Działka w Maksie III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka w Maksie III

Post »

Mirko!...ślczne kwitnienia...szkoda,ze musisz unikać słońca... ja je uwielbiam...i tylko wtedy działam na pełnych obrotach :;230
W poniedziałek wyślę chryzantemki....ubolewam...bo te mniejsze, dopiero wychodzące z ziemi ...zżąrły ślimory. Najgorsze jest to,ze ich nie widzę w dzień....u mnie taki busz,ze te bez skorup chowają się w dzień...zostawiając jedynie ohydny śluz.
Pozdrawiam serdecznie z zachmurzonych okolic Zielonej Góry... ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Bogusiu, dzisiaj mamy wolne od działki. Muszę zebrać siły. Całe dnie na nogach , nie umiem na kuckach czy na kolanach.
Ja też w poniedziałek wyślę do Ciebie paczuszkę. A' propo ślimoli gołych. Jak wiesz one siedzą w ziemi i w tunelu mam objedziną kępę sałatki. Musiałam ją usunąć. Turki jeszcze nie zakwitły. Już się boję co z moimi pomidorkami będzie. Wysypałam na ścieżki , przed wejściem do tunelu preparat na ślimaki - odstraszjący.

Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mireczko ta koreabka to po ilu latach miała szyszki i czy od razu fioletowe? Moja ma takie malutkie mikruski zielone pierwszy rok a rośnie już u mnie jakieś 10 lat.Czy jej zmienią kolor? Miłego świetowania. ;:138
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Witaj Jolu! Koreanka rośnie u mnie 5 , a może nawet 7 lat. I do zeszłego sezonu rosła w nie odpowiednim miejscu. Za krótki okres w ciągu dnia nasłoneczniona. Bardzo wolno rosła , raczej rozłożyła sie niż poszła w górę. Ale to się zmieniło , jak w tym roku na wiosnę zobaczyliśmy szyszeczki i już były widoczne w tym kolorze to nie posiadałam sie ze szczęścia. Myślałam , że jakaś "oszukana". W tej chwili rośnie po zachodniej stronie po południu, rano ma wschodnie słoneczko, w południe niezbyt długo jest na prażącym słoneczku rośnie w dużej odległości za pniem orzecha włoskiego w południe. Dosłownie w oczch rosną te szyszki. Musisz znaleźć jej inne miejsce.

Obrazek

Dzisiaj byliśmy na działce sprawdzić co słychać. Po tej zimnicy wszystko ok! Martwię się dzisiejszą nocką z przymrozkiem do -3*. Już są zawiązane owocki na śliwkach, czereśni , agreście i wszystki szlak trafi. na jabłonkach kwiaty zmarzną i bedzie kicha. Mocno pocieszam się. Ale to już ostatni raz przymrozi. Na "Zośkę" ciepło. Zapomniałam bym , winogronko ma już owocniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Mirko super misz -masz...a fioletowe szyszeczki ;:oj nigdy nie widziałam w realu mimo że u znajomych jest ten iglak... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIRKA....ja też mam Koreankę i już bardzo duża...i tak jak Ty bardzo cieszyłam się szyszkami...powiem Tobie ze w miejscach gdzie wyrastają szyszki w następnym roku są luki......poprzestrzelana korona.....ale luki nie zmienią mojego stosunku do uroczych szyszek
..ojjj też się obawiam dzisiejszej nocy...zapowiadają mrozy.......

:wit
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

leszczyna pisze:w miejscach gdzie wyrastają szyszki w następnym roku są luki......poprzestrzelana korona.....ale luki nie zmienią mojego stosunku
mam jodłę (naszą) jeszcze w doniczce i zastanawiam się jak ona zniesie postrzyżyny, bo świerki które u mnie rosną zawsze przycinam (jak żywopłot) pod koniec czerwca - obowiązkowo ścinam wierzchołek, a raczej już wierzchołki, bo po przycięciu jest ich kilka, nie pozwolę by w ROD wyrosły mi wielkie drzewa, których nie będzie można usunąć - nadaję kształt piramidki, jest bardzo gęsta.
Z jodłą chciałbym zrobić tak samo - na razie jeszcze będzie w doniczce, bo zimą zagości w mieszkaniu
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Ja nie posiadam innych drzew iglastych, wystarczy mi wielgachny świerk rosnący u sąsiadów. Ma 60 lat, mi nie robi szkód. Jedynie tujami się zajmuję i czeka mnie formowanie .

Obrazek

Cieszę się, że mój hibiskus przeżył.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Witaj. Na ostatnim zdjęciu, na rabacie widzę moc pieknych i dużych kwiatów. Wszystko zadbane. Chyba widzę żurawkę, lilie, które są już duże, tulipany i prymule z innej odmiany niż ja znam... i mam. ;:108 Wszystko piękne. ;:138
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za pochwały i witam w moich progach Robercie.

U mnie zapowiada się bardzo deszczowy koniec tygodnia. Dziś ostatni dzień względnej pogody i w dodatku ze słońcem. Jadę na działkę co nie co poskubać zielsko. Wieczorkiem zajrzę.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Muszę powiedzieć, że mrozik był i nie tylko przy gruncie. Listki perukowca leciutko koniuszki muśnięte, winogrona listki , ale owoce nie naruszone. I to byłoby wszystko. Ciesze się. Sąsiadce krzew cały zmrożony , a tylko siatka dzieliła od mojego berberysu. Oczywiście wszystkie kwiaty na drzewach owocowych ominął mrozik ;:138 . Jest dość już zawiązanych owoców.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Czyli mróz nie ruszył powiedzmy niczego u Ciebie. To jest bardzo dobra informacja. Wszystko przetrwało i możesz się cieszyć roślinkami zdrowymi nadal. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Mirko!...super,ze przymrozek nie zaszkodził roślinkom.Wczoraj o 12...wysłałam paczusię...daj znac ...gdy otrzymasz. ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p

Post »

Muszę uzbroić się w cierpliwość , będę miała reinstalowany komputer. Nie wiem ile to zajmie czasu. Mam nadzieje, że przeżyję te kilkanaście godzin bez zaglądanie do Was. Do usłyszenia! ;:145
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będzie dobrze ;:196
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
ODPOWIEDZ