Sukulenty Mataana
Re: Sukulenty Mataana
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Zielony parapet;
Witam wszystkich po długiej przerwie
Wasze wątki aż dech w piersi zapierają: pięknie, kolorowo, a to dopiero początek sezonu... Już nie mogę się doczekać co zaserwujecie w kolejnych tygodniach
Moje rośliny przezimowały różnie: coś tam odpadło, coś zmarniało (lecz wraca już do formy), jedynie kaktusy dzielnie zniosły okres spoczynku. Mam ich niewiele, więc i na mnogość kwiatów nie mam co liczyć, jednak nawet nieliczne kwitnienia sprawiły mi przyjemność:
Echinocereus viridiflorus (słabiutko, ale męczyły go wełnowce, z którymi walkę ostatecznie wygrał mróz):

Echinocereus viridiflorus (ten wyprodukował 3 pąki):

Echinocereus subinermis (ta zapowiedź kwitnienia cieszy mnie najbardziej):

Mediolobivia pectinata (kupiłem dość sfatygowaną, przesadziłem, przezimowałem i wydała "aż" 1 kwiat):

Gymnocalycium baldianum:

Na koniec 3 sztuki Gymnocalycium vatteri (zakupione w zeszłym sezonie, średnica ok. 4 cm.):

Zapomniałbym. Uzupełniłem również szeregi rojników (spore roślinki - śr. ok. 15 cm.)
:

Echinocereus viridiflorus (słabiutko, ale męczyły go wełnowce, z którymi walkę ostatecznie wygrał mróz):

Echinocereus viridiflorus (ten wyprodukował 3 pąki):

Echinocereus subinermis (ta zapowiedź kwitnienia cieszy mnie najbardziej):

Mediolobivia pectinata (kupiłem dość sfatygowaną, przesadziłem, przezimowałem i wydała "aż" 1 kwiat):

Gymnocalycium baldianum:

Na koniec 3 sztuki Gymnocalycium vatteri (zakupione w zeszłym sezonie, średnica ok. 4 cm.):

Zapomniałbym. Uzupełniłem również szeregi rojników (spore roślinki - śr. ok. 15 cm.)

Mateusz
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miło Cię widzieć ponownie! Mówisz, że u innych kolorowo i wesoło, ale u Ciebie również jest nieźle! Pięknie zakwitł Echinocereus viridiflorus - i trzymam kciuki, by reszta też Cię nie zawiodła 
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- więcej kwiatów na tą panującą pogodę potrzeba, cieplej i przyjemniej się robi na ich widok w te pochmurne wietrzne dni.
- nie wolno zbyt dużo wymagać od rekonwalescenta, poprawi się w przyszłym sezonie/ ... / i wydała "aż" 1 kwiat):
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Dzięki, Żnetko
Mieczysławie, pogoda na Podlasiu strasznie kapryśna
Kwiat na G. baldianum utrzymywał się przez 5 dni, a otworzył się zaledwie 2 razy.
Coś tam się kluje na innych gymnocalicjach, epikaktusach i na stapelkach, więc pewnie jakieś kwiaty jeszcze będą.piasek pustyni pisze:(...) i trzymam kciuki, by reszta też Cię nie zawiodła
Mieczysławie, pogoda na Podlasiu strasznie kapryśna
Mateusz
Słońca nie brakuje, więc i rośliny dostały szansę, żeby pokazać się z lepszej strony:
Echinocereus viridiflorus (być może coś sobie wymyśliłem czy wmówiłem, ale wydaje mi się, że wydziela delikatny zapach):

Gymnocalycium vatteri:

Epiphyllum hybr.:

Echinocereus viridiflorus (być może coś sobie wymyśliłem czy wmówiłem, ale wydaje mi się, że wydziela delikatny zapach):

Gymnocalycium vatteri:

Epiphyllum hybr.:

Mateusz
Bardzo ładne kwiaty baldianum i vatterii, ale jednak wygrywa echinocereus - najbardziej spodobał mi się jego kolor 
Mnie się podoba Echinocereus viridiflorus 
Oooooo piękny, taki niezwykły, ZIELONY kwiat ?mataan pisze: Echinocereus viridiflorus
Cudny, śliczny. Gratulacje
BOŻENA
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Echinocereus viridiflorus to mój ulubieniec, jeśli chodzi o kolory. Niespotykany i piękny - gratuluję. Reszta też bardzo ciekawa 
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Jak dla mnie Echinocereus viridiflorus też na miejscu pierwszym 
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ten zielonkawy kwiat jest wyjątkowo piękny.
Czy to jest młoda roślina i już tak pięknie kwitnie?
Czy to jest młoda roślina i już tak pięknie kwitnie?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Dziękuję wszystkim za miłe słowa.
.
Iwono, nie wiem w jakim wieku jest ten Echinocereus. Przywędrował do mnie w zeszłym roku. Mogę jedynie powiedzieć, że roślina jest stosunkowo mała - 3 cm. średnicy. Kwiaty mają naprawdę piękny kolor: czysta, jaskrawa zieleń bez żadnych refleksów. Cieszę się z każdych pojawiających się kwiatów, ale ten mnie zauroczył totalnie (mimo, iż wiem, że nie jest to jakaś niespotykana roślina)raflezja pisze:Ten zielonkawy kwiat jest wyjątkowo piękny.Czy to jest młoda roślina i już tak pięknie kwitnie?
Mateusz
- KwiAnna

- Od: 16 gru 2010, o 10:28
BArdzo urokliwy jest ten limonkowy kwiatuszek Echinocereusa 
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- takie "cudeńko" nieczęsto spotyka się/ ... / ale ten mnie zauroczył totalnie (mimo, iż wiem, że nie jest to jakaś niespotykana roślina).
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław