Phalaenopsisy Oriona
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Orionko, życzę zdrówka twoim choruszkom. Musze ci powiedzieć, że mam jednego w znacznie gorszym stanie. Oddala mi sąsiadka 2, z czego jeden w stanie tragicznym. Liście odpadły, miał tylko jeden maciupeńki w środku, ale i on odpadł. Został kikucik z dwoma korzonkami dł. ok. 2 cm. Niestety, jeden też zmarniał. Tracę nadzieje na uratowanie go i bardzo mi go żal, bo to jest biały z malinową warżką i dużych kwiatach, moje marzenie.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Dziękuję za słowa otuchy. Najbardziej się boję, że ten ostatni liśc też niedługo odpadnie.
Macie rację z tym "czasem" na nowe listki i korzonki - w sumie prawie wszyskie moje storczyki mają nowe przyrosty.
Platynko jak tam Twój metrowiec? Mój tak jakby stanął. Żaden z kwiatków nie odpadł od ponad trzech tygodni, ale nie wyglądają na w pełni sił.
Tak wygląda na dzień dzisiejszy:

Macie rację z tym "czasem" na nowe listki i korzonki - w sumie prawie wszyskie moje storczyki mają nowe przyrosty.
Platynko jak tam Twój metrowiec? Mój tak jakby stanął. Żaden z kwiatków nie odpadł od ponad trzech tygodni, ale nie wyglądają na w pełni sił.
Tak wygląda na dzień dzisiejszy:

-
Orchideomaniak
- 500p

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
-
Orchideomaniak
- 500p

- platynka80
- 500p

- Od: 8 cze 2008, o 22:32
-
Orchideomaniak
- 500p

Dawid - to wiem,
Do cierpliwości dodałabym jeszcze: zostawienie storczyka w spokoju. najlepszy przykład dał mi jeden ze śpiochów, który nie kwitnie od września tamtego roku i dopiero od jakiegoś czasu wypuszcza nową łodygę.
Metrowiec, gdy miał więcej kwiatów (to zdjęcie wstawiałam już wcześniej, ale dla przypomnienia):

Metrowiec, gdy miał więcej kwiatów (to zdjęcie wstawiałam już wcześniej, ale dla przypomnienia):

-
Orchideomaniak
- 500p