Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Matka Natura kolejny raz daje znać że jest nieokiełznana i nieprzewidywalna.
Najważniejsze, że wyszło słońce.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Kochani, wiecie jak to jest, kiedy ma się tysiąc planów i coś nieoczekiwanego nagle wybija was z rytmu..czasami doba ma po prostu za mało godzin, a chcąc dokończyć jedno zaniedbuję drugie i tak w koło :roll: ..Dwa dni zajęło mi doprowadzenie do ładu warzywniaka malin i części rabat.. można oddychać z ulgą :lol: . Wsadziłam też pomidorki do gruntu i nagle okazuje się, że gumowe grządki pomieszczą jeszcze kilka krzaczków, więc czeka mnie wycieczka na ryneczek :wink: Rozsadziłam cynie i salwie, wpakowałam do ziemi znalezione na lodówce cebulki frezji (totalnie o nich zapomniałam) Przycięłam trawę wokół miejsc gdzie nie dojedzie kosiarka (zatrważająco dużo tych miejsc) i wydawało by się, że wreszcie mam luzy i dzisiaj będziemy mogli się opalać :;230 Otóż nie. Mąż, wczoraj tuż przed zaśnięciem, wysapał na pół sennie, że dzisiaj 9 o szczęśliwy dniu) jedziemy na wycieczkę do Bolestraszyc. Nie wiem czy słyszeliście o tamtejszym arboretum, ale mnie dwa razy nie trzeba przekonywać..Festiwal piwonii drzewiastych, łany irysów i kwiecie rożnego rodzaju rododendronów i azali mierzone dosłownie na setki sztuk :tan Podobno planował wyjazd na niedzielę z racji nasze rocznicy ślubu, ale sprawdził prognozy pogody i woli dmuchać na ciepłe (hahaha, biorąc pod uwagę dzisiejsze 28 stopni, dosłownie).
Moje pierwsze pytanie: czy mają tam szkółkę? i odpowiedz: mam nadzieję że nie. Tam się ogląda nie kupuje :;230

Aneczka, nie mam pojęcia co może być nie tak z jaśminowcem..mój też był wsadzany w zeszłym roku..maj albo czerwiec. Strajkował i nie bardzo chciał rosnąć, ale w tym roku się przeprosił..chyba wie, że na moim małym metraży nie mam miejsca na wybredne rośliny ;:306
Aguś, ta wiosna pokazuje nam bardzo dobitnie, że matki natury nie przewidzisz. Ma swoje plany i to co my sobie tam po drodze zaplanujemy ma głęboko w poważaniu :roll: od wczoraj grzeje tak uparcie jakby słońce chciało w magiczny sposób nadrobić stracony tydzień. Mam nadzieję że taki stan rzeczy utrzyma się jeszcze bardzo długo.

mam dla was garść zdjęć..
po pierwsze oto rozwiązanie zagadki..moje urocze parzydło

Obrazek

biedrona kontra reszta świata ;:306 dostałam krzaczek budleji..po uratowaniu stonkowego wypłosza ma już dwa..teraz żałuję że nie wzięłam białej ;:173

Obrazek

czapeczki Napoleona na Cristacie

Obrazek

Heliotrop. Nie wiem czy będzie odstraszał komary..wczoraj chyba zapomniał włączyć tej opcji..gryzły nieprzeciętnie, ale roślinka wygląda uroczo ;:183

Obrazek

lawenda francuska..złośliwa, podobno nie chce zimować ;:124

Obrazek

zerknijcie na moje OGROMNIASTE okazy..lilia z obi..dla kontrastu obok widać liście serduszki okazałej

Obrazek

orliczek, pewnie ma z 10 cm

Obrazek

a teraz.. ogromniaste łubiny..szaleją ;:oj

Obrazek

czekam na pas fioletowych margerytek

Obrazek

Obrazek

a teraz działamy wyobraźnią i udajemy, że za piwonią jest wykończona elewacja ;:224

