Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Nie tylko. Gnijąc zabiorą pomidorom azot a oddadzą po zbiorach. 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak wiem
Kolejna zagwozdka na później, z tytułu co dolega moim pomidorom
Dziwne, iż ktoś takie coś proponował 

- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Pisalem tu wczesniej, ze awaryjnie kupilem ziemie do pikowania i rozsad Substral (z 5% domieszka kompostu). Zona mi utylizowala opakowanie i nie mogel sie doczytac czy ta ziemia byla nawozona i w jakiej ilosci. W necie oczywiscie nie uswiadczy sie takiego zestawienia nawet na stronach producenta. Dzisiaj zadzwonilem do LM i poprosilem sprzedawce, zeby mi przeczytal z opakowania. Czytal 10 min i znalaz tylko dane dotyczace pH podloza. NIC o nawozach (ani o zawartosci, ani o jej braku). Czy to mozliwe, czy facet mial problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Skad wogole pozyskac takie dane?
Ilość nawozu w podłożu to podstawowa informacja dla uprawy.
Nie ma takowej informacji- nie kupujemy towaru. Tym sposobem tylko nauczymy producentów uczciwości.
Nie ma takowej informacji- nie kupujemy towaru. Tym sposobem tylko nauczymy producentów uczciwości.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lis 2012, o 21:06
Co dolega moim sadzonkom?

- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Wyglada na poparzenie słoneczne ale niech wypowie się ktoś bardziej doswiadczony 

Pozdrawiam ;)
- Pyxis
- 200p
Nawet nie przyszlo mi do glowy, ze tak "renomowany" producent moze takiej informacji nie podawac. No ale mleko juz sie rozlalo. Teraz pytam juz tylko, jak to "posprzatac". Wnioskowac na podstawie obserwacji roslinek?forumowicz pisze:Ilość nawozu w podłożu to podstawowa informacja dla uprawy.
BTW: Zalecone przez Ciebie zasilenie dolistne zalanych fioletowych siewek nieco pomoglo.
Około 5,6 maja powtórzyć i jednocześnie podlać pomidorki tym samym roztworem co pryskałeś, jeśli podłoże przeschło.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pyxis. Ja od tego producenta wyleczyłem się. Też pewnego razu kupiłem ziemię na rozsady. Szybko ewakuowałem sadzonki do innej. Nic kompletnie w tym nie rosło.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Jeśli mamy ziemię o odpowiednim stosunku NPK do wzrostu roślin (wg. producenta) czyli nie wiadomo jakim , to kiedy zaczynamy zasilać sadzonki ?
Gdy liście wierzchołkowe są jaśniejsze ,czy liście dolne ?
Gdy liście wierzchołkowe są jaśniejsze ,czy liście dolne ?
Pozdrawiam ED.
- BobejGS
- Kontakt:
Ważniejsza jest ilość nawozu w kg/m3
- Pyxis
- 200p
W swoich notatkach doczytalem sie, ze juz kiedys wysiewalem i pikowalem do Substrala. Pomidorki rosly OK, ale od razu dostaly "zastrzyk" nawozu o sporej zawartosci fosforu.darbo pisze:Pyxis. Ja od tego producenta wyleczyłem się. Też pewnego razu kupiłem ziemię na rozsady. Szybko ewakuowałem sadzonki do innej. Nic kompletnie w tym nie rosło.
Chyba trzeba "uprosic" forumowicz, zeby przedstawil zwiezla instrukcje z tym przygotowaniem wlasnego podloza na bazie torfu. Bedzie chyba najpewniej.
- BobejGS
- Kontakt:
Uprościć? Bierzesz torf wysoki odkwaszony i sporządzasz pożywkę do fertygacji z florovitu do pelargonii i dodajesz te pożywkę do każdego podlewania 

Ja kupiłem substrat torfowy o odpowiedniej ilości nawozów ,a też torf odkwaszony ale czarny 

Pozdrawiam ED.
- Pyxis
- 200p
Nie."Uprosic".BobejGS pisze:Uprościć? Bierzesz torf wysoki odkwaszony i sporządzasz pożywkę do fertygacji z florovitu do pelargonii i dodajesz te pożywkę do każdego podlewania
Z tego co doczytalem, to potrzebne jest tez wstepne "przelanie nawozem" takiego podloza przed pikowaniem rozsady. Bylo to zaznaczone jako wazny element przygotowan. Ten etap jest dla mnie malo jasny co do terminu, obfitosci "przelania" i skladu oraz stezenia nawozu (BioFlorin vs. Florovit?).