Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakoś trzeba sobie radzić :wink: Apetyt się nie zmniejsza, ale miejsce w mieszkaniu niestety tak... :? Storczyki zaczęłam wieszać również na koszyczku od hoyi, jak widać na zdjęciu:
Obrazek
Keiki można zobaczyć na 11 stronie ;:6 Dzisiaj oddzieliłam jedno z "bliźniąt" od matki. Najpierw musiałam wymoczyć korzenie, bo nie chciały mi się zmieścić w doniczce.

Oprócz tego sprawiłam sobie dzisiaj jeszcze jedną niespodziankę. Pojechałam do Praktikera i kupiłam 3 storczyki. Pierwszy jest koloru smacznie budyniowego i był przeceniony na 12zł. Ma teraz 5 kwiatków. Pozostałe dwa są w jednej doniczce. Prawdopodobnie jest to basal keiki z matką. Kosztowały razem 8zł! ;:111 Obecnie nie kwitną (mają po jednym pędzie, a na jednym zawiązał sie pąk), ale za to mają bardzo zdrowe liście i korzenie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne storczyki i ciekawy sposób na stawianie ich... mi też brakuje miejsca.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Mambo jestem pod niesamowitym wrażeniem twoich kwiatów. Są cudowne, a jeszcze taka ilość, to naprawdę nieprawdopodobne. Pozostaje tylko podziwiać i zazdrościć :o :D . Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

pokaże mój sposób na więcej chciejst :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Super!!!! Nie znoszę firanek w oknach, ale gdy mi zacznie brakować miejsca, to sobie jednak zafunduje taka krótką do polowy, a karnisz będzie służył do zawieszania. Widzę, że u ciebie im to bardzo służy. ;-)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne storczyki i ciekawy sposób ustawiania. ja niestety nie moge trzymać na wisząco. a jakbym powiesiła pod sufitem to bym nie dosięgła. u mnie sufit wisi 3 m nad podłogą. a firanek nie mam w oknach, bo jak miałam to czesto się storczyki zahaczały i spadały, a poza tym firanka zasłaniała je i nie miałam jak oglądać...
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorelo, masz niezłe "firanki" ;:113
Ja też mam sufit wysoko tak jak Wy i m.in. dlatego storczyki zawiesiłam na karniszu, a bez firanek się nie obejdzie bo mieszkam na parterze i czułabym się niekomfortowo...
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Mamba, mnogość barw jaką pokazałaś przyprawia o zawrót głowy ;:31
Do tego cętki, plamki, ciapki ... ech, zostaję tu do wiosny ;:8

Pozdrawiam,
Ewelina
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

niesamowita kolekcja...nie moge na nia patrzec bo przychodzi mi ochota na 'male zakupy' ;)

zakochalam sie niedawno w phalenopsisie ktorego zdjecie jest na pierwszej stronie, ciemno rozowe, wpadajace w bordo platki i dosyc jasna warzka...cudo :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Karolino Tak działa to forum i takie są objawy manii storczykowej, że jak się napatrzymy na cuda tu prezentowane, to wciąż chcemy nowe. A na tego ciemnego z białą warżką polowałam jakiś czas, aż w końcu się udało... Powodzenia w gromadzeniu kolekcji ;:215
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Zwykle moczyłam Vandę po ok.05-1 godziny, ale raz na 1-2 dni w upały, teraz rzadziej, jak ma całkiem srebrzyste korzenie...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co robicie z Vandą podczas dłuższej nieobecności, kiedy nie ma się nią kto zająć :?: Czy jest jakiś sposób na zapewnienie jej wilgoci? ;:38
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja cały czas mam wodę na dnie szklanki, bo wtedy korzenie dobrze rosną. a kiedy mnie nie ma, B. jest w domu, ale ona bardziej szkodzi storczykom niż pomaga. w tym roku gdy nie było mnie i R. powiedziałam jej, że Vand ma nie ruszać. wytrzymały 2 tygodnie bez wody, ale liście im trochę zwiotczały. na późniejszych wyjazdach zajmował się nimi T.

ale niektórzy podobno zakładają fiolki z wodą na korzenie Vand. ale to chyba na długo nie można, bo wtedy korzeń może zgnić...
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Ze względu na częste wyjazdy i wymogi Vandy nie mogę sobie na nią pozwolić ;:144, natomiast Cattleye przerabiałam ;:222 i ... nie udało się ;:201

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

Mamba pisze:A co robicie z Vandą podczas dłuższej nieobecności, kiedy nie ma się nią kto zająć :?: Czy jest jakiś sposób na zapewnienie jej wilgoci? ;:38

ja znalazłam na to złoty środek ....cztery koty ,.... zawsze ktoś musi być w domu by je nakarmić
jak wyjeżdżamy na dłużej to przeprowadza się do nas kolega na ten czs więc kwiatami też się zajmuję .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”