Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Cos mnie dziś wzięło i wsadziłem wszystkie sadzonki z doniczek od Pana Stanisława wprost do gruntu. Tata stwierdził że ogrodnicy już byli co wy na to? A miałem je wsadzić po Zośce. Obym nie żałował. U mnie dziś solidnie popadało. W końcu!
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Przemekt23 pisze: Tata stwierdził że ogrodnicy już byli co wy na to?
Przemku należy słuchać tatusia, bo tato ma zawsze rację!Myślę że zimnych ogrodników już mamy za sobą. Na pewno ich w tym roku już nie będzie!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Cześć Rysiu. Mam nadzieję że już w tym roku nie wrócą ;:306 . Przyszły w tym roku trochę szybciej ;:303
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze dwa słowa w sprawie dalii kupowanych w sklepach. Stanisław zwrócił uwagę na fakt, że często na opakowaniach zakupowanych dalii, na odwrotnej stronie zdjęcia, przy górnym zszyciu, (czyli w miejscu, gdzie zwykle otwieramy opakowanie) umieszczona jest informacja o tym, że zdjęcie umieszczone na etykiecie jest tylko zdjęciem poglądowym, któremu kolor i forma dalii znajdującej się w opakowaniu nie musi odpowiadać. :!:
Jasne, że informacja ta umieszczona jest celowo w trudno zauważalnym miejscu i zwykle wydrukowana jest małym literami - na ogół więc jej nie zauważamy - przecież nie oglądamy zazwyczaj aż tak dokładnie opakowania...
"Kupujemy oczami", a oczy widzą piękne zdjęcie znanej nam odmiany, której poszukujemy...
Takim oto prostym chwytem marketingowym niektórzy producenci zabezpieczają się przed ewentualnymi skargami i zarzutami, że, delikatnie mówiąc, wprowadzają klienta w błąd. Używając mniej subtelnych sformułowań: "nabijają nas w butelkę" albo "robią nas w bambuko". ;:14
Zresztą nawet gdybyśmy poszukiwali jakichkolwiek informacji, to i tak znajdziemy je dopiero w domu, po otwarciu opakowania - a jeśli zostało już otwarte, to trudno je reklamować - wszak "towar" mógł zostać podmieniony...
Wniosek: musimy się z tym pogodzić albo... nie kupować.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też sądzę, że mrozy już za nami.
A co do Legutki - jestem przeciw ;:222. Wiele odmian, które sprzedaje, mają umyślnie nadane przez niego fałszywe nazwy albo tłumaczenia nazw na polski, a przecież nazw się nie tłumaczy.
Ognisty Ptak - Vuurvogel chyba.
Czarny Kot - Chat Noir.
Ewelina - Eveline
Nivea to niemiecki półkaktus, a u Legutki to pompon.
Junona to dekoracyjna dalia w kolorze liliowym, a u L. - pomarańczowy pompon.
Sonata to czeska odmiana Vaclavika, różowa, a u L. - żółta.
A Cornel akurat się zgadza ;:202.
Pisałem kiedys do L., twierdzi, że wszystko jest OK, a większość odmian w jego sklepie jest jego autorstwa, ale to po prostu nieprawda.
