Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

Dobrze pamiętam to pierwsze spotkanie pod bzem, obielę również,
rzeczywiscie kwitnie tego roku bardzo obficie, ale jakby mogło być inaczej u takiego czarodzieja :D .
Wiesz, podejrzewałam tę niebieską roślinę o bycie przetacznikiem (po kwiatach), ale zmyliły mnie liście.
Jak będzie z czego to może wymienimy, bo jakies przetaczniki mi przybyły, ale muszą się trochę rozrosnąć.
I chyba wiem, czego nie masz a ja mam :tan - bo przecież jakoś muszę się wywdzięczyć :D .
Aha, u mnie przmrozek trącił liście tego talerzowego "a..... coś tam" (nigdy nie mogę sobie przypomnieć),
nie pomyślałam, że wrażliwe, mogłam czymś okryć - mam nadzieję, że wypuści jakieś kolejne z ziemi?
Bardzo ładnie wyeksponowałeś urodę tych niskich irysków, one chyba lubią być na podwyższeniu?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Januszu ja też Elu, tak cudnego olbrzymiego lilaka nigdzie nie widziałam tylko u Janusza i Krystyny w ogrodzie
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszu dziękuję za porady odnośnie pielęgnacji floksa kanadyjskiego.
Nie wiedziałam, że trzeba go przycinać po przekwitnięciu.
Na spotkanie, kiedy kwitł bez nie mogliśmy przyjechać, ale widziałam na fotkach.
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Elu. Wydaje się ,że to tak niedawno było a to już chyba czwarty rok o pierwszego spotkania. Uciekają lata o on nic sobie z tego nie robi. Rok w rok kwitnie, rośnie usypia na zimę i taki to cykl jego życia dopóki ktoś nie przyjdzie z siekierą i ....
Przetacznik mam dla Ciebie już przyjęty w doniczce.
Obrazek

Ciekawy jestem czym mnie zaskoczysz ;:oj ale jak to ma być niespodzianka to nie pytam :wink:
Chyba chodzi o Astiboides azjatycki. Nie powinno być z nim problemy. On dość długo wypuszcza nowe liście więc powinien się odmłodzić. Nie sądzę,żeby przemarzły kłącza,bo byłoby gorzej.
Irysom chyba podobała się ziemia na której rosła. Przywiozłem z cukrowni z przesiewu buraków z korzonkami, liśćmi buraków i po dwuletnim kompostowaniu cały samochód tej mieszaniny rozwiozłem po ogrodzie m,innymi i pod irysy.
Ważną zabiegiem przy irysach jest oprysk po kwitnieniu przeciwko Zgorzelowej plamistości.(przynajmniej 2 razy co 7-10 dni) Odwdzięczą się na drugi rok pięknym kwitnieniem.

Geniu. Jadąc przez Polskę pewnie nie raz spotykałaś takie okazy tylko nie zwracałaś uwagi. Może w tym czasie nie kwitły. W tym roku susza spowodowała,że kwiatostany są krótsze i przez to jest mniej efektowny.

Teresko. W ogrodzie chyba masz piasek,że słabo rozrastają się Floksy kanad. U mnie aby gałązka dotknęła ziem to już ukorzenia się i z tego robię nowe sadzonki albo wyrzucam, bo zarosłyby cały ogród.
U nas pada deszcz. Wstałem rano,bo chciałem założyć folie na tunel a tu po robocie ale deszcz potrzebny koniecznie bo sucho jak w środku lata. Trawa zaczęła usychać

a w ogrodzie kwitnie.
Delosperma. ....czekałem na chwile słońca by otworzyła kwiaty i udało się...

Obrazek

Ostatnie dni kwiatów Obieli. Dzisiejszy deszcz i wiatr zrobi swoje...

Obrazek

Obrazek

Ubiorek wieczniezielony
Obrazek

Mozga trzcinowata "Feesey"
Obrazek

Pierwszy kwiat Maku wschodniego
Obrazek

Lilak NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilak Krasawica Maskwy
Obrazek

