Szkodniki na mięcie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
MicNeo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2014, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szkodniki na mięcie

Post »

Witam,

Uprawiam sobie zioła u siebie na parapecie. Bazylia ładnie rosła, niestety już swoje przeszła i będzie czas ją wymienić. Jednak mam problem z miętą, pojawiły się na niej takie małe robaczki, co mnie troche martwi.

Zdjęcia: https://www.dropbox.com/sc/0hdhveo3mq2p ... JLHJa50a#/

Co to jest? Walcze z tym od jakiegoś czasu, pojawia się to na pędach, czesto w grupach. Po prostu ucinam pędy razem ze szkodnikami. Wyczytałem, że można spróbować zrobić roztwór z czosnku i spryskać, jednak to niewiele pomogło. Mięta jest używana jako przyprawa tak więc raczej nic mocnego użyć nie moge, żeby się nie potruć. Ktoś ma może jakieś pomysły co to jest i jak z tym walczyć?

Pozdrawiam serdecznie!
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Szkodniki na mięcie

Post »

Prawdopodobnie jest to jakaś forma mszycy. Ekologicznie to np. Ludwik (nazwa płynu do mycia naczyń) z ciepłą wodą.
MicNeo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

marcinpruszcz pisze:Prawdopodobnie jest to jakaś forma mszycy. Ekologicznie to np. Ludwik (nazwa płynu do mycia naczyń) z ciepłą wodą.
Może głupie pytanie, ale musi to być Ludwik czy po prostu płyn do mycia naczyć? :D I co, spryskać czy podlać? Czy może to i to? Jakieś proporcje konkretne?
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli masz dostęp do naturalnego olejku tymiankowego - spróbuj nim. Wiem, że moja synowa tak robi.

Pozdrawiam, Francik
Francik
MicNeo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

francikrecz pisze:Jeśli masz dostęp do naturalnego olejku tymiankowego - spróbuj nim. Wiem, że moja synowa tak robi.

Pozdrawiam, Francik
Niestety nie, nawet nie wiem co to takiego.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Generalnie to nie wiem czy może być tylko i wyłącznie Ludwik. W każdym bądź razie działkowcy akurat tego używają (być może to kwestia ceny zakupu, ale pewien nie jestem). Kiedyś dodawano do wody octu i mleka, prawdopodobnie dlatego że były ogólnodostępne... Ale efekt musiał być zadowalający. No i oczywiście czy jeden czy drugi sposób były stosowane w formie oprysku. Co do proporcji, to raczej każdy to robi na zasadzie prób i błędów. Przykładowo Decis ma zadowalające mnie efekty tylko w przypadku znacznie silniejszego roztworu niż można poczytać na ulotce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”