Haworthia limifolia 'Variegata'

Haworthia limifolia var. slinner - bardzo mnie zaintrygowała, nie mogę znaleźć o niej żadnych informacji, przede wszystkim - skąd pochodzi ta odmiana???; patrząc tylko na zdjęcia sądziłam, że jest bardzo podobna do var. umboboensis, ale w rzeczywistości ma zupełnie inne liście (grube, chropowate, bez śladów żyłkowania jak u tamtej drugiej) - wpisuje się w szeroką zmienność geograficzną H. limifolia, do szczęścia brakuje mi jeszcze dwóch innych seledynowych odmian: var. keithii i var. glaucophylla...

Haworthia attenuata var. radula - to u mnie kolejna forma tej odmiany geograficznej - uwielbiam je, a ta szczególnie jest pełna gracji - odmian dość płynnie opisana - najbardziej typowe mają bardzo gęsto brodawkowate liście po obu stronach, a brodawki są bardzo drobne i mniej więcej równej wielkości (jak kaszka manna), ale tu także kwalifikowane są formy o bardziej rozproszonych brodawkach - generalnie należy także zwracać uwagę na długie smukłe liście - często wygięte!
Piszę to, ponieważ krążą w sprzedaży także H. attenuata o liściach szerszych, krótszych oraz licznych, ale różnej wielkości brodawkach - to kultywar 'Concolor'. Róznica jest trudna do uchwycenia - trzeba patrzyć na kilka cech równocześnie, a najlepiej znać oryginalne pochodzenia haworcji...

Haworthia attenuata f. clariperla, Commitees Drift - nowa kępka ma krótsze liście niż u już posiadanej (obie na fot.), ale to prawdopodobnie wpływ zwarcia odrostów...ta forma znana jest z jednego stanowiska...może być pomylona z var. radula ze względu na kształt liści, ale brodawki, chociaż liczne - są różnej wielkości!!!

...no i nie mogłam się oprzeć kolejnym chlorofilowym mutacjom H. attenuata - niestety niektóre się wyradzają, trudno utrzymać wybitne różnice, no ale niech rosną zdrowo i pokazują na co je stać ...
Haworthia attenuata var. attenuata variegated cream, LH005
Haworthia attenuata var. attenuata variegated, LH218
Haworthia attenuata var. attenuata variegated 'Super White', LH289