

Obrazek

czy to także są piwonie ?

Obrazek

A tu kawałek mojego ogrodu , tę częśc mam w planach doprowadzic do ładu w przyszłym roku ;:224

Obrazek

Obrazek

Na 1 fotce to liliowce.Prawdopodobnie rdzawe.chętnie się rozrastają.
Na drugiej prawdopodobnie tawółki.Pięknie kwitną.
Piękne te skalne murki.Zazdroszczę.Ale będzie cudnie wyglądało,jak doprowadzisz je do porządku ;:215

Na 4 stronie Twojego wątku jest zdjęcie samych liści.Pytasz ,czy to chwasty.Mam nadzieję,że wszystkiego nie usunęłaś???
Te liście takie wcinane,to okropny chwast.Trudno się go pozbyć.Ale w głębi zdj.jest kilka roślinek,które mają na pędach owalne listki naprzeciwko siebie.Takie ''chlubki''.Na moje oko to floksy ,takie wysokie.Pieknie kwitną w różnych odcieniach różowego najczęściej.W kępie pięknie wyglądają.Mam kilka kolorów.
Biedroneczka29
50p
50p

Post »

Witaj Jolu , dziękuję za porady ;:333 Nie wyrwałam nic , wszystko jest na swoim miejscu :) Wszyscy sąsiedzi z którymi rozmawialiśmy mówią jednogłośnie , że poprzednia właścicielka miała zawsze piękny kolorowy ogród. Po tych wszystkich opiniach postanowiłam nic nie ruszac , przeczekac. Ostatnio się okazało , że mój M wykopał (nie wiedząc) krzaki jagód gigantów ;:145 Dzieci z osiedla przybiegały na szaberek , sąsiadki córka to widziała i płakała krzycząc , moje jagody, :oops:

Hmmm..... częśc mojej działki jest podmokła , a mam w planach ją obsadzic po długości ogrodzenia , a w środku trawnik. Z tyłu coś wyższego z przodu niższe , znacie rośliny , które będą się nadawały na takie warunki ?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Całkowicie podpsisuję się pod pod wpowiedzią Szostani: biały kolorek do tego koniecznie. A potem jak się za jakiś czas znudzi zawsze można dołączyć resztę, np żółty, czerwony, niebieski.
Biedroneczka29
50p
50p

Post »

Biały przemyślę , ale inne kolory to już raczej nie , nie lubię takich mieszanek :wink: Lubię jak jest skromnie i przejrzyście :D Jak pogoda w Pl ? U mnie jak zwykle.... pochmurno ;:224 Zasięgnęłam informacji i roślin w donicach do NO nie można przewozic ;:145 , jedynie cebulki ;:131 , chyba będzie trzeba zrobic przemyt ;:306
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

To na czas podróży włóż rośliny w reklamówkę a doniczki zostaw w PL U nas pogoda wybitnie słoneczna upały wręcz, nie lubię takie pogody czekam na pochmurniejsze dni :D
Ja to właśnie lubię jak jest kolorowo mam oczywiście swoje ulubione kolorki, ale jak jest taki miszmasz kolorystyczny to mi się bardzo podoba.
Najwięcej kwiatów jest w kolorach różu i fioletu.
Biedroneczka29
50p
50p

Post »

Witajcie po krótkiej przerwie , wpadam z rana z kawuszką ;:304 ;)

Dziś piękny słoneczny dzień , zabrałam się za koszenie trawnika , ale paliwo się skończyło :;230 , chęci były wielkie :heja Świetnie , że taka pogoda zawitała , mamy tutaj wolne do poniedziałku więc będzie można polenic się w ogrodzie :)
Z nowych obserwacji w ogrodzie wypatrzyłam , że moje 2 największe rodośki będą w pięknym intensywnym fioletowym ;:138 Tawułki nadal takie jak były - bez kwiatów , piwonie mają sporo pąków i już ;:65 nóżkami kiedy zakwitną , a lilie podżerają mi wstrętne olbrzymie ślimaki ;:14
A w domu prace wrą , kominek usunięty za moment usuniemy ścianę robi się fana duża przestrzeń ;:215

Życzę pięknej słonecznej środy ;:3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli znowu duuuużo do przodu! Wytrwałości życzę, wiem jak jest w takich momentach bo mam to samo w domu ;:oj
Wrzuć zdjęcia rododendronów, niech cieszą i nas :D
Biedroneczka29
50p
50p

Post »

Na zdjęcia rodosów musimy jeszcze troszkę zaczekac , dopiero zaczynają pękac pąki. Jak tylko zakwitną to zdjęcia będą , jak tu się nie pochwalic takimi cudami ;:306

Ratujcie i powiedzcie jak wytępic mrówki ?
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Słyszałam że w miejscu gdzie są mrówki trzeba posypac mąkę kukurydzianą, najedzą się i giną, a i jeszcze liście pomidora strasznie uciekają od tego zapachu.
Biedroneczka29
50p
50p

Post »

Mąka kukurydziana poszła w ruch , moja młodsza pociecha miałam świetną zabawę. Jutro będziemy obserwowały efekty :wink: Dziękuję patusia336
Biedroneczka29
50p
50p

Post »

Witam ;:196

U Nas duże zmiany , nie ciekawie , a nawet bardzo zle. Mój M miał wypadek przy remoncie , wszystkie prace wstrzymane wstępnie na ok 4 miesiące przy dobrej myśli ;:222 Teraz nie w głowie nam remonty , może pogrzebiemy lekko w ogrodzie. A wracając do roślinek to tak , wstrętne ślimaki zżerają mi lilie , tylko na paru wywiązały się pąki , to samo z irysami , tylko jeden kwiat przeżył ;:145 Tawułki zaczynają wypuszczac łodygi z pąkami , piwonie też w pąkach , kiedy to wszystko zacznie kwitąc , jak wyjadę na urlop ? ;:131 Rododendrony kwitną przepięknie , jutro wstawię kilka fotek.Po usunięciu starych wysuszonych kwiatów , pąków i liści zaczęły pięknie odbijac , dziś zrobiłam gnojówkę z pokrzywy to je jeszcze wzmocnię. Na krzakach porzeczki od zatrzęsienia owoców , będzie z czego piec ciacha :heja A , i moja sałata pięknie wyrosła , smakuje rewelacyjnie ;:215 , tylko rzodkiewka coś nie bardzo ;:185
Zapomniałam wspomniec o mrówkach , mąka kukurydziana nie pomogła , ale proszek do pieczenia dał radę ;:172 Polecam
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Strasznie mi przykro z powodu Twojego M,zycze zeby szybko doszedl do zdrowia.Slimaki w tym roku to prawdziwa plaga ;:134
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”