pewno zaraz padną pytania o rodzaj gleby i nasłonecznienie.. i może jeszcze wymiary poszczególnych boków rabaty-żeby miec pogląd ile jest miejsca do obsadzenia..
pozwole sobie napisac, co ja bym wstepnie widziała w tych miejscach dla ożywienia zieleni
na brzegach rabat ciekawie mogą sie prezentować tawuły goldmound lub goldflame- kolorowe liscie, delikatne kwiaty, można je dowolnie przycinać-nawet zalecane corocznie wiosną-dla ukształtowania i zagęszczenia. niezłym krzaczkiem jest tez pięciornik goldfinger-kwitnie na żółto bardzo długo- w zasadzie do późnej jesieni. może urosnąc dosc wysoki, ale tez zalecane jest cięcie- a ograniczanie wzrostu dowolnie..
to dwie rosliny bedące ciekawą plamą koloru cały sezon, u mnie rosną "same" rzadko podlewam, niekłopotliwe.
jeśli masz tam trochę cienia a ziemia kwasna to można posadzić rododendrony lub niskie azalie- piękne w maju, póżniej niestety tylko liscie, kwiatów brak..
na tle zielonych thuj i bukszpanów dałabym cos kolorowego/kwitnącego, żeby ożywić.
podałas berberys aurea-czyli chyba żółty-a plama jest czerwona.. to może jest atropurpurea. czyli czerwony?
jeśli to atropurpurea, to pod bukszpanami możesz dac "powtórzenie" i posadzić gdzies grupke np3 szt atropurpurea nana w trójkącie- czerwony ale niski- niby podobne a trochę inne..
z tego co się "dokształciłam" ogrodniczo to raczej lepiej sadzić małę krzewy grupami-po kilka sztuk, żeby porobić "plamy"- a nie wszystkiego po 1 szt bo robi się bałagan..
na jednym boku masz thuje, na drugim bukszpany- ja bym w rogu na przejsciu jednych w drugie dała cos strzelistego, żeby wypełnić tą przestrzen i "zaokrąglić", a trochę tez przełamac te dwa jednorodne szpalery. z iglastych szybko rosnących np swierk serbski- wąski, strzelisty, szybko rosnie. z lisciastych to nie doradze, bo sama sie męczę z narożnikiem i bije się z myslami nt klonu palmowego atropurpurea w formie drzewka. a jeśli lubisz brzozy to może jakis egzemplarz ze szkółki- nie rosną ekspansywnie, ja lubie brzozy za delikatne liscie i te piękne białe pienki..
a może jakas ciekawa trawa ozdobna..? jedna z forumowiczek podpowiedziałą mi taki pomysł i juz główkuję, którą kupić..

pozdrawiam serdecznie