Obrazek

Aneczko, specjalnie dla ciebie w pełnym rozkwicie..ach szkoda że ma tylko jeden kwiat :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj Sabinko zjawiskowy Ci on! Dziękuję! ;:196
Parzydło będzie robić spektakl, oj będzie.
Budleje są cudowne, gdy z każdej strony oblepiają je motyle.
Widzę, że też mam karzełkową lilię. ;:306 U mnie też są. ;:306
A ja Ci życzę, byś właśnie na tej wycieczce miała możliwość zakupienia i przytachania pamiątkowej zdobyczy, która będzie cieszyć Twoje oko długie lata. Udanej wyprawy!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wycieczka super :D Powiem złośliwie, że życzę Ci, aby jednak mieli sklepik z roślinami 8-) ;:306
Moja piwonia majowa lada chwila rozkwitnie, ale raczej nie dziś.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Sabinka ,no tak ludzi w błąd wprowadzać :D jak napisałaś mój ulubiony badyl,to kominowałam ,że może jakaś różyczka...a to o parzydle ;:306 ;:306
Piękna piwonia ;:167 coraz bardziej mnie kręcą :D
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Sabinko słowa uznania dla pomysłowości męża ;:433 Szkoda,że u mnie nie ma takich fajnych miejsc na wycieczki.Badyl rzeczywiście mnie zaskoczył bo mam taką samą roślinę tylko jeszcze nie ma pączków.Czy lilia była sadzona w tym roku? Jeśli tak to się nie przejmuj,moje tegoroczne wcale nie są większe,za to reszta ma już dobrze ponad metr ;:108 Życzę udanej wycieczki ;:168
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko ale masz fajnie,wycieczka tam gdzie setki piwonii drzewiastych azalii i rh...moje marzenie ;:170
Ciekawe,czy coś przywieziesz ze sobą?
Twoje parzydło jest ogromne,gdybyś zobaczyła moje to byś się uśmiała ;:306 ledwo z ziemi wystaje ;:224
Kwiat powojnika w moim kolorze ;:333

Pozdrowionka :wit
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit No i popatrz Sabinko, U Ciebie takie bogactwo wszelkiego kwiecia a kilkanaście km dalej poza azaliami i rodkami nadal stan oczekiwania. Ale muszę przyznać , że obok w/w nikt nie przejdzie nie odwróciwszy głowy :lol: Wczoraj natomiast widziałam w Korczynie olbrzymi krzak pięknie rozkwitniętego Alchymista, nawet mojego M zachwycił ;:173
"moje urocze parzydło"-Cieszę się, że polubiłaś sie z nim wreszcie ;:224 , naprawdę warto
Czekamy na relację z wycieczki, oczywiście z foto ;:65
;:196
Małgoś
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyleciałam fotki z wyprawy oglądać a tu nic! No to i ja czekam. ;:65
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie ;:7 , zaległości mam wprost kosmiczne, a czasu na nadrobienie stale brakuje. Od wczoraj uprawiam tzw łopatologię, czyli przekopuję ziemię łopatą ;:306 Efekt wstawię po skończeniu..podobnie na posty postaram się odpowiedzieć wieczorem. ;:131
W ramach zadośćuczynienia spróbuję się wykupić fotorelacją z Bolestraszyc

Na dzień dobry wchodzi się w aleję irysową..

Obrazek

które dopiero zaczynają swój pokaz..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już wiem czego brakuje mi w ogrodzie..czosnków. Ktoś może zna nazwę tych gigantów?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oczka/stawy powitały nas takim widokiem..

Obrazek

później weszliśmy na pomost i staraliśmy się wypatrzeć mieszkajace w stawie wydry..bezskutecznie

Obrazek

wypatrzyliśmy natomiast pierwsze grzybienie..

Obrazek

i uroczy wodospad..gdyby tak mieć u siebie miejsce na takie cudo :roll:

Obrazek

wchodząc głębiej w busz mijamy jedną z licznych alejek azaliowych..

Obrazek

zwierzaki na wolności..nawet go nie rusza fakt, że obok przechodzą ludzie

Obrazek

zwierzaki za siatką..przypuszczam, że przy ilości zwiedzających nieco lękają się o pióra ;:224

Obrazek

tulipanowiec..już prawie ;:65

Obrazek

ogromne cosik..ktoś wie co za bylinka?

Obrazek

i największe rozczarowanie..piwonie drzewiaste, które swoje kwitnienie miały już za sobą ;:110 żal tym bardziej, że krzaczki mają spokojnie ponad 2m a miła pani powiedziała, że jeszcze przed deszczami były CALUŚKIE w kwiatach. Udało mi się dopaść kilka

Obrazek

Obrazek

mam nadzieję, że udało mi się kogoś przekupić i wybaczycie mi czasowe zaniedbania :lol: Pędzę do łopaty :;230
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabina super fotorelacja. Bylina ta to gunnera olbrzymia.?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Przepiękna wycieczka! ;:215
O czosnkach znalazłam np to: http://www.swiatkwiatow.pl/czosnek-czos ... -id45.html
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ tam pięknie! ;:oj
Odkupione.
Ta wielkoluda to rzeczywiście Gunnera olbrzymia. ;:oj
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko świetną wycieczkę sobie fundnęłaś ;:333 szkoda , że piwonie były już po kwitnieniu ;:173
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Sabinka tylko nie mów,że nic zielonego nie przywiozłaś ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”