Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Ja mam takie pytanie: Bhut Jolokia w środku między rozgałęzieniem ma nie jeden tylko trzy pączki. Czy je wszystkie muszę oberwać?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie jest ważna ilość pąków kwiatowych, ale fakt w którym rozgałęzieniu one się znajdują. Jeśli jest to pierwsze rozgałęzienie, to usuwamy niezależnie od ilości 

- whitedame
Błażeju, dzięki za odpowiedź. Wczoraj było zbyt ciemno i nie mogłam zrobić zdjęcia więc wstawiam dzisiaj.

Wydaje mi się, że jest to pierwsze rozgałęzienie ale nie chcę zmaścić bo to Bhut Jolokia moje oczko w głowie ( mam tylko 2 sadzonki).

Wydaje mi się, że jest to pierwsze rozgałęzienie ale nie chcę zmaścić bo to Bhut Jolokia moje oczko w głowie ( mam tylko 2 sadzonki).

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wydaje się, że jest to pierwsze rozgałęzienie
Najprosciej to zobaczyć z boku. Papryka idzie prosto w górę, aż w pewnym momencie się rozgałęzia i w tym rozwidleniu usuwamy pąki. Tylko nie usuwaj tych na gałązkach 
Czyli usuwasz te zaznaczone na czerwono i zostawiasz te zaznaczone na niebiesko
(Sorry za jakość zaznaczeń ale w drodze do pracy jestem i telefonem robiłem to pierwszy raz
)

Czyli usuwasz te zaznaczone na czerwono i zostawiasz te zaznaczone na niebiesko

- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tam nigdy nie usuwam tych pąków, a papryk na krzaku i tak mam multum 

-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Ja też usuwam tylko u słodkich u ostrych zostawiam wszystkie.
Pozdrawiam GOSIA
- whitedame
W tym roku już usuwam i u ostrych i słodkich, w zeszłym sezonie nie usuwałam i kilka krzaczków straciłam.
Najpierw się rozłamały a potem wdała się jakaś infekcja i musiałam je wyrwać.
Ale pierwszy raz widzę aby na pierwszym rozwidleniu były aż trzy kwiaty, stąd moje pytanie. Poza tym pierwszy raz mam Bhut Jolokię.
Dzięki Błażeju za zdjęcie, zrobię jak radzisz
Najpierw się rozłamały a potem wdała się jakaś infekcja i musiałam je wyrwać.
Ale pierwszy raz widzę aby na pierwszym rozwidleniu były aż trzy kwiaty, stąd moje pytanie. Poza tym pierwszy raz mam Bhut Jolokię.
Dzięki Błażeju za zdjęcie, zrobię jak radzisz

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To nie musiała być infekcja tylko turkuć.Sprawdź ,czy nie masz na grządkach otworków wielkości palca.
- whitedame
To było w zeszłym roku Kalo. Niemniej zaciekawiłeś mnie tym jegomościem, muszę o nim poczytać.

Witajcie
Mam problem z kilkoma papryczkami. Mianowicie na początku są porażone słońcem a potem zamierają każde małe odrosty nawet te niżej ,,dziki". Siberian już z 3 tyg temu tak miał, po tym jak go wystawiłem na jeden dzień na dwór (zachodnie okno).
Pepperoncini tak samo wyglada.
Po tych deszczach na sadzonkach pojawiły się przebarwienia.

Od spodu.

Cyklon miał mnóstwo kwiatów i po zawiązaniu 4 papryczek, kwiat opada, liście nawet nie żółkną a liście spadają, wierzchołki też stracone.

Mam problem z kilkoma papryczkami. Mianowicie na początku są porażone słońcem a potem zamierają każde małe odrosty nawet te niżej ,,dziki". Siberian już z 3 tyg temu tak miał, po tym jak go wystawiłem na jeden dzień na dwór (zachodnie okno).

Pepperoncini tak samo wyglada.
Po tych deszczach na sadzonkach pojawiły się przebarwienia.

Od spodu.

Cyklon miał mnóstwo kwiatów i po zawiązaniu 4 papryczek, kwiat opada, liście nawet nie żółkną a liście spadają, wierzchołki też stracone.

Nie moją przypadkiem za mokro ? Przelane, korzonki gniją.
Pozdrawiam Sudzio ;)
Jak padało niby sucho miały, to je normalnie podlewałem. Cyklona dodatkowo przesadziłem w większą doniczkę i podlałem dziś wszystkie biohumusem. Ale rzadko miałem efekt aby same prosiły o wodę poprzez nadwiędnięte liście. Teraz maja na pewno mokro ale i upały są, to powinno je przesuszyć. Jak przesadzałem to nie było żadnych nadgniłych korzeni.
Korzonki były białe czy brązowe? Może były nie dożywione ale napisałeś ze teraz podlewasz biohumusem to powinno się poprawić. Też jestem świeżakiem jeżeli chodzi o papryki ale DUŻO czytałem i tak wszystkiego nie wiem. Papryki uprawiam drugi rok i jest coraz lepiej 

Pozdrawiam Sudzio ;)
Zamierające stożki wzrostu to objaw niedoboru boru lub wapnia.Pomidek pisze:Witajcie![]()
zamierają każde małe odrosty nawet te niżej ,,dziki". Siberian już z 3 tyg temu tak miał, po tym jak go wystawiłem na jeden dzień na dwór (zachodnie okno). Pepperoncini tak samo wyglada.
Problem z borem rozwiążesz zakupując w aptece borasol (kwas borowy 3%) i dawkując jedną łyżeczkę na galon wody i tym należy podlać.
Co do wapnia to oprysk cytrynianem wapnia lub saletrą wapniową.
Poza tym wydaje mi się, że te rośliny są po prostu niedożywione i wypadałoby użyć nawóz mineralny, sam biohumus sprawy nie załatwi.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Galon,to nie całe 4 litry(dla tych co wiedzieli, ale zapomnieli).Jak nawoziłeś(łaś),bo podobne efekty można osiągnąć przez zasolenie podłoża.