Jeśli macie inne informacje, chętnie przyznam, że jestem w błędzie.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Ja się po dużej części zgadzam z Mariuszem DLW Jest tak w istocie.Tzn.międzynarodowa nazwa odmiany to nazwa wiodąca niezależnie od tego jak nazwie ją firma Legutko czy jakakolwiek inna krajowa firma.Jednak medal ma dwie strony.Skoro na rynku (a tak bywa) funkcjonuje zamiennie lub równorzędnie kilka nazw tej samej odmiany robi się bałagan bo trudno by wówczas było inaczej.Tak,rozumiem że Vuurvogel to tylko przykład? Miałem ją z resztą.Dlatego ja opieram się na międzynarodowym katalogu odmian.Nie twierdzę że jest doskonały,jednak twierdzę że czegoś trzymać się trzeba.To samo zastrzeżenie dotyczy też grup typu "Gallery" czy "Melody" itd.Jestem za tym by jeżeli międzynarodowo nazwano jakąś dalię np."Arabian Night" to nie ma sensu nazywać jej inaczej bo Ci co mniej wiedzą o daliach sądzą że jest to inna odmiana. ;:209
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wydaje mi się, że w przypadku pana L. nie chodzi o bałagan, tylko o świadome oszustwo. Co prawda w drobnej sprawie, ale to rzutuje na całą jego działalność - nie wiem, które ze sprzedawanych roślin są "uczciwe", a które nie. Nie wiem, które odmiany dalii są jego autorstwa, a które sobie przywłaszczył zmieniając im pierwotną nazwę.
Odmiany dalii nie są rejestrowane, więc ta sytuacja jest zgodna z prawem, natomiast nie jest zgodna z, tak to ujmę, poczuciem przyzwoitości.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cały szkopuł właśnie w tym, że nowe odmiany dalii mogą być dodawane do WORLD DIRECTORY OF DAHLIAS (ale nie muszą), co niestety, nie jest jednoznaczne z uzyskaniem licencji na daną odmianę. Mnożą się więc identyczne odmiany o różnych nazwach.
Pan L. prawdopodobnie ma podpisaną umowę z jakąś firmą zagraniczną na produkcję określonych karp dalii. Jednocześnie odmiany zamówione przez tę firmę do produkcyjnego namnożenia sprzedaje w Polsce po inną nazwą i interes się kręci... A że nie jest to uczciwe ani etyczne, to dla niego sprawa dalsza. Podobnie zresztą ma się sprawa z innymi roślinami - nawet jeśli są firmy lub osoby, które są właścicielami licencji na daną roślinę, to i tak można ją sprzedawać bez licencji i bez nazwy. Cena jest wówczas o wiele niższa - tylko klient nie wie, co kupuje i co ma w ogrodzie. Firmy, które posiadają licencje na rośliny też przymykają na to oko, a nawet czasami sprzedają nadwyżki roślin bez określenia odmiany. Są kraje, w których żaden porządny sklep czy szkółka nie kupiłyby i nie sprzedawał takiego towaru, ale nie u nas - jesteśmy za biedni...(?).
Może, ale przede wszystkim godzimy się na to, aby być śmietnikiem Europy. Godzimy się poprzez kupowanie wszystkiego, co tanie.
Mnie to wkurza, że poszukując np. róży "Aloha" słyszę od sprzedawcy - producenta, że ma tę odmianę, ale sprzedaj ją bez nazwy, bo nie stać go na zakupienie licencji. Mam już dwie takie róże i żadna nie jest "Alohą".
Z daliami pod tym względem jest tragicznie, bo odmian jest bardzo dużo i już nikt nie jest w stanie sprawdzić, czy są autentyczne, czy podrabiane, czy podobne czy po prostu ukradzione i nazwane inaczej.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Basiu i Mariuszu znaleźliście sobie temat "rzeka". Odmian dalii się nie rejestruje, ze względu na ich zmienność. A co do licencji to wymysł producenta aby mieć większą cenę.
Zrozumcie każdy może pozyskać nasionko i wysiać, a siewkę nazwać wg swego uznania.
Największy zmatek jest przy piereputywaniu odmian oryginalnych na bukwy.
Na http://www.dagla.cz w dziale fotogalerie są umieszczone fotki z cv.s-2014 tylko mnie się nie otwierają obrazki.
Pozdrawiam Stanisław