Cebulica dzwonkowata
Obrazek

Tarczownica tarczowata
Obrazek

Goździk siny w fazie pąków
Obrazek

Brunery
Obrazek

Miecznica wąskolistna
Obrazek

Obrazek

Naratka odroślowa
Obrazek

Azalia NN
Obrazek

Rojniki
Obrazek

Paronychia. Roślina okrywowa
Obrazek

Żagwin Varigata
Obrazek

Kulnik sercolistny
Obrazek

Truskawka ozdobna
Obrazek

Funkie
Obrazek

Obrazek

Wierzba Hakuro nishiki
Obrazek

Żywa elewacja
Obrazek

Astilbe
Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu u mnie w ogrodzie, szary, sypiący się piasek. Żadna roślina bez wymiany podłoża nie urośnie.
Robimy ogromne ilości kompostu, gdyż materiału na niego jest dużo i ciągle mało, trzeba kupować ziemię w workach.
Wszystko u Ciebie tak cudnie kwitnie, moja delosperma dobrze przezimowała, a nawet pąków nie ma, miecznica także.
W Lublinie także pada i w Piaskach, gdyż jestem u wnuczka.
Dużo słońca życzę, chociaż piszesz, że już było sucho i deszcz potrzebny. :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko. Wczoraj przeglądałem Twój wątek. Różaneczniki już zaczynają kwitnąć i nie dziwie się,że u Ciebie w ogrodzie tak im dobrze. One nie lubią mojej ziemi, za ciężka i za mało kwaśna. Azalie jeszcze sobie dają radę ale Redodendrony mimo zakwaszania ziemi marnie wegetują.
Delosperma ta jest najwcześniejsza w kwitnieniu i nawet małe sadzonki w doniczkach też kwitną.

Obrazek

Miecznica niebieska też najwcześniej zakwita, inne jeszcze nie mają pąków.

Deszcz objął całą wschodnią Polskę ale niech pada jest tak sucho w głębszych warstwach gleby,że trzeba dobrego i długiego deszczu by to wszystko przemoczył.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu cieszę się, że deszczyk podlewa Twoje cudne roślinki. ;:138
    U nas sucho bardzo nie było, M wykopywał kalinę i nie dokopał się do bardzo suchej ziemi, pomimo, że piasek.
    Moje rośliny jakieś opóźnione, miecznice kwitną co roku, więc może w tym także zakwitną, nawet sprawdzałam, czy biała i żółta od Ciebie mają pąki, ale jeszcze śpią .
    Azalie w tym roku wszystkie mi nie zakwitną, gdyż miały mączniaka i są osłabione. :
    Awatar użytkownika
    inka52
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Janusz pięknie kwitnie cały ogród , nie wiem co żle zrobiłam ,gdyz,kulnik mam ładny a jeszcze
    ani razu u mnie nie, zakwitł zapisz mnie na wszystkie kolory miecznicy . oraz ten niebieski
    koperkowy przetacznik ,jeśli można . U Ciebie zawsze jakieś piekne nowe ciekawostki
    pozdrawiam ;:3
    Awatar użytkownika
    Wolusia
    1000p
    1000p
    Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Januszu, cieszę się, że podpisujesz swoje roślinki. Dzięki temu wiem, jak się nazywają. Piękne okazy, a skalniaczek wokół pnia rewelacja ;:138
    Awatar użytkownika
    marzena06
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Witaj Janusz zachwycił mnie Twój lilak weteran ,obiela one są wspaniałe po za tym mnóstwo kwiecia które pokazałeś nam na fotkach przepiękny ogród stworzyłeś ;:333
    Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
    Moje wątki
    Marzenkowo cz.1
    Awatar użytkownika
    ilona2715
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Januszu, zdjęcia, które pokazałeś doprowadziły mnie do palpitacji serca, przepiękny ogród, sama nie wiem co najpierw podziwiać, bo wszystko w nim zachwyca i te wielkie lilaki uginające się pod ciężarem kwiecia i obiela i łany floksów kanadyjskich, które u mnie też sobie rosną, ale tak posadzone na większej przestrzeni zupełnie inaczej się prezentują, niestety u mnie to awykonalne, bo miejsca z zasadzie już brak, a szkoda. Zaciekawił mnie Kulnik sercolistny, muszę koniecznie o nim poczytać i zerknąć przy czasie do Twojego wątku handlowego czy masz go również w swojej ofercie. Delosperma, irysy, hosty, trawka wszystko zadbane i wypielęgnowane, poletko tawułkowe już robi wrażenie, ciekawa jestem jak będzie wyglądało, gdy zakwitnie.
    Ewao4
    500p
    500p
    Od: 2 mar 2014, o 13:51
    Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Januszu :wit Niedawno kupiliśmy działkę i jestem na etapie poszukiwania kilku odmian bzów.Dlatego mam pytanie związane z Twoim ślicznym lilakiem NN.Czy to taka nazwa czy raczej skrót??
    Pozdrawiam Ewa
    Awatar użytkownika
    drozd
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drugi dzień zbawiennego deszczu dla moich roślin. Natomiast ja czuje się jakby mnie kto pogryzł i wypluł.( Przepraszam za porównanie) Gwałtowne zmiany temperatury fronty atm. raz wysokie za chwilę niskie doprowadzają mnie do szału. Może nie w pełni tego słowa znaczeniu ale nie lubię tak czuć się.

