Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- 
				Monika79
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Jakbym miała wyzsza siatke to bym nie kombinowała.Ale siatka nie jest wysoka,tylko taka ochrona od kur.a bym chciała żeby cyklantera poszła wyżej.

- 
				Alyaa
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale jestem zła. Z czterech sadzonek dwie się złamały. Oby dwie ostatnie się przyjęły, bo nic nie będzie  Jak mi na czymś zależy to mam pecha jakoś...
 Jak mi na czymś zależy to mam pecha jakoś...

Jak mi na czymś zależy to mam pecha jakoś...
 Jak mi na czymś zależy to mam pecha jakoś...- 
				Alyaa
Właśnie byłam je zobaczyć: po nocy jedna została, bo jedna złamana 

- Marcoo16
- 1000p 
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Ojjj, kochana to Ty masz pecha...  

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]

Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- 
				Alyaa
Jak się czegoś bardzo chce to potem tak mam. A jak coś posieję, bo może być to rośnie jak pokrzywy. W tym roku nic mi nie idzie. Czasem mam ochotę wszystko rzucić w diabły. Pierwszy rok mam straszliwego pecha. Mam nadzieję,że to się odmieni.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Alyaa   to zależy w którym miejscu sadzonka ułamała się. ( fotki na str. 12) je różnym eksperymentom.
Okazuje sie, że dziki ogórek ma wspaniałą zdolność 

Każda sadzonka była przycięta inaczej
1 - nad liścieniami,
2 - nad pierwszą parą liści właściwych
3 - nad drugą para liści
4 - dużo wyżej
Okazało się ,że u każdej z nich pojawiły sie boczne pędy z nad każdego listka.
Jednak siła, wzrost i ogólny stan sadzonek przemawia za tym aby np dla zagęszczenia od doły przycinać nad pierwsza parą liści właściwych.
Z tego wniosek ,że u Ciebie nie wszystko stracone.
Daj znać w którym miejscu połamały się

Okazuje sie, że dziki ogórek ma wspaniałą zdolność

Każda sadzonka była przycięta inaczej
1 - nad liścieniami,
2 - nad pierwszą parą liści właściwych
3 - nad drugą para liści
4 - dużo wyżej
Okazało się ,że u każdej z nich pojawiły sie boczne pędy z nad każdego listka.
Jednak siła, wzrost i ogólny stan sadzonek przemawia za tym aby np dla zagęszczenia od doły przycinać nad pierwsza parą liści właściwych.
Z tego wniosek ,że u Ciebie nie wszystko stracone.
Daj znać w którym miejscu połamały się

- 
				Alyaa
Niestety zaraz nad ziemią. Pod liścieniami. Przypuszczam, że się nie ukorzeniają niestety. Zakopałam je w ziemi,ale nie liczę by coś z nich było  One mają te łodyżki bardzo kruche - nie wiem czy to wina nasion, czy czegoś im brak. Z braku pogody były mocno wyciągnięte (dlatego je sadzę bardziej pod skosem jak wyciągnięte dyniowate, by pod ziemią miały część łodygi, by się nie złamała). Zawaliłam, mogłam zostawić nasiona i teraz posiać - pewnie bym lepiej zrobiła.
 One mają te łodyżki bardzo kruche - nie wiem czy to wina nasion, czy czegoś im brak. Z braku pogody były mocno wyciągnięte (dlatego je sadzę bardziej pod skosem jak wyciągnięte dyniowate, by pod ziemią miały część łodygi, by się nie złamała). Zawaliłam, mogłam zostawić nasiona i teraz posiać - pewnie bym lepiej zrobiła.

One mają te łodyżki bardzo kruche - nie wiem czy to wina nasion, czy czegoś im brak. Z braku pogody były mocno wyciągnięte (dlatego je sadzę bardziej pod skosem jak wyciągnięte dyniowate, by pod ziemią miały część łodygi, by się nie złamała). Zawaliłam, mogłam zostawić nasiona i teraz posiać - pewnie bym lepiej zrobiła.
 One mają te łodyżki bardzo kruche - nie wiem czy to wina nasion, czy czegoś im brak. Z braku pogody były mocno wyciągnięte (dlatego je sadzę bardziej pod skosem jak wyciągnięte dyniowate, by pod ziemią miały część łodygi, by się nie złamała). Zawaliłam, mogłam zostawić nasiona i teraz posiać - pewnie bym lepiej zrobiła.- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
U mnie zaczyna się łapać sznurków   

Krysiu, czy muszę poprowadzić jeszcze pionowe? Czy wystarczą poziome co mniej więcej 20 cm?
I jeszcze jedno pytanie. Wykiełkowały 3 szt w jednej doniczce i tak je zostawiłam i planuję prowadzić na boki.
Dadzą radę? Czy lepiej jeden usunąć?

Krysiu, czy muszę poprowadzić jeszcze pionowe? Czy wystarczą poziome co mniej więcej 20 cm?
I jeszcze jedno pytanie. Wykiełkowały 3 szt w jednej doniczce i tak je zostawiłam i planuję prowadzić na boki.
Dadzą radę? Czy lepiej jeden usunąć?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić" 
pozdrawiam Beata

pozdrawiam Beata
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
.................Usunęłam- moderator- jokaer.
Moje trochę większe i czepiają sie innych rozsad... ostatnio chciały mi udusić cukinie 

Ja mam też po 3 wrzucone do jednej doniczki. Będę sadzić razem, ale większy odstęp między rozsadami dam.

Moje trochę większe i czepiają sie innych rozsad... ostatnio chciały mi udusić cukinie

Ja mam też po 3 wrzucone do jednej doniczki. Będę sadzić razem, ale większy odstęp między rozsadami dam.
Pozdrawiam 
Forumowiczka - Aga

Forumowiczka - Aga
- christinkrysia
Beatko Agusia już Ci odpowiedziała ... ja też sadze po 3 sztuki a nawet 4  ( tyle ile wykiełkuje w doniczce).
Przy sadzeniu już nie rozdzielam a sznurki masz dobrze. Wybrałaś opcję poziomą i na pewno dadzą sobie radę. One faktycznie czepiają się czegokolwiek a potem juz pną w górę.
Mnie jakoś lepiej pasują sznurki itp pionowo ale to kwestia przyzwyczajenia.
Powodzenia
Alyaa szkoda - chciałabym Ci pomóc ale jak ?
Nasiona jeszcze mam w zapasie ale czy to nie za późno na wysłanie...

Przy sadzeniu już nie rozdzielam a sznurki masz dobrze. Wybrałaś opcję poziomą i na pewno dadzą sobie radę. One faktycznie czepiają się czegokolwiek a potem juz pną w górę.
Mnie jakoś lepiej pasują sznurki itp pionowo ale to kwestia przyzwyczajenia.
Powodzenia
Alyaa szkoda - chciałabym Ci pomóc ale jak ?
Nasiona jeszcze mam w zapasie ale czy to nie za późno na wysłanie...
- 
				Alyaa
Niestety nie wiem ile zajmuje im by owoce dojrzały  Pierwszy rok je posadziłam dopiero. Trzeba będzie dbać o tę jedną sadzonkę by jej się nic nie stało.Znając moje szczęście ją ślimak zeżre.
 Pierwszy rok je posadziłam dopiero. Trzeba będzie dbać o tę jedną sadzonkę by jej się nic nie stało.Znając moje szczęście ją ślimak zeżre.

Pierwszy rok je posadziłam dopiero. Trzeba będzie dbać o tę jedną sadzonkę by jej się nic nie stało.Znając moje szczęście ją ślimak zeżre.
 Pierwszy rok je posadziłam dopiero. Trzeba będzie dbać o tę jedną sadzonkę by jej się nic nie stało.Znając moje szczęście ją ślimak zeżre.- 
				Monika79
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Dzisiaj zamocowałam siatkę,wczesniej sie bałam,żeby sie nie połamały przez te opady.Bo gałązki maja takie delikatne.A jakiś odstęp robić przy siatce?Bo ja tak liczyłam z 10 cm dać?Czy za mało?

- Xavierka
- 500p 
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Czy przycinanie cyklantery jest obowiązkowe?

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.

Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- christinkrysia
Monika79  ogórki  jak troszkę podrosną i mają pędy to az tak kruche nie są więc nie ma potrzeby obchodzić się z nimi " jak z jajkiem"  . Przedstawiając to warzywko napisałam
Odległość od siatki 10 - 20 cm wystarczająca ... pędy swobodnie sięgną a i roślina będzie mieć luz. Zresztą potem przejdzie i tak na druga stronę
  pędy swobodnie sięgną a i roślina będzie mieć luz. Zresztą potem przejdzie i tak na druga stronę 
Xavierka Achocha nie potrzebuje przycinania - swoje sadzonki siałam wcześnie po to aby zrobić na nich doświadczenia z przycinaniem na różnych wysokościach .
To taka zabawa przed sezonem

a skoro dziki to da sobie radę w naszych ogrodach. Jedynie czego potrzebuje to podpór aby się mógł piąć , ciepła i wilgotnej gleby.Cyclanthera pedata L. Schard nazywana także dzikim ogórkiem
Odległość od siatki 10 - 20 cm wystarczająca ...
 pędy swobodnie sięgną a i roślina będzie mieć luz. Zresztą potem przejdzie i tak na druga stronę
  pędy swobodnie sięgną a i roślina będzie mieć luz. Zresztą potem przejdzie i tak na druga stronę Xavierka Achocha nie potrzebuje przycinania - swoje sadzonki siałam wcześnie po to aby zrobić na nich doświadczenia z przycinaniem na różnych wysokościach .
To taka zabawa przed sezonem

- 
				kalisto1986
- 50p 
- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
christinkrysia sadziłaś je może bezpośrednio przy innych pnących warzywach ? Np ogórkach, lub fasoli ?
Mam tylko 4 sadzonki, koziołki na których będą się piąć warzywa długości około 3 metrów wysokość około 1,8 m (nasadzenia z 2 stron odległość około 70-100 cm) i zastanawiam się czy posadzić tylko 4 sadzonki po jednej stronie, czy wrzucić im coś obok

Mam tylko 4 sadzonki, koziołki na których będą się piąć warzywa długości około 3 metrów wysokość około 1,8 m (nasadzenia z 2 stron odległość około 70-100 cm) i zastanawiam się czy posadzić tylko 4 sadzonki po jednej stronie, czy wrzucić im coś obok