-- 11 maja 2014, o 17:23 --

http://www.dagla.cz/galerie/vs-pardubice-2014
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stanisławie,
dobrze pamiętam, że odmian dalii się nie rejestruje - jest jednak prowadzony spis odmian. Umieszczenie odmiany w tym spisie daje tylko informację, że taka odmiana istnieje i podane są jej ogólne parametry. Niektórzy producenci (podwykonawcy?) odmian zmieniają tylko nazwę odmiany i rozmnażają ją jako swoją. Spotkałam Lilac Time w sprzedaży jako Lilac - są identyczne. Dlaczego nie mogą sprzedawać tej odmiany jako Lilac Time? Nie wiem, może jest to kwestia umowy pomiędzy producentem a podwykonawcą. Inną sprawą jest sprzedawanie odmian z określoną nazwą, przy czym w torebce ze zdjęciem znajduje się odmiana podobna, ale nie ta ze zdjęcia - pisałam już kiedyś o tym i teraz, kilka postów powyżej, bo rozmawialiśmy na ten temat wiele razy. W każdym bądź razie często jesteśmy oszukiwani w taki czy inny sposób - ważne, że płacimy za coś, czego nie chcieliśmy kupić. Temat - rzeka rzeczywiście i dotyczy wielu roślin i wielu sprzedawców, hurtowników, pośredników i producentów. Nie ma się co nad tym rozwodzić, bo nie zmienimy świata. Ale od czasu do czasu musimy dać upust frustracji...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Mariusz DLW pisze: A co do Legutki - jestem przeciw ;:222. Wiele odmian, które sprzedaje, mają umyślnie nadane przez niego fałszywe nazwy albo tłumaczenia nazw na polski,
Jeśli macie inne informacje, chętnie przyznam, że jestem w błędzie.
Witaj Mariuszu DLW

Poruszony jest tu w tym poście bardzo ciężki temat nazw odmian dalii.I chyba nie dojdziemy do rozwiązania tego problemu nazewnictwa poszczególnych odmian.Osobiście bawię się daliami od 2000 roku i bardzo jestem z tego faktu zadowolony, to moje amatorskie hobby.Nie zajmuję się rozmnażaniem i sprzedażą!!!Większość moich dalii to dalie od producenta Wiesława Legutko.Znam osobiście Firmę W.Legutko i Pana Wiesława. To wiarygodne źródło mojego zaopatrzenia w karpy dalii. Firma W.Legutko jest znana w kraju i całej Europie.Każdy z nas pozyskuje dalie w różny sposób! Kupujemy od producenta, w hurtowniach, marketach,dostajemy od znajomych itd. Sami jednak musimy zdecydować z jakiego źródła korzystać, by się nie nabić,w butelkę!A jak już się "sparzymy" to wyciągniemy odpowiednie wnioski na przyszłość.Czy sprzedana dalia z nazwą odmiany, jest rzeczywiście tą dalią ;:14 ? Osobiście cieszę się z każdej pozyskanej odmiany, a czy to będzie odmiana X lub Y, dla mnie jest to nie ważne! W tym sezonie mam posadzonych około 140 odmian i wszystkie dalie jak zakwitną będą cieszyć moje oczy i zmysły! :D Życzę Wszystkim pasjonatom dalii, by cieszyli się widokiem pięknych kwiatów swoich wyhodowanych wybranych odmian dalii :D
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witajcie
Czytam i myślę czy pisać coś na temat nazewnictwa czy nie .
Ja też jak zaczynałam przygodę z daliami ,a raczej chciałam mieć piekne kwiaty w swoim ogrodzie to nie interesowały mnie nazwy prosiłam pana Stanisława o piękne kwiaty i takie dostałam .
Ale wiadomo apetyt rośnie w miare jedzienia i dobrze jest poniekąd wiedzieć co sie ma w ogrodzie chociaż by dlatego żeby nie kupić drugiej takiej samej lub zabłysnąć przed znajomymi ,że sie na kwiatach znamy .
I tak jak pan Stanisław pisze i wiemy dalia zmienną jest . ..
Oglądałam kilka lat temu strony z daliami ,a konkretnie z katalogami i dalie o jednej nazwie różniły się ,ale były podobne .....nawet w tej sprawie kiedyś dzwoniłam do pana Stanisława ,ale pewnie nie pamięta bo to było bardzo dawno :D dlaczego tak jest ..
Myślę że najważniejsze w tym wszystkim jest to aby zakupiona dalia i nietylko w "sklepach" była tą ze zdjęcia na opakowaniu bo własciwie 'to głównie o to chodzi ,żeby nie być oszukanym .
Mam sąsiadkę ,która dalie zresztą piękne sadzi od bardzo dawna i też ma bardzo dużo odmian. . Czasem się wymieniamy . Otóż ta moja sąsiadka wszyskie dalie jakie ma mazywa po swojemu ...

