Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Zasadziłam już 81 sadzonek. 58 czeka na zasadzenie( głównie koktajlowe), ale czasu brakuje ;:223 . Moje sadzonki jakieś takie lichawe są. Część jest bardzo ładna, dość krępa, mocno zielona( tu muszę pochwalić np. Perłę Kaszub, czy Costoluto Fiorentino), część z kolei jakaś taka wiotka, jasnozielona. :roll:
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A mnie bardzo podobała sie relacja Mizuby i jego "lekkie pióro" . I nie widzę powodu,dla którego miałby ukrywać jakieś tajne szczegóły tej metody produkcji sadzonek. :wink:

Noriska,na moje oko bardzo wybiegniete są Twoje sadzonki.

Marginetka- kawał pola obsadziłaś- aż Ci zazdroszczę :wit Ładnie się prezentuje pomidorowe wojsko ;:333 Ja jeszcze nie mogę w gruncie sadzić,bo za mokro, a sadzonki juz chcą do ziemi :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Iochroma pisze:Czytając te przepychanki odechciewa się pisać cokolwiek pomocnego.
Naprawdę.

Czy nie byłoby tak z pożytkiem jak i milej czytać odpowiedzi w stylu:
- pomysł ciekawy ale nie dla mnie bo mam 100 krzaków i codziennie ma je kto podlać
- często muszę wyjechać na 2-3 dni, mam 10 krzaków, ciekawe, wypróbuję i napiszę jak się sprawdziło
- próbowałam/em, zupełna klapa, wody w butelce nie było już po godzinie
- mój najlepszy i wypróbowany na xyz sposób to...

Jeszcze chwila a nikt nie ośmieli się napisać nic co wykracza poza ustalone, jedynie słuszne metody: nawożenia, podlewania, siania, sadzenia etc. w obawie przed tym że zostanie się natychmiast zhejtowanym ;:155
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Co racja to racja ;:224
A Ja wysadziłem pomidory w sobotę do ogródka przy kurniku i jak poszedłem je na następny dzień podlać, w pierwszej chwili myślałem że mi się śniło to, że je sadziłem. Tak kury/a ładnie posprzątała ;:306
A i żeby nie było. Pomidorów było tylko kilka i to tych najgorszych :wink: W niedzielę od rana modyfikowałem płot i wyciąłem śliwke po której wskakiwały. Wsadziłem jedną sadzonke kontrolną i będę obserwował czy nie zostanie zjedzona :D
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ,dzisiaj wysadzę pomidory do gruntu ,nawożone rzędowo/obornik koński i bydlęcy.Mam pytanie ,czy po tygodniu od wysadzenia też mam je podlać roztworem saletrzaku.

Pozdrawiam Teresa :wit
ilka_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 mar 2014, o 13:41

Post »

Witam i dołączam się do pytania - jak podjąć decyzję czego użyć: saletrzaku czy fosforanu amonu? co decyduje?
Ilona.
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

ilka_ka pisze:Witam i dołączam się do pytania - jak podjąć decyzję czego użyć: saletrzaku czy fosforanu amonu? co decyduje?
Dostępność. Wskutek zmowy producentów fosforan amonu nie jest dostępny w małych opakowaniach. Idzie o to, by "biali murzyni", czyli my działkowcy, kupowali gotowe nawozy wieloskładnikowe,oczywiście słono przepłacając.

tencia pisze:czy po tygodniu od wysadzenia też mam je podlać roztworem saletrzaku.
Chodzi o pobudzenie roślin do wzrostu zanim korzenie sięgną obornika. Generatywnych odmian proponuję nie zasilać.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marmod pisze:Witam,

przeglądając internet natrafiłem na bardzo fajny sposób podlewania pomidorów i pewnie nie tylko. Rysunek ten przedstawiał butelkę 1,5l po wodzie mineralnej wkopanej po szyjkę w ziemię. Wodę wlewa się przez szyjkę a oczywiście butelka posiada niewielkie otwory którędy woda stopniowo ucieka a nasz pomidor jest posadzony tuż obok tej butelki.

