Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Pewnie miedzian plus za wysoka temp i stąd te poparzenia.
Pozdrawiam ;)
W takim razie poparzenie jest z Miedzianu. Albo była za wysoka temperatura przy oprysku albo za duże stężenie.
A z tego da się jakoś wyjść?? czy mam już zwijać żagle?
Oprysk robiłam pod wieczór i słońce tam nie padało, ale w kolejnych dniach jak wiadomo były a nawet są okropne upały.
W pierwszy dzień upałów zacieniłam sadzonki. W kolejnych były odkryte.
Ewentuanie mogłam lekko przesadzić z miedzianem ale nie było go więcej jak 2-3 gr na litr wody.

Oprysk robiłam pod wieczór i słońce tam nie padało, ale w kolejnych dniach jak wiadomo były a nawet są okropne upały.
W pierwszy dzień upałów zacieniłam sadzonki. W kolejnych były odkryte.
Ewentuanie mogłam lekko przesadzić z miedzianem ale nie było go więcej jak 2-3 gr na litr wody.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Pomidory nie padną ale mogą sie opóźnić.
Ale a propos. Poco pryskacie rozsadę Miedzianem ?. Dałem tu przepisy na aż 4 preparaty. Taki HT jest przeciwbakteryjnie bardziej skuteczny niż Miedzian- na przykład.
Ale a propos. Poco pryskacie rozsadę Miedzianem ?. Dałem tu przepisy na aż 4 preparaty. Taki HT jest przeciwbakteryjnie bardziej skuteczny niż Miedzian- na przykład.
forumowicz taki jest przepis w dziale "pomidory w pigułce .." i nawet figuruje to jako Twoje zalecenie
Cóż ja nie zdążyłam jeszcze przeczytac i przyswoić sobie wszystkich obecnych tu tematów...
A można im jakoś jeszcze teraz pomóc?

Cóż ja nie zdążyłam jeszcze przeczytac i przyswoić sobie wszystkich obecnych tu tematów...
A można im jakoś jeszcze teraz pomóc?
Owszem takie jest. Mogłem poprosić Moderatora o skasowanie tego wpisu w momencie jak pojawiły się moje przepisy na preparaty ekologiczne ale ponieważ żyjemy w demokracji każdy ma wybór. Miedzian nie został wycofany z obrotu więc i mój wpis o Miedzianie też wisi.
A czy ten octan wapnia byłby przydatny w moim poparzeniu pomidorków?
Nie.nertu pisze:A czy ten octan wapnia byłby przydatny w moim poparzeniu pomidorków?
forumowicz może lepiej zainwestować w nowe sadzonki pomidorów bo jednak chciałabym spróbować własnego pomidora w tym roku 

Gdybyś mogła zrobić zdjęcie w zbliżeniu , ale ostre, wierzchołka wzrostu. Bo jeśli są uszkodzone wierzchołki, to zanim pomidory wypuszcza boczne pędy i zanim one podrosną, to będzie połowa lata.
Pooglądałam im wierzchołki, jeden wygląda kiepsko reszta chyba jest w dobrym stanie.

Ten wygłada kiepsko

Mam jeszcze pomidory Płomień ale one wyglądają znacznie lepiej

Ten wygłada kiepsko

Mam jeszcze pomidory Płomień ale one wyglądają znacznie lepiej

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No dobra, coś powiem