Mój ogródek - kogra - 3cz. 2008r
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Grażynko, ale widoczki
szkoda tylko, że za oknem tak buro. Ale, ale....wypatrzyłam storczyka
Masz ich jeszcze więcej?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Witaj Guciu.
To storczyk który dostałam w zeszłym roku i mój.......jedyny.
Jak do tej pory trzyma się dzielnie i mam nadzieję że zostanie na dłużej, chociaż nie mam pojęcia o ich uprawie.
Jak będzie rozwijał się dalej i czy w ogóle czas pokaże.
A ja właśnie od Ciebie wróciłam i podziwiałam kozaczka - czy to z tej grzybni mikoryzowanej ? To byłby rekord.
To storczyk który dostałam w zeszłym roku i mój.......jedyny.
Jak do tej pory trzyma się dzielnie i mam nadzieję że zostanie na dłużej, chociaż nie mam pojęcia o ich uprawie.
Jak będzie rozwijał się dalej i czy w ogóle czas pokaże.
A ja właśnie od Ciebie wróciłam i podziwiałam kozaczka - czy to z tej grzybni mikoryzowanej ? To byłby rekord.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- gucia
- Przyjaciel Forum

Niestety nie, tutaj grzybni nie wszczepiałam, najprawdopodobniej przyniosłam ją z korą lub trocinami. Na trocinach wyrosły mi też maślaki, nie zrobiłam zdjęć, ale były śliczne. Co do falka, to jakby coś, to służę radą, będzie dobrze 
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum

Bardzo się cieszę, że coś o nich wiesz, bo ja jestem kompletnie zielona. Nie wiem nawet jak go przesadzić po kwitnieniu i do czego bo w doniczce same steropiany i ciutek kory - a gdzie ziemia ?????????. 
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- gucia
- Przyjaciel Forum

Grażnyko, żartujesz sobie ze mnie
Wiesz dlaczego lubię storczyki, bo właśnie nie przesadza się ich zbyt często 
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum

Wcale sobie nie żartuję, ja na prawdę nie wiem do czego mam go przesadzić. Po drugim kwitnieniu już by mu się chyba należało, ale nie wiem jaką ziemię mu zafundować. A może do samej kory z piaskiem lub żwirkiem ?
No poradż koleżance.......
No poradż koleżance.......
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- k-c
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moje storczyki rosną najlepiej w korze drobnorozmielonej ... i podlewam przez namaczanie tej kory przez godzinę w miseczce większej od doniczki i na razie jest ok 
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum

Grażynko, poczekaj, mam jeszcze trochę podłoża storczykowego, to przy okazji Ci zapakuję...jesteś pewna, że musisz go już przesadzać?
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum

Karolku - dzięki za radę. To już jest coś. A jak go zasilasz i czym?
Guciu - nie wiem jak często ma się je przesadzać, ale korzenie wyłażą poza doniczkę i końcówki im przysychają a drugi raz kwitnie. Poza tym stoi na podstawce w którj zawsze jest woda i nie wiem czy te dolne korzenie nie podgniwają, bo chyba stale są zanurzone ich końcówki. A zasilam przez dodanie troszki biohumusu do tej wody w podstawce. Czy tak to się robi ? - mogłam poczytać w necie, ale nie ma jak fachowe informacje z pierwszej ręki.

Guciu - nie wiem jak często ma się je przesadzać, ale korzenie wyłażą poza doniczkę i końcówki im przysychają a drugi raz kwitnie. Poza tym stoi na podstawce w którj zawsze jest woda i nie wiem czy te dolne korzenie nie podgniwają, bo chyba stale są zanurzone ich końcówki. A zasilam przez dodanie troszki biohumusu do tej wody w podstawce. Czy tak to się robi ? - mogłam poczytać w necie, ale nie ma jak fachowe informacje z pierwszej ręki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- k-c
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grażynko - ja swojego zanurzam do miseczki na godzinę i w tym czasie korzonki robią się zielone - następnym razem zanurzam jak korzenie zrobią się srebrne - i podlewam wodą odstaną przegotowaną bo nie lubią wapna w wodzie ...
ale jak mówisz że w podstawce cały czas jest woda to chyba ma za mokro ... a do kąpieli w miseczce dodaję nawozu raz na jakiś czas(ok pół roku) ale czasem pod kranem rzeba przepłukać pod bieżącą wodą by wypłukać nadmiar soli (taką wiadomość dostałem od Małgosi-basowa)
ale jak mówisz że w podstawce cały czas jest woda to chyba ma za mokro ... a do kąpieli w miseczce dodaję nawozu raz na jakiś czas(ok pół roku) ale czasem pod kranem rzeba przepłukać pod bieżącą wodą by wypłukać nadmiar soli (taką wiadomość dostałem od Małgosi-basowa)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum

Grażynko, zaraz wyślę Ci zdjęcie moich falków, też stoją na keramzycie, ale korzenie nie powinny moczyć się w wodzie.
Jak będziesz miała zdjęcie doniczki swojego to prześlij mi na PW, zobaczymy co powinno się z nim zrobić.
Jak będziesz miała zdjęcie doniczki swojego to prześlij mi na PW, zobaczymy co powinno się z nim zrobić.
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum

Karolku - dzięki. Każda informacja jest ważna, bo wypraktykowana. To najlepsza encyklopedia, bo ciągle żywa i niezawodna.
Zatem czeka mnie nowa dziedzina ogrodnictwa
hodowla storczykowatych. Kto wie, może to dodatek na sezon zimowy ?
Guciu - jutro wkleję fotkę mojego na pw, bo dzisiaj już póżno a jeszcze chcę poserfować trochę po ogrodach, żeby co nieco podpatrzeć.
Skoro zakwitł to nie jest w złym stanie, ale z pewnością potrzebuje fachowej opieki. Mój biłasek nie jest wychuchany - oj nie.
Ale już niedługo mu się poprawi. 

Zatem czeka mnie nowa dziedzina ogrodnictwa
Guciu - jutro wkleję fotkę mojego na pw, bo dzisiaj już póżno a jeszcze chcę poserfować trochę po ogrodach, żeby co nieco podpatrzeć.
Skoro zakwitł to nie jest w złym stanie, ale z pewnością potrzebuje fachowej opieki. Mój biłasek nie jest wychuchany - oj nie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko pozwolisz,że wtrącę swoje trzy grosze ,ja też tak robię jak Karol wstawiam swoje storczyki do wody ale nie zostawiam wody w podstawce ,bo storczyki tego nie lubią ,na podstawce mam wysypane drobne kamyczki ,co izoluje je od tak zwanego stania z nogami w wodzie .Storczykom wystarczy wilgoć, która paruje w donicy :P
- kogra
- Przyjaciel Forum

Dzięki Bogusiu. No to muszę coś przerobić, bo inaczej mój jedynak może mieć kłopoty.
A do czego Bogusiu przesadzasz swoje i jak często ?
A do czego Bogusiu przesadzasz swoje i jak często ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze nie przesadzałam ,ale widziałam ,,ziemie,, w ogrodniczych do storczyków ,to jest kora drobno mielona ,wydaje mi sie ,że to mu powinno wystarczyć ,bo storczyk to pasożyt .Raz za jakiś tam czas nawożę też nawozem do storczyków a mam już je 2 rok ,i chyba wczesną wiosną je przesadzę do plastykowych doniczek ,przez które dobrze widać korzonki i skraplającą się parę a później jak masz ceramiczne donice-ozdobne ,to na dno wsyp kamyki włóż doniczkę z kwiatkiem i już masz z głowy :P