Witaj Olcia!
Wiosną, kiedy większość storczyków budzi się z zimowego snu, budzą się też ich opiekunowie, zakładając wątki na forach. Mnie osobiście bardzo ten fakt cieszy, bo wraz z nowymi użytkownikami forum pojawia się kolejna możliwość podziwiania kolekcji

Sama też założyłam wątek wiosną
olcia84 pisze:Kolekcja moze nie jest okazala i duza ale na pewno na tych egzemplarzach nie poprzestane

Tego możesz być więcej niż pewna. Jeśli masz sporo miejsca i czasu, a finanse nie ograniczają, to nie widzę przeszkód by kolekcja się rozrastała. Ponadto producenci wykorzystują naszego fioła, produkując coraz to nowe, interesujące "wzornictwo" hybryd, a dochodzi też mnogość storczyków botanicznych. I jak tu się potem oprzeć?
Manhatana zazdroszczę, mój niestety po miesiącu od zakupu odszedł (chyba w kwiaciarni nieźle go wychłodzono). Jeśli go spotkam, zapewne nie ominę...
Wyprostowanie białaska raczej byłoby ryzykowne, proponuję podłożyć stabilną podstawkę pod osłonkę, lub pomyśleć o koszyczku i podwieszeniu roślinki. Mam też takiego, chętnie kwitnie i tak jak piszesz, chętnie przedłuża pędy. Teraz jak już wiesz jak ten egzemplarz się zachowuje, od razu będziesz pewnie podpinać nowe pędy, prawda?
Olcia, życzę wielu przyjaciół na forum i wielu pięknych kwitnień Twoich podopiecznych.