Truskawki - cz.3
jak to :)
tak ale troszkę szkoda
a co do owocowania to zależy od odmiany ale i też od gleby dokładniej to od składników a składniki to teraz można podawać w różny sposób to nie są już te czasy że kiedyś dawali tylko obornik lub nic prawda ????? posadziłam pierwszy rok na jesień to był błąd bo nie przetrzymały i obumarły następnie pomogłam im odżyć prawię od zera miały na odbudowę i tak zbyt mało czasu zobaczę jak będzie dam foto z owoców jak by co ? 
- majs
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jak to :)
Do tej pory truskawki, bardzo dobrze rosną na oborniku.
A składników możesz podawać ile dusza zapragnie
Najwyżej nadwagę złapią 
A składników możesz podawać ile dusza zapragnie
brak polskich znaków
-
juda

- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: jak to :)
pytasz a nie słuchasz dobrych rad ... Twój wybór w każdym razie mam dostep do obornika i pole jest mocno nawiezione przed sadzeniem a potem wg potrzeb nad kwiatkami sie nie rozczulam słaby krzak to kwiatki oberwanelala551 pisze:tak ale troszkę szkodaa co do owocowania to zależy od odmiany ale i też od gleby dokładniej to od składników a składniki to teraz można podawać w różny sposób to nie są już te czasy że kiedyś dawali tylko obornik lub nic prawda ????? posadziłam pierwszy rok na jesień to był błąd bo nie przetrzymały i obumarły następnie pomogłam im odżyć prawię od zera miały na odbudowę i tak zbyt mało czasu zobaczę jak będzie dam foto z owoców jak by co ?
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
ufolka
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 9 lis 2010, o 10:49
Re: Truskawki - cz.3
Witam 
Chciałabym dożywić swoje truskawki ale czy jeszcze teraz mogę? Jeśli tak to jaki preparat dolistny polecacie?
Chciałabym dożywić swoje truskawki ale czy jeszcze teraz mogę? Jeśli tak to jaki preparat dolistny polecacie?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
frant

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Tak , ale dobrze ,że fotka wyraźna , bo widać czerwienienia obrzeży starszych liści i lekką chlorozę młodszych .
To objawy niedoboru potasu , trzeba zasilić siarczanem potasu lub lepiej fosforanem monopotasowym , magnez też się przyda .
To objawy niedoboru potasu , trzeba zasilić siarczanem potasu lub lepiej fosforanem monopotasowym , magnez też się przyda .
-
laudanka
- 50p

- Od: 27 lut 2014, o 14:11
No i godzina zła, chyba, że macie białe noce;)baxiowa pisze:No nareszcie ktoś coś mądrego poradził a nie tylko o aparacie i dacie rozprawia.
Piękne truskawki, u mnie mniej kwiatków, sadziłam je późną jesienią, raz nawiozłam wiosną nawozem do truskawek, myślicie, że mogę je jeszcze raz podsypać, czy dopiero po owocowaniu? Już zaczynają kwitnąć (Majs, nie mogę odp. na priv, bo jestem za młoda (na forum))
-
Monika79

- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Macie w truskawkach larwy chrabąszcza majowego,pędraki?
Jak sobie z tym radzicie?Moze stosujecie opryski w jakiś odstępach,poradzcie mi.Proszę.
Pryskaliśmy opryskiem na jesien i wczesna wiosna.Ale może niewystarczajaco?
Wczoraj na polu po wyglądzie truskawek widac ,że w dalszym ciągu rąbią korzenie.Na polu są miejsca ,koła na kilka rzedów,gdzie gołym okiem widac marniejace od nich sadzonki.Czy można jeszcze je opryskać?
Jak sobie z tym radzicie?Moze stosujecie opryski w jakiś odstępach,poradzcie mi.Proszę.
Pryskaliśmy opryskiem na jesien i wczesna wiosna.Ale może niewystarczajaco?
Wczoraj na polu po wyglądzie truskawek widac ,że w dalszym ciągu rąbią korzenie.Na polu są miejsca ,koła na kilka rzedów,gdzie gołym okiem widac marniejace od nich sadzonki.Czy można jeszcze je opryskać?
- flinta27
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 5 wrz 2013, o 22:36
Mam pięknie kwitnące truskawki i zastanawiam się czy okryć je agrowłókniną, zawiążą pod nią owoce?. Noce chociaż bez przymrozków są dosyć zimne. Chciałabym im pomóc, a nie zaszkodzić.
Pozdrawiam, Anna
-
Monika79

flinta27U nas sąsiad przykrywa tylko na noce,a koło 10tej odkrywa na cały dzien.
U mnie mamy całe pole i sporo jest zmarznietego kwiatu.Myślałam,że tam gdzie przekwitały i robił sie owoc nic sie nie stanie.Ale w sobote już te malutkie owoce podsychały.
U mnie mamy całe pole i sporo jest zmarznietego kwiatu.Myślałam,że tam gdzie przekwitały i robił sie owoc nic sie nie stanie.Ale w sobote już te malutkie owoce podsychały.
U mnie zaatakowały mszyce, wszystkie kwiatki wiszą w dół i więdną 
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
- majs

Monika79
Teraz już za późno, dopiero po zbiorach ( jak krzaki dożyją
)
Czym pryskałaś?
flinta27
Raczej to nie jest potrzebne, no chyba że temperatura spada poniżej zera. Owszem przykrywają na noc, żeby przyśpieszy zbiory, ale takie przykrywanie już kwitnącego w truskawkach na własny użytek to dodatkowa praca i zaproszenie dla szarej pleśni.
linnenn
Może jeszcze jest czas na zastosowanie chemii?
Teraz już za późno, dopiero po zbiorach ( jak krzaki dożyją
Czym pryskałaś?
flinta27
Raczej to nie jest potrzebne, no chyba że temperatura spada poniżej zera. Owszem przykrywają na noc, żeby przyśpieszy zbiory, ale takie przykrywanie już kwitnącego w truskawkach na własny użytek to dodatkowa praca i zaproszenie dla szarej pleśni.
linnenn
Może jeszcze jest czas na zastosowanie chemii?
brak polskich znaków
-
Monika79

Dursbanem,i póżniej jakimś nowym ,bardzo nie wiem jaki bo to eMek tym sie zajmuje.Kazał mi sie Was podpytać.A i właśnie w tych sadzonkach gdzie ten robal siedzi to krzewy niskie i najwiecej zmarzło kwiatów.
- majs

Nic dziwnego, im gorsze ma warunki truskawka tym wcześniej kwitnie, ale kiepsko owocuje.Monika79 pisze:Dursbanem,i póżniej jakimś nowym ,bardzo nie wiem jaki bo to eMek tym sie zajmuje.Kazał mi sie Was podpytać.A i właśnie w tych sadzonkach gdzie ten robal siedzi to krzewy niskie i najwiecej zmarzło kwiatów.
Po każdym zabiegu przeciwko pędrakom i innym robalom żyjącym w ziemi,ważne jest by wzruszyć ziemie, tak aby środek owadobójczy mógł dostać się do gleby. Gleba powinna być też wilgotna, albo ją delikatnie podlać po zabiegu.
Mogę przypuszczać, że rosła tam trawa wcześniej, albo jakieś inne zielska?
brak polskich znaków