Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

Cóż tu można napisać, czego inni już nie pisali, brak słów ;:180 ;:180 . Rośliny Cię kochają ( ciekawe, kto kogo bardziej :) ) - to widać, czarnoziem pewnie pomaga, bo rośliny masz dorodne i zdrowe, cudnie ;:167 , przeczytałam od deski do deski, porady w głowie zapisałam, szachownica na konkurs ;:77 , jeszcze takiej i w takiej ilości nie widziałam, pozdrawiam serdecznie. Z przyjemnością będę tutaj zaglądać.
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Janusz witam :wit
Ja zaglądam ,ale nie zostawiam śladu . Mówiłam o tobie i o Twoim ogrodzie mojej znajomej oczywiście pokazałam jej Twój ogród była pod wrażeniem .Pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witam ;:180 Iwonko, Alicjo
Pięknie dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie i za miłe słowa uznania.
Aby skusić Was miłe Panie do ponownych odwiedzin właśnie specjalnie dla Was nowa seria aktualnych zdjęć.
Oczywiście zapraszam wszystkich chętnych do odwiedzenia naszego ogrodu.
Obiela

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dębik osmiopłatkowy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siewka klematisa
Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj. Bardzo fajne prymulki, ich jest bardzo duzo. ;:333
Uwielbiam skalnice, widzę, że posiadasz ich też sporo, gdy kwitną cieszą oko.
Kilka irysków ze zdjęć mi się spodobało, gdyż mają piękna barwę, niektóre pstre aż.
Cóż za dorodna funkia ;:oj
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Januszu ślicznie iryski Ci kwitną, a obiela przecudnej urody. ;:167
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Oglądam, oglądam, wracam i jeszcze raz oglądam.
Wszystko co najlepsze skupiło się w Twoim ogrodzie, Twoja miłość do roślin, wiedza i doświadczenie, mrówcza praca, no i jeszcze ten ... czarnoziem, którego bezczelnie zazdroszczę. :lol:
Uwierz, na takim piachu jak u mnie nic nie chce rosnąć, za wyjątkiem chwastów. Im nie przeszkadza nic.
Nigdy nie widziałam takich żonkili jak u Ciebie. Cudo. Dzięki za ich pokazanie.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Robercie.
Prymulek zimą dużo kret wyrył, bo ziemia była niezamarznięta całą zimę i zgniły pod śniegiem ale kolory chyba wszystkie zachowały się.
Skalnice to wybredne rośliny. Były duże kępy i jakiś grzyb zaatakował przepadły całe środki to są nowe z podziału.
Funkia to jedna z wielu ale jeszcze są zwinięte.

Teresko
Łagodna zima sprawiła,że tak obficie kwitną ale i są to już sędziwe krzaki. Konieczne rozsadzanie,bo już się nie mieszczą.
Obiela daje z siebie wszystko co roku niezawodnie.

Helenko.
Jest mi bardzo miło,że często wracasz do naszego ogrodu a jeszcze przyjemniej byłoby razem wypić kawę przy pachnącym lilaku.
To najpiękniejszy okres wiosny. Wszelkie zapach mieszają się,że nie chce się wracać do domu. Teraz trochę popsuła nastrój kapryśna pogoda ale mam nadzieję,że nie na długo.
Tak kochane czarnoziemy tu rośnie wszystko pięknie oprócz roślin lubiących kwaśną glebę. Nasiona drzew iglastych i liściastych tak chętnie wschodzą i jak by je nie niszczył za parę lat powstałby las.
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Januszku Obiela piękny krzew jak ona długo kwitnie ? , zachwycił mnie żagwin z iryskami których nie mam i zgapię pomysł na taki duet jest piękny
a iryski już dzisiaj zamawiam i wpisz mnie do notesu jak będę podglądała w sierpniu coś będziesz dzielił ??
http://i58.tinypic.com/6f3wug.jpg
pozdrawiam Ela

-- 4 maja 2014, o 22:09 --

Zapomniałam spytać o siewkę clematisa ? ? kiedy wysiewałeś ? i jak długo czekałeś na kwiatuszka ?
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu. Taki miałem zamysł, by go Ci wysłać ale nie byłem pewny który to jest. Miałem zdjęcia ale z bliska i nie dawały możliwości określenia położenia. Teraz robię dokumentacje z większej odległości,by szybciej znaleźć szukana roślinę.
Klematis sam się nasiał w okół matecznego i są to chyba bylinowe,bo kwiaty podobne i w takim kolorze. To trzecia ich wiosna ale w ub. roku też jeden zakwitł tylko o dziwo na niebiesko. Zobaczymy jak zakwitną inne. Mam ich ok 10 szt.