Teresko.
    Wreszcie nie mogę powiedzieć,że jest sucho. Nieustanny deszcz choć nie ulewny zrobił swoje.Gorzej z wiatrem, który maltretuje co stanie mu na drodze. Pełno naubijanych liści młodych gałązek a dziś musiałem przywiązać sznurkami do ogrodzenia kalinę, bo wiatr by ją przewrócił. Ziemia rozmokła i razem z palikiem pochyliła się prawie do ziemi. Podobno ma trwać tak do niedzieli.
    Miecznice moje o białych i żółtych kwiatach też jeszcze nie maja pąków. One później kwitną od niebieskich. Zaskoczyło mnie to,że piszesz o mączniaku Azali. Nie spotkałem u swoich co prawda mam tylko dwie :(

Teresko (inka52)
    Dziękuję.Skończyło się kwitnienie. Wszystko stłamszone przez wiatr jeszcze jako tako bzy wyglądają i nawet pachną ale kto by je wąchał jak na dwór psa trudno wygnać.
    Kulnik miewa takie kaprysy. Dwuletnie siewki ładnie kwitną a stara duża kępa nie ma ani jednego kwiatka. U mnie często mrówki robią sobie gniazdo pod jego liśćmi i jak w porę nie zobaczę to kwiatów na drugi rok nie będzie a nawet potrafią zniszczyć całkowicie roślinę. Podobnie mam w truskawkach też w krzaczkach robią sobie gniazdo.

Wiolu. Czasami podpisuję jak nie jestem bardzo zmęczony całodzienna pracą, choć rośliny w naszym ogrodzie sa dość popularne i chyba większość forumowiczów zna. Powiem szczerze że i ja wszystkich nazw roślin nie znam, które rosną w naszym ogrodzie. Pamięć już nie ta a roślin przybywa pewnie w odmianach 1000 już minąłem.

Marzenko Dziękuję za miły komentarz. Lilak to mój pupil a i biorąc pod uwagę wiek należy mu się wszystko co najlepsze, choć i nie zaniedbuję pozostałych "mieszkańców" ogrodu.

Ilonko. ;:oj ;:oj To aż tak.....to faktycznie podoba Ci się u mnie. Dziękuję bardzo. Przyznam,że to dla mnie wyróżnienie porównując Twój ogród. Masz zadbany w każdym calu i dokładnie przemyślany. U mnie raczej wszystko chaotyczne, naturalne.
    Przestrzeń duża oczy jeszcze wielkie. chciałoby się jeszcze to i to tylko sił coraz mniej.
    Kulnik raczej bezproblemowy. Na skalniak polecany ze względu niewielki pokroj i dość długo kwitnie.Dobrze zimuje.
    Tawułki w tym roku nie popiszą się kwieciem gdyż były dzielone. Stare krzewinki już środkiem zamierały więc trzeba było podzielić.

Ewuniu. Witaj. Miło,że odwiedziłaś nasz ogród. Lilaków u mnie jest kilka ale tylko jednego znam nazwę. Ten o który pytasz to nie wiem czy ma jakąś nazwę. Jako gatunek występuje pod nazwą Lilak chiński. Nie wiem dlaczego często ludzie określają go jako Lilak perski.
    Awatar użytkownika
    jola1
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold
    Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Kwitnący lilak wzbudził we mnie , jak co roku, ogromny zachwyt.
    Januszku mam pytanie odnośnie obieli- czy Ty swoją przycinasz i czy ona dobrze znosi przycinanie. Moja jest jeszcze mała ale wypuściła kilka takich długich pędów i nie wygląda to ciekawie.Jeżeli przycinać to kiedy?
    Awatar użytkownika
    drozd
    Przyjaciel Forum - gold
    Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu. To wszyscy maja dylemat z tymi długimi pędami. Ja od początku prowadzę przy palik. Kupiłem tyczkę bambusową grubą i wszystkie te długie pędy oplatałem w okół tyczki. Z czasem z tej plecionki utworzy się taki skręcony pień i tyczka już nie będzie potrzebna ale wytrzymała parę lat. Radzę zrób tak samo.
    Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”