Wszystko o pomidorach cz. 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
mizuba-jakiego Florowitu stosujesz do opryskiwania?
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
UWAGA!!
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=WROS
Na Dolnym Śląsku komunikat o zarazie ziemniaka - trzeba pomyśleć o I oprysku...
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=WROS
Na Dolnym Śląsku komunikat o zarazie ziemniaka - trzeba pomyśleć o I oprysku...
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja przed posadzeniem zrobiłam oprysk miedzianem( sadziłam je w tą sobotę),czy mam zrobić jeszcze jeden oprysk? jak tak to czym? Tylko kiedy, jak u nas przez pięć dni ma padać 

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Ja też jestem zaskoczona - tak trochę z głupia frant zajrzałam
Miedzian jest na grzyby, nie na zarazę.
Revus jak najbardziej, ale ten środek ma jakieś zastrzeżenia co do momentu stosowania - do jakiejś fazy kwiatów się go stosuje, tak że jeśli pomidory kwitną Ci w najlepsze, to chyba na niego za późno.
Ja wg dawnych sugestii forumowicz prawdopodobnie będę stosować Mildex, Curzate M i Acrobat bądź Ridomil (trzy opryski w sumie)
-- 27 maja 2014, o 09:15 --
....mod.jokaer

Miedzian jest na grzyby, nie na zarazę.
Revus jak najbardziej, ale ten środek ma jakieś zastrzeżenia co do momentu stosowania - do jakiejś fazy kwiatów się go stosuje, tak że jeśli pomidory kwitną Ci w najlepsze, to chyba na niego za późno.
Ja wg dawnych sugestii forumowicz prawdopodobnie będę stosować Mildex, Curzate M i Acrobat bądź Ridomil (trzy opryski w sumie)
-- 27 maja 2014, o 09:15 --
....mod.jokaer
Pierwszy raz uprawiam pomidory, pierwszy raz uprawiam cokolwiek
doradźcie mi więc proszę. Już załapałam o co chodzi z 2 pędami, tzn wcześniej nie wiedziałam o co biega w ogóle a teraz jak patrzę na swoje to już wiem
i nie wiem co z tym zrobić. Czytam i piszecie że decyzja należy "do właściciela" czyli do mnie, ale ja w sumie nie wiem co jest lepsze. Bo jeśli przykładowy pomidor ma na wierzchołku pęd kwiatowy a z jego dwóch stron wyrosły i są już duże dwa nowe pędy, które na wierzchołkach mają i liście i nowe kwiaty, to co ja mam z tym zrobić ? a jeśli na dwa pędy puszczę to co na dwóch sznurkach powinnam ?
Pochwalę się na koniec, że u mnie w tunelu już 9 centymetrowych pomidorków rośnie. Cieszę się jak świnka w deszcz !

Pochwalę się na koniec, że u mnie w tunelu już 9 centymetrowych pomidorków rośnie. Cieszę się jak świnka w deszcz !
Magda - pilna uczennica Matki Natury
whitedame, Monika79 - użyłem florovitu, który na butelce ma tylko wyjaśnienie: 'wieloskładnikowy płynny nawóz ogrodniczy, dolistny i doglebowy'. Użyłem stężenia 1 do 400 (2.5 ml na litr) i zastosowałem interwencyjnie trzykrotnie w odstępach 3 dni, a nie jak zalecają co 10 dni. Pierwszy oprysk jeszcze w doniczkach. Jak widać na zdjęcia jest poprawa, ale w stopniu niezadawalającym. Planuję jeszcze 2 dodatkowe opryski z dodatkiem 2 procent mocznika (20 g na litr), a nie 5 procent, bo pomidor to warzywo.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Wierzę w forumowicz,wierzę w OW,wierzę w HT,wierzę w MW.Innych środków p.zarazie nie mam.

W ub.roku wystarczył MW.

W ub.roku wystarczył MW.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A jeśli nie mam mocznika bo mi się skończył a mam saletrę amonową czy też nada się do dolistnego oprysku?mizuba napisał
.................. Planuję jeszcze 2 dodatkowe opryski z dodatkiem 2 procent mocznika (20 g na litr), a nie 5 procent, bo pomidor to warzywo.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Saletra amonowa silnie parzy liście. Nie stosować do oprysków.
Pozdrawiam, Jurek
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Czy pomidor Stupice ma jakieś szczególne wymagania ? Nie wiem co sie z nim dzieje,dolne liście brunatnieją,młode są zielone. Problem pojawił się zarówno na krzaku w tunelu jak i w gruncie. Wszystkie inne odmiany mają sie dobrze 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
kama_80 napisała
Parę lat temu też się w to bawiłam i kompletnie nic nie dało elegancko calutkie krzaki zaraza skonsumowała....
Moja sąsiadka wklada liście z pokrzywy w dołki pod każdym pomidorem. Ponoć działa. Pomidory w ubiegłym roku miała dorodne
Moich kilka sztuk w gruncie już zakwitło
Parę lat temu też się w to bawiłam i kompletnie nic nie dało elegancko calutkie krzaki zaraza skonsumowała....
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Zaraza to nic innego jak choroba grzybowa.tysonka pisze:Miedzian jest na grzyby, nie na zarazę.

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- 50p
- Od: 23 cze 2009, o 19:21
Jondi, a teraz co robisz? 

Zapraszam do mojego wątku: Borowiczek moje początki ...
tysonka - dziękuję za ostrzeżenie, że zaraza ziemniaczana jest już u bram Wrocławia.
Niestety, w dalszej części postu muszę sprostować pewną nieścisłość w Twoim poście i znowu Tobie się narażę.
Zaraza ziemniaczana (ZZ) jest chorobą wywoływaną przez grzyba Phytophthora infestans występującego w odmianie A1, nie zimującej w polu, i nowej A2, której przetrwalniki mogą przezimować w szczątkach roślin.
Miedzian jest środkiem silnie działającym bakterio i grzybostatycznie. Należy on do środków kontaktowych i jest od dawna stosowany do zwalczania ZZ. W uprawach ekologicznych jest jednym z nielicznych środków ochrony roślin, które można używać. Dodatkowo jest on bardzo skuteczny w zwalczaniu chorób bakteryjnych i to Cię prawdopodobnie zmyliło?
Niestety, w dalszej części postu muszę sprostować pewną nieścisłość w Twoim poście i znowu Tobie się narażę.
Zaraza ziemniaczana (ZZ) jest chorobą wywoływaną przez grzyba Phytophthora infestans występującego w odmianie A1, nie zimującej w polu, i nowej A2, której przetrwalniki mogą przezimować w szczątkach roślin.
Miedzian jest środkiem silnie działającym bakterio i grzybostatycznie. Należy on do środków kontaktowych i jest od dawna stosowany do zwalczania ZZ. W uprawach ekologicznych jest jednym z nielicznych środków ochrony roślin, które można używać. Dodatkowo jest on bardzo skuteczny w zwalczaniu chorób bakteryjnych i to Cię prawdopodobnie zmyliło?
Pozdrawiam, Jurek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A czy Pokrzywa w początkowej fazie rozkładu, nie pobiera jak każdy nawóz zielony azotu z gleby?