Ps. Nie odpowiedziałem na Twoje pytanie. Obiela kwitnie długo około 2 tygodni
Awatar użytkownika
Dana58
200p
200p
Od: 22 lip 2012, o 22:18

Post »

Również meldujemy się w wątku, pozdrawiamy serdecznie. A i D
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witaj Janusz
Pięknie u Ciebie wszystko kwitnie, moją uwagę jednak najbardziej zwróciły pierwiosnki omszone, co Ty z nimi robisz że tak ładnie rosną i kwitną? Ja do tej pory nie miałam ich ale ostatnio 3 sobie kupiłam, teraz nie wiem gdzie ich posadzić, ale takiego ślicznego fioletu to nie było. Widzę poletko zawciągu, czy to może przypadkiem te sadzonki które przywiozłam do Danusi i Andrzeja na spotkanie? jeśli tak to cieszę się że się przyjęły.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Och! jaka jestem spóźniona, wątek już od marca otwarty a ja gapa dopiero teraz tu zajrzałam.
Janusz u Ciebie to wszystko takie wyplewione, wygrabione roślinki pod sznureczek aż miło popatrzeć. Przeglądając wątek od pierwszej strony miałam pytać o obielę ale już zaspokojona moja ciekawość-obiela pięknie Ci zakwitła. Moje maleństwo też ma kilka kwiatków ale do takiej białej chmury to jej baaardzo dużo brakuje.
Ucałowania dla Krysi. ;:196
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Janusz , u Ciebie zawsze pięknie i kolorowo.
Piękne szachownice, których posiadaczką jestem dzięki Tobie , proszę powiedz , kiedy powinnam je wykopać
i rozdzielić bo się już rozrosły 3 lata rosną bez wykopywania są olbrzymie, i czy mojego iglaka powinnam
koncówki skrócić , bo widzę u Ciebie taki na "jeżyka" pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłe Panie a kto Was tak wcześnie wygania z łóżka.
Danusiu.
Dziękujemy za pozdrowienia. Ślemy Wam również i moc buziaków od Krystyny ode mnie trochę mniej,bo jestem nieśmiały :wink: :oops: i słów parę na PW.
Iwonko. Witam,witam. Chyba telepatycznie naprowadziłem Cie na mój wątek, bo wczoraj przeglądałem Twój.
Z pierwiosnkami miałem kłopot dopóki nie przesadziłem w bardziej cieniste miejsce i zacząłem na zimę zasypywać liśćmi i gałązkami świerku. W tym roku pojadę chyba do Młodej 1 na roztocze bo już brakuje mi gałęzi świerków :wink:
Który dokładnie podoba Ci się to przygotuję i na najbliższe spotkanie przywiozę. (może jakieś będzie) Zawciąg jest już parę lat u mnie. Przywiozłem od znajomej z Hrubieszowa. Jeden bardziej niebieski musiałem w większości usunąć,bo gdzieś zaplątała się rogownica i zaczęła szaleć w co raz większym kręgu.
Od Ciebie mam Delospermy. Są jeszcze w doniczkach, bo przymierzam się do małych zmian tylko muszę najpierw pojechać po kamienie.
Jolu. Nie ważne spóźnienie. Miło ,że odwiedziłaś ogród emerytów. Czasu dużo a żeby głupoty do głowy na starość nie przychodziły to bierzemy motyczki i w ogród. Właśnie zakończyliśmy drugi już w tym roku etap a jeszcze pewnie kilka będzie.
Obiela dopiero po 5-6 latach staje się rozkosznym krzewem ale trzeba ją pilnować,bo lubi wypuszczać takie niesymetryczne długie gałęzie, które pod ciężarem liści pokładają się.
Krystyna dziękuje za buziaki ja nie bo dla mnie zabrakło :( ale za to oboje przesyłamy Wam moc uścisków ;:4 .

Teresko. Kłaniam się pięknie. Strasznie dawno Cię nie było w moim ogrodzie. Ha,ha ale czy ja byłem w Twoim to też znak zapytania :?: ale nadrobię obiecuję. Dobrze,że mogłem edytować. Nie obiecuj jak nie będziesz mógł ;:oj ...a gdzie Twój wątek ogrodowy?
Cieszy mnie,że szachownice pięknie rosną a jeszcze bardziej,że trafiły w dobre ręce które je pielęgnują. Po trzech latach to już koniecznie trzeba wykopać i rozdzielić. Swoje wykopuję co roku i co roku sadze w innym miejscu.
Iglaka- tak koniecznie trzeba przyciąć przy zachowaniu formy stożka. Wtedy zagęści się będzie miał ładniejszy pokrój.

Jabłoń ozdobna

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Januszu też kupiłam jabłoń ozdobną , zawsze mi się podobała .

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”