Czym ten perz popryskać? A te frigo wytrzymają do lipca?Adas11 pisze:Tu nie chodzi czy pryskać a czy posadzić truskawki w perz to raczej nic z truskawek nie będzie .
Teraz wykopać perz i posadzić truskawki lub popryskaj na perz a za miesiąc zabieg powtórzyć jeśli perz będzie występował i dopiero w lipcu można posadzić .
Przed pryskaniem musisz sadzonki tymczasowo przesadzić bo oprysk spali na 100% truskawki .
Truskawki - cz.3
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.3
brak polskich znaków
Witajcie mam pytanko w tym roku zakupiłam sadzonki truskawek wiszących frigo odmiany albion. Oczywiście mam je w doniczce na parapecie ładnie rosły ale zaczęły się problemy
Zaczęły im brązowieć blaszki liściowe zaczynające się przy brzegach i przechodzą na cały liść
Nie wiem co robić czy to choroba czy brak jakiś składników. proszę o pomoc bo bardzo mi szkoda tych truskaweczek

-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muszę wykonać oprysk przeciwko mszycom na śliwie -(karate-zeon). W pobliżu są kwitnące truskawki. Czy należy je nakryć podczas oprysku?
A moje pytanie brzmi tak , słomą marzy mi się wyściółkować truskawki , mam żytnią tzn. dostęp do takiej słomy ! Czy może być z tego zboża czy z innego rodzaju np.pszenicy czy mieszanki ? Czy ma to znaczenie czy nie ? Może śmieszne pytanie ale lepiej spytać się
żeby błędu nie popełnić !

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06

pa-ni
Pytanie jak najbardziej odpowiednie, wyściel słomą żytnią bo jest dobra pszeniczna też byle nie owsiana .
cewe
Truskawkom nie zaszkodzi ....ale poczytaj ulotkę ile jest karencji
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Majs Truskawki na pewno ruszyły a więc musisz w innym miejscu wykopać perz na takim obszarze aby weszły wszystkie truskawki .
Możesz teraz na tymczasowe miejscu bez perzu posadzić (podlać ) truskawki obok siebie nie mniej niż. 5-10 cm od siebie i w rzędach szerzej a jak będzie sucho to podlewaj truskawki ale najlepiej po korzeniach a nie po liściach
W lipcu po zbiorach truskawek na pole bez perzu i chwastów posadź truskawki w miejsce stałe w rozstawie 15-20 cm X 40-70 cm i oczywiście podlej
Na ładnie rosnący perz opryskujesz teren ale podczas opryskiwania musisz albo przykryć folią lub czymś zasłonić rośliny rosnące obok aby oprysk nie spalił ich .
Ja na perz używam ?Glyfos 360 sl ? 120 g - 200 g i ok. 150 g siarczanu amonu na 5 l wody
Resztę nawozu możesz użyć pod rośliny kwaśnolubne .
Środki ochrony roślin kupisz w Zakładach Zaopatrzenia Rolnictwa lub podobnych sklepach .
Możesz teraz na tymczasowe miejscu bez perzu posadzić (podlać ) truskawki obok siebie nie mniej niż. 5-10 cm od siebie i w rzędach szerzej a jak będzie sucho to podlewaj truskawki ale najlepiej po korzeniach a nie po liściach
W lipcu po zbiorach truskawek na pole bez perzu i chwastów posadź truskawki w miejsce stałe w rozstawie 15-20 cm X 40-70 cm i oczywiście podlej

Na ładnie rosnący perz opryskujesz teren ale podczas opryskiwania musisz albo przykryć folią lub czymś zasłonić rośliny rosnące obok aby oprysk nie spalił ich .
Ja na perz używam ?Glyfos 360 sl ? 120 g - 200 g i ok. 150 g siarczanu amonu na 5 l wody
Resztę nawozu możesz użyć pod rośliny kwaśnolubne .
Środki ochrony roślin kupisz w Zakładach Zaopatrzenia Rolnictwa lub podobnych sklepach .
- majs
Adas11
A ja się zastanawiam, czy zamiast przesadzać, nie opryskać dziadostwa Selectem, Goltixem ( nie mam Elsanty to chyba nie zaszkodzi) może jakieś MCPA dorzucić, a późną jesienią przejechać wszystko Kerbem? No nie chce mi się przesadzać.
A ja się zastanawiam, czy zamiast przesadzać, nie opryskać dziadostwa Selectem, Goltixem ( nie mam Elsanty to chyba nie zaszkodzi) może jakieś MCPA dorzucić, a późną jesienią przejechać wszystko Kerbem? No nie chce mi się przesadzać.
brak polskich znaków
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
Ja mam pytanie do bardziej doświadczonych.
Moje zaczynają wypuszczać rozłogi które nie są mi potrzebne.
Można je teraz ścinać,czy lepiej na jesieni ?
Moje zaczynają wypuszczać rozłogi które nie są mi potrzebne.
Można je teraz ścinać,czy lepiej na jesieni ?
Mariola
Czy można pryskać jeszcze truskawki od szarej pleśni i od robaka??pani w ogrodniczym sprzedała mi Teldor 5000 SC i powiedziała,że jak kwitną to tym można ale karate już za póżno
Czy to prawda
??
-- 4 maja 2014, o 15:27 --
Pomyliłam się Tendor 500 SC

-- 4 maja 2014, o 15:27 --
Pomyliłam się Tendor 500 SC
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
mariolad
spróbuje odpowiedzieć ,jeżeli nie zależy Ci na sadzonkach to obrywaj cały czas wypuszczające rozłogi
Ewao4
Takie samo mam zdanie jak pani sprzedająca środki do ochrony
babuchnapewnie cennych porad nigdy za dużo
majs

Ewao4
Takie samo mam zdanie jak pani sprzedająca środki do ochrony

babuchnapewnie cennych porad nigdy za dużo

majs

Pozdrawiam Teresa
Ja również bardzo dziękuję
.Jutro popryskam od grzyba i to koniec 

Pozdrawiam Ewa
- majs
To są preparaty którymi można pozbyć się "trawska" nawet w istniejącej plantacji. Oprócz MCPAAdas11 pisze:Jakie doświadczenie chyba żadne jak nie poradził sobie z perzem bo dobry plantator ma czyste pole i truskawki , chyba że przerzucił się na produkcje perzu .![]()
![]()
![]()
[/b]
To z ubiegłego roku.

A to 3 letnie truskawki zdjęcie sprzed kilku dni, w których właśnie pozbywam się kilku krzaczków rumianku.

Perzu nie stwierdziłem

Jak widać z wyżej podanego linku, perz nie taki straszny jest.

brak polskich znaków
- majs

Napisałem to w formie pytającej, ale bardzo dobrze, że zwróciłeś uwagę, skopiowałem posta i chyba nie tak go podpisałem

MCPA stosujemy tylko i wyłącznie przed założeniem plantacji,
Pozdrawiam.
Już się poprawiłem

brak polskich znaków
witajcie mam pytanie może trochę śmieszne, ale truskawki mam drugi rok i brak doświadczenia.
Jak wygląda przemarznięty kwiat truskawki, u mnie było -4 i jak zmarzło to trzeba oberwać?
Jak wygląda przemarznięty kwiat truskawki, u mnie było -4 i jak zmarzło to trzeba oberwać?
pozdrawiam Karina