Mój ogródek - kogra - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Grażynko, ale widoczki :lol: szkoda tylko, że za oknem tak buro. Ale, ale....wypatrzyłam storczyka :roll: Masz ich jeszcze więcej?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Guciu.
To storczyk który dostałam w zeszłym roku i mój.......jedyny.
Jak do tej pory trzyma się dzielnie i mam nadzieję że zostanie na dłużej, chociaż nie mam pojęcia o ich uprawie.
Jak będzie rozwijał się dalej i czy w ogóle czas pokaże. :wink: :lol:
A ja właśnie od Ciebie wróciłam i podziwiałam kozaczka - czy to z tej grzybni mikoryzowanej ? To byłby rekord. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niestety nie, tutaj grzybni nie wszczepiałam, najprawdopodobniej przyniosłam ją z korą lub trocinami. Na trocinach wyrosły mi też maślaki, nie zrobiłam zdjęć, ale były śliczne. Co do falka, to jakby coś, to służę radą, będzie dobrze :lol:
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bardzo się cieszę, że coś o nich wiesz, bo ja jestem kompletnie zielona. Nie wiem nawet jak go przesadzić po kwitnieniu i do czego bo w doniczce same steropiany i ciutek kory - a gdzie ziemia ?????????. ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażnyko, żartujesz sobie ze mnie :lol: :lol: :lol: Wiesz dlaczego lubię storczyki, bo właśnie nie przesadza się ich zbyt często :D
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wcale sobie nie żartuję, ja na prawdę nie wiem do czego mam go przesadzić. Po drugim kwitnieniu już by mu się chyba należało, ale nie wiem jaką ziemię mu zafundować. A może do samej kory z piaskiem lub żwirkiem ?
No poradż koleżance....... :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moje storczyki rosną najlepiej w korze drobnorozmielonej ... i podlewam przez namaczanie tej kory przez godzinę w miseczce większej od doniczki i na razie jest ok :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, poczekaj, mam jeszcze trochę podłoża storczykowego, to przy okazji Ci zapakuję...jesteś pewna, że musisz go już przesadzać?
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolku - dzięki za radę. To już jest coś. A jak go zasilasz i czym?

Guciu - nie wiem jak często ma się je przesadzać, ale korzenie wyłażą poza doniczkę i końcówki im przysychają a drugi raz kwitnie. Poza tym stoi na podstawce w którj zawsze jest woda i nie wiem czy te dolne korzenie nie podgniwają, bo chyba stale są zanurzone ich końcówki. A zasilam przez dodanie troszki biohumusu do tej wody w podstawce. Czy tak to się robi ? - mogłam poczytać w necie, ale nie ma jak fachowe informacje z pierwszej ręki. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko - ja swojego zanurzam do miseczki na godzinę i w tym czasie korzonki robią się zielone - następnym razem zanurzam jak korzenie zrobią się srebrne - i podlewam wodą odstaną przegotowaną bo nie lubią wapna w wodzie ...

ale jak mówisz że w podstawce cały czas jest woda to chyba ma za mokro ... a do kąpieli w miseczce dodaję nawozu raz na jakiś czas(ok pół roku) ale czasem pod kranem rzeba przepłukać pod bieżącą wodą by wypłukać nadmiar soli (taką wiadomość dostałem od Małgosi-basowa)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, zaraz wyślę Ci zdjęcie moich falków, też stoją na keramzycie, ale korzenie nie powinny moczyć się w wodzie.
Jak będziesz miała zdjęcie doniczki swojego to prześlij mi na PW, zobaczymy co powinno się z nim zrobić.
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolku - dzięki. Każda informacja jest ważna, bo wypraktykowana. To najlepsza encyklopedia, bo ciągle żywa i niezawodna.
Zatem czeka mnie nowa dziedzina ogrodnictwa :lol: hodowla storczykowatych. Kto wie, może to dodatek na sezon zimowy ? :wink: :lol:

Guciu - jutro wkleję fotkę mojego na pw, bo dzisiaj już póżno a jeszcze chcę poserfować trochę po ogrodach, żeby co nieco podpatrzeć.
Skoro zakwitł to nie jest w złym stanie, ale z pewnością potrzebuje fachowej opieki. Mój biłasek nie jest wychuchany - oj nie. :cry: Ale już niedługo mu się poprawi. :lol:

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko pozwolisz,że wtrącę swoje trzy grosze ,ja też tak robię jak Karol wstawiam swoje storczyki do wody ale nie zostawiam wody w podstawce ,bo storczyki tego nie lubią ,na podstawce mam wysypane drobne kamyczki ,co izoluje je od tak zwanego stania z nogami w wodzie .Storczykom wystarczy wilgoć, która paruje w donicy :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Bogusiu. No to muszę coś przerobić, bo inaczej mój jedynak może mieć kłopoty. :wink: :lol:
A do czego Bogusiu przesadzasz swoje i jak często ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze nie przesadzałam ,ale widziałam ,,ziemie,, w ogrodniczych do storczyków ,to jest kora drobno mielona ,wydaje mi sie ,że to mu powinno wystarczyć ,bo storczyk to pasożyt .Raz za jakiś tam czas nawożę też nawozem do storczyków a mam już je 2 rok ,i chyba wczesną wiosną je przesadzę do plastykowych doniczek ,przez które dobrze widać korzonki i skraplającą się parę a później jak masz ceramiczne donice-ozdobne ,to na dno wsyp kamyki włóż doniczkę z kwiatkiem i już masz z głowy :P
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”