Kolejny rok......
Re: Kolejny rok......
Na ostatnich zdjęciach widzę cudowne rabaty, które wymagały z pewnością dużo pracy. Roślinki w nich też są piękne, róża, juka i inne. 
Pozdrawiam, Robert.
Wiolu rów jest na głębokośc ok 60 cm jest tam włożona papa ,oraz blacha aluminiowa ( miałam arkusze z drukarni) ale rewelacyjnie bedzie się sprawdzać folia do fundamentów . Rów jest ok 70-80 cm licząc od pnia.
Tuja brabant jest chyba najgorsza pod wzgledem korzeni pewnie dlatego nazywana przez szkółkarzy Chwastem.
Co do "obrzeży" to jest to moja robótka . Kamienie polne w cemencie robione na sucho
tutaj chyba lepiej widać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3536022
dla mnie ma tą zaletę,że rabat nie będę mogła poszerzać i w związku z tym w przyszłosci przestanę robić zakupy na głupiego
.
Romciu kamieni na polu jest wbród
za dużumi tylko trzeba się nachodzić
Jadziu no właśnie dziś mi przymroziło hosty, miskanty,rożyczki, hortensje, azalie japońskie do borówek i truskawek nawet nie podchodziłam
wszystko się okaże w przyszłym tygodniu
Robercie dziękuje za miłe słowa - udało mi się jeszcze jedną rabatkę zrobić, ale dziś już nie mam siły aby pokazac
Tuja brabant jest chyba najgorsza pod wzgledem korzeni pewnie dlatego nazywana przez szkółkarzy Chwastem.
Co do "obrzeży" to jest to moja robótka . Kamienie polne w cemencie robione na sucho
tutaj chyba lepiej widać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3536022
dla mnie ma tą zaletę,że rabat nie będę mogła poszerzać i w związku z tym w przyszłosci przestanę robić zakupy na głupiego
Romciu kamieni na polu jest wbród
Jadziu no właśnie dziś mi przymroziło hosty, miskanty,rożyczki, hortensje, azalie japońskie do borówek i truskawek nawet nie podchodziłam
Robercie dziękuje za miłe słowa - udało mi się jeszcze jedną rabatkę zrobić, ale dziś już nie mam siły aby pokazac
Pozdrawiam. Ewa
Po zdjęciach można się domyśleć ile pracy potrzebne jest do zrobienia tak cudownej rabaty jak powyżej. Super, że zrobiłaś nową rabatkę, teraz odpocznij, bo się należy po tak wyczerpującej pracy. Efekty zobaczymy innym razem. 
Pozdrawiam, Robert.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobra robota
Rabatka będzie wyglądać świetnie.
Może jednak wkopie te blokady przed ten stary zywopłot. Może hortensje odetchną, ale mój Połówek mnie zamorduje.... Znów go zaangażowałam do wkopywania zapór przeciwkretowych... i już zaczął marudzić, że go id roboty odciągam. Hmmm trzeba będzie nad tym "popracować", bo hortensji (i innych roslinek) szkoda, przez te tujowe korzenie. A ja mam je bliżej niż Ty...no i zywopłot też mam parę lat starszy
Z tym obrzeżem "na stałe" to może być niezły pomysł, również w niektórych miejscach u mnie... bo coś za często mam ostatnio szpadel w garści
Może jednak wkopie te blokady przed ten stary zywopłot. Może hortensje odetchną, ale mój Połówek mnie zamorduje.... Znów go zaangażowałam do wkopywania zapór przeciwkretowych... i już zaczął marudzić, że go id roboty odciągam. Hmmm trzeba będzie nad tym "popracować", bo hortensji (i innych roslinek) szkoda, przez te tujowe korzenie. A ja mam je bliżej niż Ty...no i zywopłot też mam parę lat starszy
Z tym obrzeżem "na stałe" to może być niezły pomysł, również w niektórych miejscach u mnie... bo coś za często mam ostatnio szpadel w garści
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuś ale z Ciebie uparty pracuś
Powiem Ci że efekt jest zniewalający. Strasznie mi się to wszystko podoba! A najbardziej lubię zdjęcia przed i po
Same przepiękne rośliny posadziłaś. Szpadelki superowe. Takich jeszcze nie widziałam
Ale powiem Ci że ja jestem fanką topiar. Także za każdym razem ( pamiętam swoje pierwsze wejście w Twój wątek) zachwycam się Twoim bonsaiowym drzewkiem. No jest po prostu meeeega 
Ewuś to chyba niezbędne - niestety- ja przy starszym żywoplocie ( 2009)rok chyba nie będe nic robić oprócz przeniesienia hortensji a kolega mi mówil zastanow się czy chcesz brabanty bo to chwast
, ale przecież ja szybciutko musiałam się odgrodzić
( z jednej strony to plus ,bo szybciutko urosły mimo ostrego cięcia dwa razy do roku)
Madziu przeciez to zwykła sosenka tylko troszku temperowana
- w zeszlym roku za krótko ją przycięłam , za to w tym jeszcze czekam z przycięciem ,az się igielki zaczną rozwijać

i małe cudeńko z tego roczku ktore dostałam w prezencie

Madziu przeciez to zwykła sosenka tylko troszku temperowana

i małe cudeńko z tego roczku ktore dostałam w prezencie

Pozdrawiam. Ewa
Hosty i żurawki są śliczne, szczególnie ta ostatnia żurawka. Na drugim zdjęciu, na drugim planie to jakiś pająk? 
Pozdrawiam, Robert.
Robert to jest pieniek z sosny którą wycielam przy zakladaniu zywopłotu,ale role pająka też moze spełniać
Pozdrawiam. Ewa
Zatem bardzo ciekawy ten pieniek jest, na początku, na pierwszy rzut oka mi przypominało pająka. 
Pozdrawiam, Robert.
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Niezwykła Ewciu, niezwykła
Nadzwyczajna wręcz
Naczytałam się że żurawki wymagające, że podlewać często trzeba, że nie na słońcu itd. A u Ciebie takie śliczne. A Solar Elipse 
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
A u mnie jednak bardziej półcień im słuzy.Może to kwestia gleby .Bo jak zyt ciężka ,to je pali i z dołu i z góry
W każdym razie ,ładne są i trzeba je mieć
W każdym razie ,ładne są i trzeba je mieć
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuniu cudnie wszystko Ci rośnie
Śliczne żurawki , hosty ,floksy,owocowe też pięknie kwitną
będzie dużo owoców

będzie dużo owoców
-
pomidorzanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- tesia39