Chciałbym kupić działkę ROD i zrobić na niej domek całoroczny dwukondygnacyjny , działka ma ok. 450m2, woda i prąd całoroczne z tym aspektem ze ponoć prawo nakazuje maksymalną powierzchnie domku jako 25m2 w podstawie plus 5 m na wysokość przy dachu spadzistym lub 4 m wysokości przy dachu płaskim. Sam jestem dość wysoki gdyż mam prawie 2 m i myślę ze lepszą opcja byłby dach spadzisty. Dach płaski przy 4 m wysokości spowodowałby ciągle problemy z zahaczaniem o próg przy dwóch kondygnacjach. Według prawa budowlanego te 25m2 stosuje się przy domkach trwale związanych z gruntem, jestem ciekaw co by się stało jakbym postawił domek drewniany na bloczkach betonowych np 50 m2(już nie jest związany z gruntem i "chyba" nie potrzebuje pozwolenia budowlanego)...według prawa powinno być okej ale może się mylę?. Który domek byłby lepszy na całoroczny...drewniany na bloczkach betonowych czy standardowo murowany 25m2 na 5 m wysokości. Oczywiste domek będzie ocieplony i następne pytanie do tych co ocieplali domki drewniane...co najlepiej wybrać?wełna?styropian a może jedno i drugie. Kolejne pytanie to odprowadzanie ścieków. Na działkach ROD nie ma kanalizacji wiec czy można założyć szambo lub przydomową oczyszczalnie ścieków hydrofobową tak żeby trzcina spokojnie sobie utylizowała wszelkiej maści nieczystości i nie trzeba było podlewać drzew

co o tym w ogole sądzicie