Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Ja byłam w szoku... Nawet szukałam czy to mszyce - zielone, małe, ssają łodyżki. I latają takie czarne - myślałam, że to ziemiórki... Zdjęcia jutro zrobię przy świetle. Dzisiaj przeleciałam je decisem, bo miałam. Obok stoją ostre papryki - nie ruszają - tylko kilka odmian pomidora i słodką paprykę.
Przekopanie w ostrą skibę na jesień chyba wymroziło towarzystwo, bo póki co żadnej działalności ślimorów nie zauważyłem u siebie.
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Te bia le kropki to prawdopodobnie korzenie przybyszowe.
A co w takim razie mam zrobić ..?
Czy to normalna kolej rzeczy, czy coś trzeba zadziałać, z góry przepraszam jeśli to coś oczywistego, ale to dopiero moje początki i proste rzeczy mnie gubią ..
Czy to normalna kolej rzeczy, czy coś trzeba zadziałać, z góry przepraszam jeśli to coś oczywistego, ale to dopiero moje początki i proste rzeczy mnie gubią ..
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Nic, ogranicz wilgotność powietrza lub podłoża
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olutka najlepiej przesadzić je po same liścienie
Pozdrawiam ;)
Bardzo dziękuję! Już się martwiłam, że to jakieś choróbsko, ale mogę poczekać z tym kilka dni czy trzeba interweniować od razu!
Fantastyczna jest ta strona i Wy
Szybka i prosta odpowiedz 
Fantastyczna jest ta strona i Wy

A ja myślę, że ten pomidor nie przez przypadek wypuszcza korzenie przybyszowe.
Jeśli to jest opakowanie z Danonka, to ten pomidor ma chińskie tortury.. Przesadź go czym prędzej, albo do gruntu ponad liścienie ,albo do większego pojemnika.
Jeśli to jest opakowanie z Danonka, to ten pomidor ma chińskie tortury.. Przesadź go czym prędzej, albo do gruntu ponad liścienie ,albo do większego pojemnika.
Myślałam, że mogę jeszcze chwilę poczekać, żeby przesadzić do docelowych pojemników ..
Jestem początkująca, także na błędach się uczę.
Nie wiedziałam nawet o czymś takim jak korzenie przybyszowe ..
Jestem początkująca, także na błędach się uczę.
Nie wiedziałam nawet o czymś takim jak korzenie przybyszowe ..
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jak zrobi się cieplej, to od razu się poprawi ich wygląd, na razie widać, że są dobrze odżywione. Jak już byś chciała coś dać, a masz nawóz fosforowy do oprysku, to ewentualnie można je opryskać
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Chcialabym nawozic pomidory naturalnie czy gnojowka z pokrzyw ma odpowiednio tego fosforu ?
-- 6 maja 2014, o 20:47 --
-- 6 maja 2014, o 20:47 --
- chaton82
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2013, o 22:20
Pozrawiam Agnieszka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2014, o 20:16
Cześć,
mam problem z pomidorami. Posadzone 1-go maja w cylindrach, w tunelu foliowym. Odmiany: merissa, leader i coliber. Posadziłem je w torfie przywiezionym z lasu. Podlałem je raz, obficie, tuż po posadzeniu. Opryskałem Amistarem. Dwa dni po posadzeniu zaczęły pojawiać się liczne, żółte plamki na starszych liścach, które dodatkowo zaczęły się zwijać do wewnątrz i usychać. Podejrzewam niedobór magnezu, przechłodzenie i przemoczenie. Wczoraj zasiliłem je nawozem wieloskładnikowym Substral, ale zdaje się że to nie wystarczy. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w diagnozie i receptę na lekarstwo.
Pomidory dogrzewam piecykiem gazowym, staram się utrzymać kilkunastostopniową temperaturę. W zeszłym roku również użyłem leśnego torfu i było wszystko w porządku. Nie sprawdzałem odczynu pH.

mam problem z pomidorami. Posadzone 1-go maja w cylindrach, w tunelu foliowym. Odmiany: merissa, leader i coliber. Posadziłem je w torfie przywiezionym z lasu. Podlałem je raz, obficie, tuż po posadzeniu. Opryskałem Amistarem. Dwa dni po posadzeniu zaczęły pojawiać się liczne, żółte plamki na starszych liścach, które dodatkowo zaczęły się zwijać do wewnątrz i usychać. Podejrzewam niedobór magnezu, przechłodzenie i przemoczenie. Wczoraj zasiliłem je nawozem wieloskładnikowym Substral, ale zdaje się że to nie wystarczy. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w diagnozie i receptę na lekarstwo.
Pomidory dogrzewam piecykiem gazowym, staram się utrzymać kilkunastostopniową temperaturę. W zeszłym roku również użyłem leśnego torfu i było wszystko w porządku. Nie sprawdzałem odczynu pH.