Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Czy ktoś ma odmianę Brad's? Od niedzieli siedzi sobie w gruncie, tak jak i kilka innych odmian. Ale tylko Brad's wygląda jak zdechlak. Czy to normalne, czy mam się czegoś doszukiwać: robaczek, nornica, koński obornik zbyt blisko korzeni? Na razie podsypałam trochę ziemi, żeby się wyprostowały (mam dwa krzaczki, oba tak samo się zachowują). Poradźcie - obserwować czy przesadzić?
Pozdrawiam. Magda
piotraspl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2014, o 14:59

Post »

>>forumowicz, darbo Dziękuję ze dobre informacje, właśnie anulowałem zamówienie na kontener prozaku ;)

Do ziemi to one nie trafią bo to hodowla balkonowo-tarasowa. Obecnie są już w docelowych doniczkach (chyba 7,5L) i teraz czekam na wykształcenie kwiatów ? na pewno będę musiał zabawić się w ?pszczółkę? ;) Na razie brnę przez posty dot. pomidorów ale może macie jakąś złotą radę już na teraz?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na teraz? :) To zakup florovitu do pelargonii :D
I przeniesienie się do wątku o uprawie pomidorów w pojemnikach :uszy
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

magdalenka147, Brad's właśnie tak wygląda, taka jego natura ;:65 . Wygląda jakby był podwiędnięty. Miałam go dwa lata temu i podlewałam więcej i częściej niż inne, bo myślałam że więdnie ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Zastanawiam się,jaki jest optymalny rozstaw rzędów w uprawie pomidorów w gruncie ( przy uprawie na 1 pęd). Jak to u was wygląda?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Ja robiłem rzędy co 80 cm a w rzędzie co 50 cm.
Pozdrawiam Paweł
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Najlepszy jest system pasowo-rzędowy. Dwa rzędy odległe od siebie o 50 cm, potem odstęp 70-80 cm i następne dwa rzędy odległe o 50 cm. Tym sposobem do każdego rzędu pomidorów jest swobodny dostęp.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Krynka.W rzędzie co 40 cm, rząd co 60 cm. To jest max moim zdaniem, przy jednym pędzie.
Piotrek. W donicach masz pewnie świeżą ziemię z dawką nawozów. Powinny się poprawić. Potem jednak będzie potrzebny nawóz. Najlepiej rozpuszczalny w wodzie.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

magdalenka147, Brad's (a właściwie Brad's Black Heart) to baardzo smaczny pomidor - czarne serce Brada jak wskazuje nazwa :heja . I dojrzał mi jako jeden z pierwszych. Liście ma opuszczone w dół, stąd wygląda na zwiędnięty i długie międzywęźla, więc przygotuj się na to że urośnie bardzo wysoki ;:224 . Jest typową generatywną odmianą.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Analogicznie do ogórków, planuję w tym roku poprowadzić pomidory na siatce. Czy ktoś tak uprawiał pomidory w gruncie?, Czy taka metoda może mieć jakieś korzyści bądż wady?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

jode22 pisze:magdalenka147, Brad's (a właściwie Brad's Black Heart) to baardzo smaczny pomidor - czarne serce Brada jak wskazuje nazwa :heja . I dojrzał mi jako jeden z pierwszych. Liście ma opuszczone w dół, stąd wygląda na zwiędnięty i długie międzywęźla, więc przygotuj się na to że urośnie bardzo wysoki ;:224 . Jest typową generatywną odmianą.
Na jego smak właśnie liczę. Dostałam go z Akcji jako gratiska, ale jak sobie o nim poczytałam, to stwierdziłam,że to może być jeden z moich ulubionych. Posadziłąm go 2/1, chyba dobrze?
Pozdrawiam. Magda
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

A mój Brad's nie wygląda na zemdlałego, wprawdzie dopiero je posadziłam w tunelu, ale nie są jakieś widocznie inne.
Może to nie Brad's ?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Xavierka pisze:Analogicznie do ogórków, planuję w tym roku poprowadzić pomidory na siatce. Czy ktoś tak uprawiał pomidory w gruncie?, Czy taka metoda może mieć jakieś korzyści bądż wady?
Na siatce nie, ale podobnie jak we foliaku na sznurkach. Tylko, żeby wiatr w tym miejscu nie hulał, bo sznurek może kaleczyć łodygi i obowiązkowo daszek nad.
Pozdrawiam
Dariusz
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

apw81 pisze:Czy jak pomidor się ułamie-zostanie tylko mały kikutek od korzenia to czy po odrosnięciu zdąży on jeszcze zaowocować w tym roku...? Mam takich kilka sztuk niestety :evil:
Przypadkowo złamałem krzaczek już z pierwszym kwitnącym gronem. Złamanie było z 8 cm nad ziemią. Połączyłem z powrotem obie części zawiązując bawełnianą tasiemkę w miejscu złamania. Dodatkowo dałem kawałek drutu na usztywnienie i ponownie zawiązałem. Miną tydzień pomidor ma się dobrze :D Na razie "opatrunku" nie ściągam.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Wszystkim, którzy myślą, że ich krzaczki pomidorków są małe, pożółknięte, wybujałe i nie nadają się do pokazywania na forum i wysadzenia na działeczce polecam przejść sie do biedronki i się "podbudować", polepszyć swój humor patrząc na te nędzne krzaczki pomidorków tam stojące do sprzedaży :heja super uczucie tak stanąć i stwierdzić, że "moje nie są najgorsze" :tan
Pozdrawiam,
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”