Biały bez lilak.
Biały bez lilak.
Witam...jest maj kwitną bzy...w mojej pracy rośnie sobie biały lilak.. w tym roku obficie kwitnie..kwiaty są dorodne mięsiste, chciałabym uszczknąć go sobie na działkę... co mam robić? czy o tej porze czy jak mi pan dozorca podpowiedział, ze mi wykopie krzaczek na jesieni? czy może z gałązki..mam teraz w wazonie kwitnące gałązki..może poczekać aż się ukorzenią?
Będę wdzięczna za podpowiedzi...
Będę wdzięczna za podpowiedzi...
Re: Biały bez lilak..cudny
1.Na jesień wykop kawałek skarpy.
2.Z patyka też to można rozmnożyć ,ale ma liscie teraz to trochę póżnawo ,chyb że oberwiesz prawie wszystkie liscie ,to na wypadek utraty wody .Latem też to przesadzałem i udawało się.
Możesz spróbować ale przyjmowalnosć w tym momencie to na dwoje babka wróżyła,jesienny termin to gwarant .
2.Z patyka też to można rozmnożyć ,ale ma liscie teraz to trochę póżnawo ,chyb że oberwiesz prawie wszystkie liscie ,to na wypadek utraty wody .Latem też to przesadzałem i udawało się.
Możesz spróbować ale przyjmowalnosć w tym momencie to na dwoje babka wróżyła,jesienny termin to gwarant .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Jak szybko rosnie bez? Po ilu latach ładnie kwitnie?
Tak po prawdzie to cudo jest dopiero po ........oj długo się dość czeka. Tak z 6- 8 lat to wtedy pokaźny jest i krzak i kwiatów sporo. Ogólnie to ogrodnik znajomy mi mówił, że sklasyfikowano 33 różne kolory w pl. Sam kiedyś szukałem żółtego lilaka. Biały też lubię a i ten pospolity.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Rety to faktycznie trzeba cierpliwości
No trudno im szybciej posadze tym szybciej doczekam sie kwiatów

-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie no pierwsze kwiaty są rok lub dwa od posadzenia... A do piękności to mijają lata.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bzy maja tendencję do wypuszczania odrostów. Wykopanie takiego teraz, ze spora bryłą korzeniowa , daje spora gwarancje sukcesu . Sam tak zrobilem i po dwóch latach ładnie i obficie zakwitł. Moze dlatego ze to stara dobra odmiana , a nie żadne nowoczesne wynalazki !
Musze poszukac gdzieś tych odrostów lub ukorzenić łodygę bo ceny lilaka w UK sa kosmiczne. Roślina około 1,5 m kosztuje ponad 50 funtów, doniczka 3l jakies 25 funtów...lekka przesada
takie same na allegro chodza po 25-40 zl

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 sie 2013, o 23:59
Lilak można dość łatwo ukorzenić z sadzonki zielnej.
1. Pobierasz cały tegoroczny przyrost z piętką, najlepszy termin to połowa maja-połowa czerwca, później nie ma co, bo nie wszystkie odmiany się przyjmują lub dostatecznie drewnieją na zimę. Nie ukorzeniaj zdrewniałych gałązek, to się robi bardzo wczesną wiosną.
2. Zanurzasz końcówkę w ukorzeniaczu (ale można próbować bez niego) i sadzisz do doniczki z lekka ziemią, może być z dodatkiem piasku i torfu (ale nie sam torf). Ja używam przezroczystych pojemników - wtedy widać wyrastające korzenie. Podlewasz, ale nie mocno.
3. Przykrywasz doniczkę słojem albo plastikową butelką z odciętym dnem (chodzi o utrzymanie wilgotności powietrza). Co 2 dni kontroluj sadzonki - liście lilaków czasem zagniwają, wtedy trzeba je usunąć. Spotykałem się z poradami, żeby skracać liście do połowy i wierzchołki, ale nigdy tak nie ukorzeniałem.
4. Czekasz.
Udatność jest różna i zależy od odmiany, niektóre (niestety białe też) ukorzeniają się trudniej, dlatego pobrałbym co najmniej 5 pędów z różnych miejsc krzewu.
Jeśli masz wątpliwości, jak to ma wyglądać, postaram się wkleić zdjęcie, akurat ukorzeniam lilaka.
1. Pobierasz cały tegoroczny przyrost z piętką, najlepszy termin to połowa maja-połowa czerwca, później nie ma co, bo nie wszystkie odmiany się przyjmują lub dostatecznie drewnieją na zimę. Nie ukorzeniaj zdrewniałych gałązek, to się robi bardzo wczesną wiosną.
2. Zanurzasz końcówkę w ukorzeniaczu (ale można próbować bez niego) i sadzisz do doniczki z lekka ziemią, może być z dodatkiem piasku i torfu (ale nie sam torf). Ja używam przezroczystych pojemników - wtedy widać wyrastające korzenie. Podlewasz, ale nie mocno.
3. Przykrywasz doniczkę słojem albo plastikową butelką z odciętym dnem (chodzi o utrzymanie wilgotności powietrza). Co 2 dni kontroluj sadzonki - liście lilaków czasem zagniwają, wtedy trzeba je usunąć. Spotykałem się z poradami, żeby skracać liście do połowy i wierzchołki, ale nigdy tak nie ukorzeniałem.
4. Czekasz.
Udatność jest różna i zależy od odmiany, niektóre (niestety białe też) ukorzeniają się trudniej, dlatego pobrałbym co najmniej 5 pędów z różnych miejsc krzewu.
Jeśli masz wątpliwości, jak to ma wyglądać, postaram się wkleić zdjęcie, akurat ukorzeniam lilaka.
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja z sukcesem ukorzeniłam trochę białych 'babciowych' lilaków z gałązek, ale myślę, porównując z krzakami, które same wyrosły z odrostów, że trzeba ładnych paru lat, żeby zaczęły kwitnąć. Dlatego jeśli masz możliwość i cierpliwość, to ja bym poczekała do jesieni, aż Ci ogrodnik ukopie solidną sadzonkę.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 sie 2013, o 23:59
Z sadzonki zielnej kwiat jest dopiero po 3-4 latach, z odrostu może być i po roku ;-)
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ja z tydzień temu wykopałam sobie odrost od pięknego lilaka pełny fiolet,pachnący i posadziłam. Przenosiłam z grudą ziemi, podlałam i rośnie.
Witam... już 3 lata jak napisałam post o lilaku białym cudnym. I co? mam 2 krzewy...1,5 roku temu dostałam...czyli w czasie poprzedniej jesieni..i następne moje pytanie...czemu sa mikrutkie...listków w zasadzie nie ma...w ub roku pojawiły się pączki kwiatów i zaraz zwiędły....w tym roku tez nie ma liści sa maluśkie pączki listków..."Matka" moich krzewów ma pokaźne listki...Co może być przyczyną? miejsce? posadziłam w miejscu nasłonecznionym...osłoniętym od silnych wiatrów...przy płocie..Gleba? może jakieś minerały trzeba podac? ale jakie?
Pomóżcie!
Pomóżcie!
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Podlewane obficie były bzy? Nie sztuka jest podlać raz po posadzeniu, ale właściwie cały sezon utrzymywać wilgotność. Jeżeli kwiaty uschły to było za sucho i nie dał rady wyżywić.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Re: Biały bez lilak.
Raz w roku , wiosną podsypuje dolomitem (moze byc zwykłe wapno)