Czy ktoś kiedyś spotkał się z takim pomysłem? Moim zdaniem niegłupie jak ktoś miałby np. wyjechać. Jak sądzicie?
Ja to zrobiłam w tym roku z pomidorami i już wiem, że dziurki muszą być małe i musi być ich mało.
Ja zrobiłam błąd, ponieważ dziurki w moich butelkach mają średnicę 0,5 cm i są za duże (za szybko woda wycieka).
W pionie zrobiłam tylko trzy rzędy dziurek, które przebijałam metalowym prętem podgrzewanym na kuchence gazowej.
Na każdą butelkę naciągałam pociętą rajstopę, ponieważ stwierdziłam, że przez te dziurki ziemia będzie wpadać do butelki a tak to rajstopa może trochę ziemi zatrzyma.
Do każdego wykopanego dołka wkładałam butelkę i obok pomidora, odkręcałam butelkę tak żeby podziurkowana strona byłą w kierunku pomidora.
Polecam też butelki z szerokim "wlotem" tak żeby szlałf wszedł do środka, np. butelki po lipton, ponieważ u mnie wkopałam większość butelek po coca coli i szlałf ma tą samą średnicę co wlot butelki, z konewki też ciężko wcelować, muszę lejek zrobić
Pozdrawiam,
Kasia
ilka_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dostępność. Wskutek zmowy producentów fosforan amonu nie jest dostępny w małych opakowaniach. Idzie o to, by "biali murzyni", czyli my działkowcy, kupowali gotowe nawozy wieloskładnikowe,oczywiście słono przepłacając.

Właśnie, saletrzak jest dostępny w "sklepie obok" w workach 3kg. fosforanu amonu nie ma i nie będzie..
ja z chemii miałam 4 tylko dzięki wrodzonej inteligencji ;:204 ale jeśli dobrze zrozumiałam opisy na nawozach to saletrzak i fosforan amonu to dwa zupełnie inne nawozy, saletrzak jest bardziej azotowy, a fosforan np. Polidap NP(S) 18-46-(5) no to zupełnie inna bajka...

Azotowy nawóz to ja mam uniwersalny do warzyw, krzewów itp.. duży worek kupowany na wiosnę.. muszę spokojnie sprawdzić wieczorem skład.
Tylko jak w takim razie nabyć nawóz fosforowy w ilości nie hurtowej? podlać(podlewać?) po prostu florovitem do pelargonii?

(to mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka)
Ilona.
woj. łódzkie
mroczar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2014, o 18:43

Post »

Witam, czy pod pomidory w gruncie można dać wyściółkę np. z siana ??
ilka_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

było o tym niedawno - nie.
Ilona.
woj. łódzkie
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Gdzieś w wątku mignęło mi nawożenie pomidorów przy pomocy florovitu do pelargonii w dawce 3ml na 1 litr - nie znalazłam jednak informacji o tym, jak często należy podlewać tym nawozem, czy ktoś z doświadczonych forumków mógłby podpowiedzieć początkującej pomidoromaniaczce?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krynka, dziękuję. Posadziłam 116 szt. do gruntu. Pójdą na jeden pęd.
Ja nawozy fosforowe kupuję nie w centrach ogrodniczych a składach dla rolników. Jesienią kupiłam taki http://www.luvena.pl/page.php/1/0/show/184/ . Za 50 kg. zapłaciłam 59 zł.

Jolu to zależy w jakim podłożu rośnie rozsada. Moje pomidory rosły w ziemi, która zawierała 0,6 nawozu. W moim przypadku przy każdym podlewaniu dodawałam nawóz do wody.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Ja czytałam ,że jak są jeszcze w kubeczkach to przy każdym podlewaniu,a jak wysadzone to nie mam pojęcia.

forumowicz dziękuję za pomoc :wit
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

ilka_ka
Kto tak stwierdził, że niewolno ściółkować pomidorów? :) jak najbardziej można
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”