Konwalie - kiedy można przesadzic?
- Judyta84
- 200p
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Konwalie - kiedy można przesadzic?
Rusałko dziękuję bardzo za dobre chęci ale własnie somie zamówiłam i czekam aż przyjdą :P
- atrano
- 50p
- Od: 2 lut 2012, o 19:04
Czy jest szansa, żeby konwalie rosły w gliniastej ziemi pod głogami? Czy można by im do "towarzystwa" dosadzić funkie i powojniki albo barwinki?
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Obawiam się że z funkiami nie wygrają konkurencji.Czy można by im do "towarzystwa" dosadzić funkie
Pozwolę sobie odgrzebać temat.
Mam na uzyskanej działce konwalie podobno "dzikie", kwitną, ale zaniedbane. Wyczytałam, że sadzić powinno się jesienią, przesadzać też lepiej jesienią, ale dzielić kłącza można wiosną. Mam w planach odświeżyć ten zakątek, jesienią poprzesadzać konwalie prawie w to samo miejsce, ale przed tym je trochę uporządkować. Ale korci mnie aby na razie dosadzić trochę dokupionych konwalii, co o tym myślicie? Jak można dosadzić, to kiedy?

Mam na uzyskanej działce konwalie podobno "dzikie", kwitną, ale zaniedbane. Wyczytałam, że sadzić powinno się jesienią, przesadzać też lepiej jesienią, ale dzielić kłącza można wiosną. Mam w planach odświeżyć ten zakątek, jesienią poprzesadzać konwalie prawie w to samo miejsce, ale przed tym je trochę uporządkować. Ale korci mnie aby na razie dosadzić trochę dokupionych konwalii, co o tym myślicie? Jak można dosadzić, to kiedy?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Jeśłi dosadzać to wiosną
jeśli robic porządki i rozdzielać to najlepiej koniec sierpnia i wrzesień (przed jakimś deszczowym dniem )
jeśli robic porządki i rozdzielać to najlepiej koniec sierpnia i wrzesień (przed jakimś deszczowym dniem )
Dzięki za rady, bo z braku informacji kącik konwaliowy nietknięty. To w sierpniu biorę się za niego, a dosadzę wiosną 

- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam zupełnie inne doświadczenia. Konwalie przesadzam zaraz po przekwitnięciu. Rzeczywiście mają bardzo rozbudowany system korzeniowy, ale żeby zakwitnąć wyłażą bliżej powierzchni i łatwiej je wtedy wykopać. Z czasem chowają się bardziej w głąb ziemi i wykopywanie ich to mordęga. Przynajmniej u mnie na działce.
Pozdrawiam
Magda
Magda