Kwiatowych snów
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Jednak nazwa odmiany jest istotna by nie powiedzieć szalenie ważna.Skoro w sposób szczególny z jakiegoś powodu podoba nam się ta a nie inna roślina i znamy jej nazwę odmianową wówczas staramy się po tej nazwie ją wyszukać a niejednokrotnie bywa tak że nie sposób tego uczynić gdy na rynku zamiennie istnieją nazwy różne tej samej odmiany.Po prostu gubimy się. ;:162 Więc jest to istotne.Nierzetelność oferentów w tym względzie jest znaczna.Zawsze mi to przeszkadza.Spotkałem dla przykładu różne nazwy dalii odmiany poprawnej "Creasy Love".To może być każda inna odmiana,podałem dla przykładu.Ja wiem w którym roku powstała,gdzie,przez kogo wyhodowana itd.A potem spotykam w internecie na jej temat "wieści dziwnej treści".To jest i oszustwo i wprowadzanie w błąd i dziwnie pojmowany marketing. :?
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

We wszystkich dziedzinach nazwy są ważne rośliny ,zwierzęta , rzeczy bez nazw byłby wielki bałagan zostało by nam opisywanie tego co chcielibyśmy kupić i to bardzo szczegółowe .
Jesteśmy najważniejszymi istotami na ziemi i wyobraźmy sobie nas bez dokładnej ewidencji ,a wiele ludzi ma te same imiona ,a nawet nazwiska ...
Pawle no właśnie chcemy mieć w ogrodzie dalie Badan Baden wiemy jak wygląda i chcemy ,żeby zakupiona przez nas dalia właśnie tak wyglądała kiedy zakwitnie ......Chcemy po prostu uczciwości......płacimy za nią . Kiedyś słyszałam takie powiedzenie " klient nasz pan płaci i wymaga " . Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Stanisławie - nie gniewaj się, proszę, za tę chwilową rozmowę o kimś innym, zaraz dalie podrosna i przestaniemy zajmowac się głupstwami ;:219.

Alicjo - oczywiście, ładnie to ujęłaś - nie chcemy byc oszukiwani także w drobnych sprawach. Gdy płacimy chleb, nie chcemy dostać marchewki, choćby i bardzo ładnej. Twoja sąsiadka może sobie nazywac dalie jak chce, ale sprzedawca nie może.

Pawle - no właśnie, ja także bardzo, bardzo lubię mieć informacje o odmianach w moim ogrodzie. Lubię całą tę historię, opowieść, którą snują te rosliny, jeśli wiemy, skąd się wzięły. Inaczej patrzę teraz np. na dalie Wynne'a, który zginął razem z ze swoimi odmianami, patrzę ze smutkiem i zadumą nad ludzkimi losami. Inaczej odczuwam dalie z Rosji, a inaczej np. francuskie (świetny twórca Turc). Lubię starsze odmiany, od lat już jakby kumulujące w sobie zachwyty ludzi... Wiem, że dla niektórych z Was może to być śmieszne.

Ryszardzie - znam Wasz blog, nawet zastanawiałem się, czy się odezwiecie, jeśli zaglądacie na forum. Rozumiem, że dla patrzycie na to inaczej ;:108. Skoro jednak znacie się z Panem Legutką, to może mógłbym prosić o pomoc? Najbardziej lubię sadzić w moim ogrodzie odmiany polskie (oraz sąsiedzkie, czeskie, ukraińskie itd.). Dalii polskich prawie nie ma, a Legutko wyhodował naprawdę parę odmian, tylko które to? Ponieważ nazywa po swojemu również nie swoje odmiany, jak to stwierdzić? Może dałoby si od niego zdobyć spis JEGO odmian, wyhodowanych w jego firmie, wraz z rokiem powstania? Byłoby wspaniale.

A póki co, dalie od Stanisława z zeszłego roku:
Obrazek
Mariusz
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”