dwuparcie, bardzo proszę o pomoc.
dwuparcie, bardzo proszę o pomoc.
Witam, posadziłem w tym roku sporo ogórków, cukini, pomidorów, rozdkiewki itp.
Niestety od kilku dni moje poletko zostało zaatakowane przez dwuparcie, najgorsze jest to, że odkąd się pojawiły, wiele młodych sadzonek zwiędło albo są strasznie obgryzione.
Tu nasówa się moje pytanie: istnieje jakiś sposób aby odstraszyć dwuparcie bez używania środków chemicznych, a jeżeli insektycydy są nieuniknione to jakie mogę zastosować, najlepiej jak będą łatwo dostępne. Ja nie znam się na takich owadach i mam jeszcze pytanko, czy to na pewno dwuparcie podgryzają moje rośliny, czym żywią się te stworzenia ?
Bardzo proszę o pomoc, bo jak szybko czegoś nie zrobię, wszystkie moje warzywa i owoce przepadną.
Niestety od kilku dni moje poletko zostało zaatakowane przez dwuparcie, najgorsze jest to, że odkąd się pojawiły, wiele młodych sadzonek zwiędło albo są strasznie obgryzione.
Tu nasówa się moje pytanie: istnieje jakiś sposób aby odstraszyć dwuparcie bez używania środków chemicznych, a jeżeli insektycydy są nieuniknione to jakie mogę zastosować, najlepiej jak będą łatwo dostępne. Ja nie znam się na takich owadach i mam jeszcze pytanko, czy to na pewno dwuparcie podgryzają moje rośliny, czym żywią się te stworzenia ?
Bardzo proszę o pomoc, bo jak szybko czegoś nie zrobię, wszystkie moje warzywa i owoce przepadną.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: dwuparcie, bardzo proszę o pomoc.
Dwuparce żywią się martwą materią organiczną.
Bardzo dziękuje za odpowiedź, w takim razie nie muszę się nimi przejmować
to bardzo dobrze, bo obawiałem się, że będę musiał stosować jakąś chemię. A jeżeli masz wiedzę na temat tych stworzeń, to może wiesz, czy tylko na wiosnę występują w takich ilościach ? Nigdy dotąd nie było ich tutaj w takiej ilości, a teraz całkowicie opanowały nasze miasto, są dosłownie wszędzie :o

-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli faktycznie są ich tak ogromne ilości, to niebawem przyroda sama przyjdzie z pomocą...